- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αγωνία για το μέλλον των συντάξεων
06/11/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στόματα ερμητικά κλειστά από την τρόικα, η οποία χθες κατά την απογευματινή συνάντηση επέλεξε τον δρόμο της σιωπής θέτοντας σε αγωνιώδη αναμονή τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση.
Οπως και να έχει, η τρόικα δεν φαίνεται να πείθεται από τα προωθούμενα μέτρα. Από την άλλη, η χλομάδα και τα ασπρισμένα χείλη τού κ. Βρούτση όταν εξήλθε από τη συνάντηση (αμέσως κλείστηκε στο γραφείο του αρνούμενος να ενημερώσει) δείχνουν ακριβώς τις διαθέσεις της τρόικας, ενώ έντονη είναι η πιθανολόγηση ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Βρούτσης αρχικώς περιορίστηκε σε μία λιτή και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου ανακοίνωση που είχε τη στάμπα του προχείρου…
«Εγινε μία ουσιαστική συζήτηση πάνω στις γνωστές και καινοτόμες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας και στους μηχανισμούς που εισάγουμε με το νομοσχέδιο μέσα από τους οποίους ενισχύεται η εισπραξιμότητα», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην κενού περιεχομένου ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπως μας πληροφόρησε «από αύριο (σ.σ.: σήμερα) ο διάλογος θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας».
Στη συνάντηση, λοιπόν, και σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι τροϊκανοί απλώς άκουσαν χωρίς να «τραβήξουν το αυτί» του κ. Βρούτση και άφησαν τον υπουργό να αναλύσει τις εκτιμήσεις του χωρίς να αποφανθούν επί του προκειμένου, για το αν δηλαδή συναινούν στις κυβερνητικές επιλογές. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τους ανέλυσε (κατά τον ίδιο εξαντλητικά):
• Τα προωθούμενα με το νομοσχέδιο μέτρα που θα εξοικονομήσουν κατά τον ίδιο 550 εκατ. ευρώ.
• Τους ζήτησε να αυξηθούν οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών σε 72 ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ροή εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί.
• Τους ενημέρωσε ότι για τις αλλαγές που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας αναμένουν ώστε να προχωρήσουν σε νομοθετικές παρεμβάσεις την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του ΟΗΕ (ILO).
• Προσπάθησε να τους αναλύσει, αν και εμφανίστηκε πρόθυμος να αποδεχθεί ό,τι αποφασίσουν σε σχέση με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9%, ότι αυτή η ποσοστιαία μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα καταστρέψει το ασφαλιστικό σύστημα στην παρούσα φάση.
• Τους εξήγησε ότι δεν υφίσταται τρόπος αναπλήρωσης των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων (αφορά απώλεια 2 δισ. ευρώ ετησίως).
Τζώρτζης Ρούσσος
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=144491
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε