- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το μετέωρο βήμα στις αγορές

03/11/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2,5 δισ. ευρώ θα επιχειρήσει να δανειστεί η χώρα μας την άνοιξη του 2014

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

76 [1]Μετά τέσσερα χρόνια η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει και πάλι στις αγορές με τίτλους πενταετούς διάρκειας και ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, και εφόσον η καμπύλη των αποδόσεων έχει υποχωρήσει σημαντικά, είναι μια καλή περίοδος για τη χώρα μας να δοκιμάσει την… τύχη της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η πρώτη αυτή δοκιμαστικού χαρακτήρα «εξόρμηση» θα αποτελέσει ένα είδος τεστ για την κυβέρνηση, για το πώς βλέπουν οι αγορές την προσπάθεια προσαρμογής που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, η οποία συνεχίζει να στραγγαλίζεται από το υψηλό δημόσιο χρέος.

 

Το τελευταίο αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι», που θα μπορούσε να αναβάλει αυτόν τον σχεδιασμό που έχει κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), και αποτελεί «μετέωρο βήμα» για τους περισσότερους αναλυτές. Για να μπορέσουν να μειώσουν το ρίσκο που έχει μία τέτοια προσπάθεια, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται στις διαπραγματεύσεις -που ξεκινούν την επόμενη Τρίτη- με την τρόικα να θέσουν επιτακτικά το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

 

Ανεξέλεγκτο το χρέος

 

Η κυβέρνηση «καίγεται» για άμεση και ξεκάθαρη λύση σ’ αυτό το ζήτημα και όπως αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν «αναδιάρθρωση μόνο με επιμήκυνση λήξεων των ομολόγων και μείωση επιτοκίων δεν θα μπορέσει να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος» που έχει εξακοντιστεί στα 321,3 δισ. ευρώ.

 

Το σχετικό μήνυμα εστάλη προχθές στην τρόικα «διά στόματος» Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος άφησε παράθυρο για κούρεμα του χρέους -που αποτελεί και επίσημη θέση του ΔΝΤ στην κόντρα που έχει με την Ανγκελα Μέρκελ-, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη λήψη ισχυρότερων εργαλείων για την αντιμετώπισή του. Η τρόικα από την πλευρά της έχει πάει ακόμη πιο πίσω τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους` και δη μετά τον Ιούλιο του 2014 που θεωρητικά ολοκληρώνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Ενώ σε κάθε ευκαιρία δεν παύει να υπογραμμίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα, ωθώντας έτσι την Αθήνα σε νέο δανειακό «πρόγραμμα» για να μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό «κενό» των 11 δισ. ευρώ που έχει εκτιμηθεί από τους δανειστές ότι θα υπάρξει στη διετία 2015-2016.

 

Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση κάνει άλλα όνειρα και ετοιμάζεται για πρόβα εξόδου στις κεφαλαιαγορές βλέποντας τα spreads, τις αποδόσεις δηλαδή των ομολόγων που έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

 

Χθες, πάντως, η δεκαετία βρισκόταν στο κατώτερο σημείο από το φθινόπωρο του 2009, με την απόδοση να υποχωρεί στο 7,94% από 8,2% που ήταν τις προηγούμενες μέρες.

 

Εξέλιξη η οποία ενισχύει τον υφιστάμενο σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ και συμβαίνει σε μια στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες καλές ειδήσεις για τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας στην αγορά, όπως για παράδειγμα μια πιθανή αναβάθμισή της από τη Moody’s. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αναβάθμιση της Ελλάδας τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου του 2013, το οποίο όμως έχει μετατεθεί για το 2014, με τον οίκο να αναμένει και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τα σενάρια που έχει κάνει ο ΟΔΔΗΧ είναι:

 

1. Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές τέλη Απριλίου του 2014 με αρχές Μαΐου, πριν από τις ευρωεκλογές της 22 Μαΐου σε μια προσπάθεια να αντλήσει 1,5 με 2,5 δισ. ευρώ. Η κίνηση είναι συμβολική, αφού τέτοια ποσά τα αντλεί σήμερα ο ΟΔΔΗΧ από τα έντοκα γραμμάτια.

 

2. Δεύτερη έξοδος της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2014, μετά την αποκρυστάλλωση των προθέσεων των δανειστών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχει αυτό το σενάριο είναι μήπως ανοίξει προσωρινά το παράθυρο των ευκαιριών, δανειστεί η χώρα με αυξημένο επιτόκιο έως και 2% υψηλότερο από τα επίπεδα που θα έχουν εκτιμηθεί. Μια τέτοια εξέλιξη θα έκλεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πόρτα της Ελλάδας στις αγορές.

 

3. Τιτλοποίηση ακινήτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) σε μια προσπάθεια να αντληθούν ποσά από 2 έως 4 δισ. ευρώ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=142295