- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Βολές κατά Γερμανίας και από το ΔΝΤ
03/11/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η μείωση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει αν δεν μειωθούν και τα πλεονάσματα»
Του Μπάμπη Μιχάλη
Βολές κατά της Γερμανίας για τα υψηλά εμπορικά της πλεονάσματα, που κρατούν τους υπερχρεωμένους εταίρους της στη μιζέρια και απειλούν ευρωζώνη και παγκόσμια οικονομία με αποπληθωρισμό, εξαπέλυσε και το ΔΝΤ. Μιλώντας στην Αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον κάλεσε την ευρωπαϊκή υπερδύναμη να «σηκώνει το βλέμμα της στον διεθνή ορίζοντα» όταν χαράζει την οικονομική της πολιτική και ζήτησε μείωση του πλεονάσματος που συσσωρεύει από τις εξαγωγές της έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων των εταίρων της. «Ενα σημαντικά μικρότερο (γερμανικό) ισοζύγιο πληρωμών θα είναι χρήσιμο», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή η μείωση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη «απλά δεν μπορεί να γίνει αν δεν μειωθούν και τα πλεονάσματα».
Ωρες νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ασκήσει ανάλογη κριτική προς το Βερολίνο τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της Γερμανίας συνεχίζει να βασίζεται στο πλεόνασμα εξαγωγών και αυτό καθυστερεί τη διαδικασία προσαρμογής της ευρωζώνης. Το τίμημα πληρώνουν κυρίως οι χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, οι οποίες πιεζόμενες από τη δημοσιονομική προσαρμογή που τους έχουν επιβάλει οι δανειστές τους μειώνουν διαρκώς την εγχώρια ζήτηση και συμπιέζουν τις εισαγωγές τους. H πρακτική αυτή όχι μόνον απομακρύνει την ανάκαμψή τους αλλά τροφοδοτεί δυναμική αποπληθωρισμού στο σύνολο της ευρωζώνης και την παγκόσμια οικονομία.
Η Γερμανία -που με εξαγωγές 1,36 τρισ. ευρώ το 2012 ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου και κατέγραψε το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμά της από το 1952- απέρριψε την κριτική υποστηρίζοντας ότι απλώς η οικονομία της είναι πιο ανταγωνιστική. Η «ανταγωνιστική υπεροχή» και το εξαγωγικό ντελίριο του Βερολίνου συμβαίνουν πάντως σε μια περίοδο που οι εταίροι της στην περιφέρεια του ευρώ συνεχίζουν να ταλανίζονται από τις λανθασμένες εκτιμήσεις της τρόικας, τα καταστροφικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, τον μονόδρομο της λιτότητας. Για όλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση -μαζί της και οι άλλες συντηρητικές που κυβερνούν τις χώρες της περιφέρειας- σωπαίνουν.
Εξεταστική για την τρόικα
Οχι όμως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο λίγο πριν από την εκπνοή της θητείας του σχεδιάζει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα αξιολογήσει όσα έπραξε η τρόικα σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία διερευνώντας γιατί έγιναν τόσο πολλά λάθη. «Δεν αρκεί πλέον να ζητούνται συγγνώμες. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα τραγικά λάθη», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε χθεσινό άρθρο του στην ιταλική La Repubblica… Για να δούμε.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
[1]Τίτλους τέλους στην πολύχρονη επιχειρηματική ιστορία του ομίλου Κατσέλη – Αλλατίνη (Nutriart) έριξε το Πρωτοδικείο Αθηνών εγκρίνοντας το αίτημα πτώχευσης που είχε καταθέσει η εταιρεία συμφερόντων Δαυίδ. Η εταιρεία έχει κατεβάσει ρολά εδώ και μήνες, ενώ έχει απολύσει και αποζημιώσει όλους τους εργαζομένους της που μέχρι και το 2011 ξεπερνούσαν τους χίλιους. Το επόμενο στάδιο πλέον είναι ο διορισμός εκκαθαριστή και η εκποίηση των εργοστασιακών μονάδων και των σημάτων της, με στόχο την εξόφληση μέρους των τεράστιων οφειλών (άνω των 170 εκατ. ευρώ) που είχε ο όμιλος σε τράπεζες και προμηθευτές.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=142299
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε