- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ξεφυλλίζοντας μικρές ιστορίες γραφιστικής

31/10/13 MEDIA,ΘΕΜΑΤΑ - MEDIA

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

[1] [2]«Από τους κλασικούς Ατλαντες, τις μικρές κομψές εκδόσεις, τον σχεδιασμό λογοτεχνικών περιοδικών και τουριστικών οδηγών, περνάει με χαρακτηριστικό στιλ, γόνιμο δυναμισμό και άριστη αισθητική στα γραφήματα εφημερίδων, τα sites, τα blogs, τα ηλεκτρονικά περιοδικά. Σήμερα, μάς προσφέρει κάτι τόσο απλό στη σύλληψη, αλλά και τόσο απαραίτητο για ενημέρωση και γνώση: είναι το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος…».

 

Με αυτά τα λόγια η Αγνή και ο Μιχάλης Κατζουράκης προλογίζουν το νέο βιβλίο του συναδέλφου Πάνου Κωνσταντόπουλου με τίτλο «Graphic Design» (εκδόσεις gramma), το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο (17.00) στο κτίριο «Ρομάντσο» (Αναξαγόρα 3-5), στην καρδιά του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Η νέα έκδοση αφορά βασικές αρχές γραφιστικής για σπουδαστές, αλλά και επαγγελματίες γραφίστες με θεματικές για τη σύνθεση, το χρώμα, την τυπογραφία, τη δημιουργία μακέτας, τη συσκευασία, τον σχεδιασμό βιβλίου, τα σύμβολα, αλλά και πολλά ιστορικά στοιχεία και αναφορές σε Ελληνες σχεδιαστές. Την επιμέλεια της έκδοσης έχει κάνει ο Θοδωρής Μαστρογιάννης (grafic notes), ενώ στην έκδοση συμμετέχουν με δουλειές τους τα δημιουργικά γραφεία Beetroot, Cannibal, Designers United, Εspresso Studio, K2 design, Κ&Κ, Mousegraphics, Red Design consultants. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι και η «Εφ.Συν.», που στηρίζει πάντα νέους ανθρώπους με πάθος και δημιουργικότητα. «Αν πρόθεση του ντιζάιν -επισημαίνουν στο προλογικό τους σημείωμα η Αγνή και ο Μιχάλης Κατζουράκης- είναι να προσδώσει αισθητική σε χρηστικά πράγματα, το νέο βιβλίο του Πάνου μάς καταδεικνύει κατανοητά και ολοκληρωμένα πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τον σχεδιασμό των αντικειμένων της καθημερινότητάς μας, ό,τι δηλαδή εννοούμε με τη λέξη, αλλά και ό,τι κλείνει μέσα της η λέξη: design».

 

Το βιβλίο είναι χωρισμένο ουσιαστικά σε επτά βασικές ενότητες και, όπως λέει ο ίδιος ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, «ο σχεδιασμός έχει μια λογική ανάγνωσης infographic και όχι μιας στείρας αποστήθισης κειμένων. Επιπλέον, θα παρατηρήσετε μικρά κείμενα, πολλά γραφήματα, φωτογραφίες από τυπογραφεία και ατελιέ, εργαλεία εκτυπώσεων και παραγωγής εντύπων, φωτογραφικά παραδείγματα. Επιδίωξή μου είναι ο σπουδαστής να γνωρίζει εύκολα και να βλέπει με μια ματιά πράγματα που αρκετοί από τους παλαιότερους συναδέλφους γνώρισαν ύστερα από πολλά χρόνια στον στίβο της εργασίας». Ξεκινάει με τη «Σύνθεση» καθώς το αισθητικό αποτέλεσμα σε μια ολοκληρωμένη γραφιστική δουλειά εξαρτάται από τη διαχείριση των βασικών οπτικών στοιχείων, όπως τα σημεία, οι γραμμές, τα σχήματα, οι χρωματικοί τόνοι, οι φόρμες, οι λέξεις, οι εικόνες κ.ο.κ.

 

Ακολουθεί το «Χρώμα», που είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία επικοινωνίας καθώς έχει τους δικούς του κανόνες όσον αφορά τις πρακτικές του εφαρμογές και αποτελεί έναν κώδικα που στέλνει ένα μήνυμα ανάλογα με τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί. Επειτα περνά στην «Τυπογραφία», που πρωτοεμφανίστηκε στην Kίνα, και στη «Μακέτα» που ο ίδιος θεωρεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του βιβλίου καθώς εστιάζει στην εργασία που γίνεται από έναν γραφίστα σε όλα τα στάδια μελέτης, προσχεδίων και τελικού σχεδιασμού, κατά τη διαδικασία δημιουργίας οποιουδήποτε σχεδιαστικού προϊόντος (φυλλάδιο, αφίσα, λογότυπο, συσκευασία κ.λπ). Για να μπορέσει ένα σχεδιαστικό προϊόν να υλοποιηθεί και να γίνει αισθητικά άρτιο, πρέπει ήδη από το στάδιο δημιουργίας της μακέτας να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες που έχουν σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία παραγωγής.

 

Ακολουθούν κεφάλαια για τη «Συσκευασία», με την έννοια της τοποθέτησης ενός προϊόντος μέσα σε ένα τυποποιημένο περίβλημα, ώστε να διατεθεί στην αγορά, το «Βιβλίο» με αναφορές και στο ηλεκτρονικό (e-book) και το ακουστικό βιβλίο (audio book), για να καταλήξει στα «Σύμβολα» που λειτουργούν ως «αλφάβητο της σκέψης», μεταφέρουν μηνύματα χωρίς τη μεσολάβηση του προφορικού ή γραπτού λόγου και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τα εικονογράμματα, τα ιδεογράμματα και τα φωνητικά σημεία.

 

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη έκδοση, γι' αυτό και δικαιολογημένα η Αγνή και ο Μιχάλης Κατζουράκης επισημαίνουν: «Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στα δικά μας πράγματα σπανίζουν αυτές οι απόπειρες. Οχι ότι δεν υπάρχουν παρόμοια εγχειρίδια, αλλά είναι μάλλον δυσπρόσιτα στο ευρύ κοινό, πιο αποσπασματικά, πιο εξειδικευμένα. Αντίθετα, τώρα έχουμε συγκεντρωμένα σε μια έκδοση όλα τα ουσιώδη και σχετικά με τη σύνθεση, το χρώμα, τα γράμματα, τη μακέτα, τη συσκευασία, τα σύμβολα, από την ιστορία του κάθε θέματος ώς τις πιο τεχνικές λεπτομέρειες και τις σύγχρονες απόψεις. Και αυτό έχει ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία, τόσο για κάποιον ειδικό όσο και για όποιον θα ήθελε να προσεγγίσει ευρύτερα το ζήτημα: δάσκαλo ή μαθητή, μυημένο ή περίεργο της γραφιστικής “πιάτσας” ή απλώς φίλο περαστικό…»

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=140974