- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αναρμόδια δηλώνει η… ΑΔΑΕ
31/10/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών τονίζει ότι «έχει αρμοδιότητα μόνο σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας» – «Στα κάγκελα» σύσσωμη η αντιπολίτευση για τις παρακολουθήσεις -Μαζική αποδοκιμασία Πάγκαλου από το ΠΑΣΟΚ
Του Τάσου Τσακίρογλου
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, και στη σκιά της διεθνούς διάστασης του θέματος (βλ. και σελίδα 13), παραμένουν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, όπως αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μαζικά πυρά κατά της κυβέρνησης εντός και εκτός Κοινοβουλίου, ενώ συνέχεια στο θέμα έδωσαν ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛΛ.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε «μη απάντηση» τις δηλώσεις Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης , καθώς, όπως είπε, «υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα», ενώ πρόσθεσε ότι τα όσα δήλωσε ο Θόδωρος Πάγκαλος εγείρουν ένα σοβαρό ζήτημα και δεν μειώνουν το μείζον θέμα που είναι ο αμερικανικός μηχανισμός παρακολούθησης όλων των ηγετών.
Θέμα εθνικής ασφάλειας
Την ίδια ώρα, τριάντα ένας βουλευτές του κόμματος, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών, χαρακτηρίζουν την περιφρούρηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του ελληνικού πολιτικού προσωπικού «μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας» και ζητούν να μάθουν εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις από την πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη διαφύλαξη του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου.
Χθες, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στις δηλώσεις του στο πλάι του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα στην αμερικανική πλευρά ευθύς εξαρχής και ότι «η συζήτησή μας με την αμερικανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή, καλόπιστη, με στόχο να διαμορφωθεί ένα διεθνές πλαίσιο, που είναι διαφανές και διέπεται από κανόνες νομιμότητας. Αφησε, μάλιστα, μια «διακριτική» αιχμή, λέγοντας ότι πρέπει «να γίνεται σεβαστή η διπλωματική δεοντολογία και το Διεθνές Δίκαιο» και ότι «αυτό πολύ περισσότερο ισχύει μεταξύ φίλων και συμμάχων». Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε και με ποιο τρόπο ετέθη το θέμα στους Αμερικανούς.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, επιτίθεται σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις «έρχονται τώρα στο φως, επιβεβαιώνουν τους μεγάλους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, που οξύνονται στο έδαφος της οικονομικής κρίσης».
«Η πολιτική ζωή του τόπου δεν μπορεί να παραπαίει ανάμεσα σε θεωρίες συνωμοσιών και εκλεκτικών διαρροών», υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τις δηλώσεις Πάγκαλου, επιμένοντας στην ανάγκη δημοκρατικής εξυγίανσης των θεσμών προστασίας του πολίτη και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επίσης, δεσμεύεται να καταθέσει στη Βουλή τις απόψεις της για τη διαφύλαξη του απορρήτου της επικοινωνίας των πολιτών και του κράτους.
«Εξομοιώνοντας τον θύτη με το θύμα ο υπουργός των Ιμίων, του Οτσαλάν και της Δερύνειας, όπλισε για άλλη μια φορά τα χέρια αυτών που επιβουλεύονται την πατρίδα» σχολίασαν τις δηλώσεις Πάγκαλου οι ΑΝ.ΕΛΛ.
Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), πάντως, με ανακοίνωσή της δηλώνει αναρμόδια (!), καθώς «έχει αρμοδιότητα μόνο σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας», ενώ, όπως διευκρινίζει, για τις διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών «δεν έχει αρμοδιότητα να διενεργήσει ελέγχους». Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ότι «πρόσφατη καταγγελία ή αίτημα ελέγχου που να σχετίζεται με τα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα, η ΑΔΑΕ δεν έχει δεχθεί». Τέλος, παραπέμπει το όλο θέμα «στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων και των οργάνων της Ε.Ε.».
«Απαράδεκτη δήλωση»
Από το ΠΑΣΟΚ, πάντως, υπήρξε μαζική και κραυγαλέα αποδοκιμασία των δηλώσεων Πάγκαλου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάρις Κουκουλόπουλος, τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις στα αρμόδια όργανα της Βουλής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε για «απαράδεκτη, άκαιρη και αδικαιολόγητη δήλωση», τη σκοπιμότητα της οποίας, όπως είπε, δεν μπορεί να δικαιολογήσει, ενώ, τέλος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε με οργή: «Δεν θ' απολογηθώ για τον Πάγκαλο. Εχει πάρει το δικό του δρόμο. Ούτε εγώ ούτε το ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσε κανέναν!»
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Αποκάλυψη για (εστιασμένη) συνεργασία
[1]Η μαζική παρακολούθηση Ισπανών πολιτών από την αμερικανική υπηρεσία NSA προκάλεσε «οργή» στη Μαδρίτη, όταν αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Χθες όμως η εφημερίδα «El Mundo», με βάση έγγραφα (φωτ.) που άφησε να διαρρεύσουν ο Εντουαρντ Σνόουντεν, αναφέρουν ότι οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες όχι μόνο γνώριζαν για τις παρακολουθήσεις, αλλά τις διευκόλυναν κιόλας. Το έγγραφο με τον τίτλο «Ανταλλαγή κρυπτογραφημένων πληροφοριών με τους ξένους εταίρους από τις επιχειρήσεις στα δίκτυα υπολογιστών» δείχνει πως οι ΗΠΑ βασίζονταν στη συνεργασία πολλών χωρών για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες, όπως ηλεκτρονικά μεταδεδομένα (metadata). Οι «συνεργάσιμες» κυβερνήσεις χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη, που αφορά, όπως αναφέρει το έγγραφο, την «Ολοκληρωμένη συνεργασία», περιλαμβάνει τους 4 πλέον παραδοσιακούς αγγλόφωνους συμμάχους των Αμερικανών, όπως η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Ενώ στη δεύτερη, που χαρακτηρίζεται ως «Εστιασμένη συνεργασία», περιλαμβάνονται 19 χώρες, όλες ευρωπαϊκές, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ισπανία. Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει χώρες που έχουν «Περιορισμένη συνεργασία», στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ινδία και το Πακιστάν.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=140830
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε