- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ενεργειακή συνεργασία
05/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλό το κλίμα στην επίσκεψη Παπούλια στα Τίρανα, επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο, οι διαφορές που ακόμη χωρίζουν τις δύο χώρες
Του Τάσου Τσακίρογλου
[1]Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της επικείμενης ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και στο παρελθόν, έδωσε ο Κάρολος Παπούλιας στον ομόλογό του, Μπουγιάρ Νισάνι, προσθέτοντας ότι πρέπει οι δύο χώρες να βασίσουν τις σχέσεις τους «στα στοιχεία που μας ενώνουν».
Από την πλευρά του ο Αλβανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον κ. Παπούλια «μεγάλο φίλο των Αλβανών» και του ζήτησε να συμβάλει ώστε «το ελληνικό Κοινοβούλιο να ακυρώσει τον νόμο του “εμπόλεμου” που είναι ακόμα σε ισχύ και που κρατάει υπό συντηρητική κατάσχεση τις περιουσίες των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα».
Παράλληλα, ο Ελληνας Πρόεδρος σημείωσε ότι «η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί σταθερό στοιχείο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνες της Αλβανίας είναι από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά».
Διμερής συνεργασία
Στο τραπέζι τέθηκαν, επίσης, η διμερής συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, τον οποίο οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν «σημαντική πτυχή των διμερών μας σχέσεων», αλλά και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.
Ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε και με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, ενώ προχθές το βράδυ είχε επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Βαγγέλης Ντούλες, ενημέρωσε τον Καρ. Παπούλια για την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς που παραμένει άλυτο, αλλά και το θέμα της εκπαίδευσης. Κατά τη συνάντηση των δύο προέδρων, υποστηρικτές του κόμματος των Τσάμηδων (PDIU) πραγματοποίησαν συγκέντρωση, ζητώντας από τον «αξιότιμο Ελληνα Πρόεδρο να συμβάλει στην επίλυση του λεγόμενου “τσάμικου θέματος”».
Παρ’ ότι η υποδοχή του Κάρ. Παπούλια από την αλβανική πλευρά ήταν θερμή, καθώς οι Αλβανοί δεν ξεχνούν ότι επί υπουργίας του αποφασίστηκε από το υπ. συμβούλιο της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1987 η άρση του «εμπολέμου» (χωρίς, ωστόσο, να περάσει από τη Βουλή), ο δρόμος για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων συνεχίζει να έχει πολλά αγκάθια.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=143614
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε