- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πρόβλεψη για νέο μνημόνιο το 2014

01/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Χάρη Ιωάννου

 

Σοβαρές αμφιβολίες για τη διατήρηση του όποιου (φετινού και επόμενου) πρωτογενούς πλεονάσματος εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επικαλούμενο τρεις βασικούς λόγους: το μέγεθος της ύφεσης, το δυσθεώρητο ύψος της ανεργίας και την επιδείνωση του λόγου χρέος/ΑΕΠ σε σχέση με το 2010. Παράλληλα κάνει λόγο για νέα «στοχευμένα» μέτρα και προϊδεάζει για νέο δάνειο και μνημόνιο από το καλοκαίρι του 2014.

 

Στην τριμηνιαία έκθεσή του για το διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2013 (σ.σ. διαθέσιμη για το κοινό στο www.pbo.gr), το Γραφείο διατυπώνει τις ανησυχίες του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της κυβέρνησης, ωστόσο αναγνωρίζει ότι «υπάρχουν σημάδια οικονομικής σταθεροποίησης» και ότι φέτος αναμένεται να υπάρξει ένα, έστω και μικρό, πρωτογενές πλεόνασμα. «Παρά το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, το αποτέλεσμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί, γιατί θα συμβάλει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Προσθέτει όμως ότι βάσει της διεθνούς ιστορικής εμπειρίας είναι «αμφίβολη η διατήρησή του, ειδικά μέχρι το 2020» που προβλέπει το πρόγραμμα.

 

Πέραν τούτου όμως, το Γραφείο Προϋπολογισμού εξακολουθεί να αποδομεί το success story του Αντ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν έχει διασφαλιστεί» και ότι οι μεγαλύτερες πηγές αβεβαιότητας είναι η φοροδιαφυγή, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση του Δημοσίου και οι υψηλές τιμές στην αγορά. Οπως μάλιστα αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, «δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για το τι ακριβώς απέδωσαν οι διάφορες μεταρρυθμίσεις».

 

Στο κεφάλαιο περί νέων μέτρων, η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό ύψους 500 εκατ. έως 2,5 δισ. για το 2014, ενώ υπογραμμίζει τον κίνδυνο να μην επιβεβαιωθούν ούτε οι συντηρητικές προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, ούτε οι πιο απαισιόδοξες της τρόικας και να απαιτηθούν ακόμη βαρύτερα μέτρα. Τονίζεται πάντως ότι οι σχετικές αποφάσεις για ενδεχόμενη νέα δανειακή σύμβαση θα ληφθούν μετά το τέλος του τωρινού προγράμματος, δηλαδή μετά τον Μάιο-Ιούνιο του 2014, παραπέμποντας σε λύση του ελληνικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο ουσιαστικά μετά τις ευρωεκλογές.

 

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση που επικρατεί, το Γραφείο αναφέρει πως ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν έχει εξαλειφθεί, εξαίρει όμως τη διαφαινόμενη συναίνεση μεταξύ συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τρία σημεία: την παραμονή στο ευρώ και την ανάγκη τόσο για αναδιάρθρωση του χρέους όσο και για αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=141435