- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μεσαιοχωρίτης ή ακρο-δεξιός;

07/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το όνομά του ακούγεται για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, θέση που αποτέλεσε εφαλτήριο μεταγενέστερων ή υποψήφιων αρχηγών της Ν.Δ. – Κάποιοι άσπονδοι φίλοι του λένε πως «έχει καβαλήσει το καλάμι και προβάλλεται διαρκώς έχοντας αποκτήσει υπέρμετρες φιλοδοξίες»

 

Ο εμπνευστής τού «Ξένιου Δία» έχει εκλεγεί πρόεδρος της επιτροπής μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Της Αλίκης Μάτση

 

Νίκος Δένδιας κομματική εκδήλωση Νέας Δημοκρατίας [1]Είναι το πρόσωπο των ημερών. Του πιστώνονται οι κατ’ αρχήν ενέργειες που οδήγησαν στην προφυλάκιση των ηγετών της Χρυσής Αυγής και ο χαρακτηρισμός της ως εγκληματικής οργάνωσης.

 

Οι χρυσαυγίτες του χρεώνουν ότι με δική του ευθύνη δεν φυλάσσονταν τα γραφεία τους στο Νέο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα τη στυγερή δολοφονία των δύο νεαρών και τον σοβαρό τραυματισμό του τρίτου.

 

Ο πρωθυπουργός φαίνεται, ώς τώρα τουλάχιστον, να τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του.

 

Για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ο λόγος, τον Νίκο Δένδια. Τον άνθρωπο που, μέχρι πρότινος, ήταν γνωστός για το χαμηλό προφίλ του, αλλά σήμερα προβάλλεται σε κάθε ευκαιρία από όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

 

Ο 54χρονος Κερκυραίος πολιτικός εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή το 2004, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Εκτοτε κέρδισε τη μοναδική έδρα για τη Ν.Δ. στον νομό του σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Αριστη νομική κατάρτιση

 

Ηταν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που του έδωσε για πρώτη φορά υπουργικό θώκο, αυτόν του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω άλλωστε, γνώριζε το αντικείμενο. Φίλοι και εχθροί παραδέχονται πως η νομική του κατάρτιση είναι άριστη. Καθόλου τυχαία εξάλλου το νομικό του γραφείο, ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να έχει τις υποθέσεις της οικογένειας Ρότσιλντ στην Ελλάδα, αν και ο ίδιος, ως υπουργός πλέον, δεν ασκεί τη δικηγορία. Οσοι τον γνώριζαν από το παρελθόν τον χαρακτήριζαν μάλλον μοναχικό. Ισως, λέγεται, να συνέβαλε σε αυτό ότι στα γυμνασιακά του χρόνια ήταν εσωτερικός υπότροφος στο Κολλέγιο Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νομική και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

 

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης παρέμεινε μόνο εννέα μήνες, από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

 

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2012. Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. είχε υποστηρίξει σθεναρά και με δημόσιες δηλώσεις του την Ντόρα Μπακογιάννη, παρότι θεωρείται «μεσαιοχωρίτης», κοινώς, υποστηρικτής της θεωρίας του μεσαίου χώρου που πρέσβευαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, ο Αντ. Σαμαράς τον ενέταξε στην κυβέρνησή του στο υπουργείο όπου βρίσκεται σήμερα.

 

Ακόμη και τώρα πάντως, λένε οι καλά γνωρίζοντες, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, τον οποίο επισκέπτεται συχνά-πυκνά στο πολιτικό του γραφείο, κοντά στην πλατεία Μαβίλη.

 

Η πρώτη του ενέργεια ως υπουργού Δημόσιας Τάξης ήταν η εκκαθάριση του κέντρου της Αθήνας από τους παράνομους μετανάστες. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η πατρότητα της ονομασίας «Ξένιος Δίας» ήταν δικής του έμπνευσης. Το αποτέλεσμα των ενεργειών του: το κέντρο «φιλοξενίας» στην Αμυγδαλέζα, στις πρώην εγκαταστάσεις της αστυνομίας. Ενα κέντρο που τελικά ταυτίζεται με τον τίτλο του έργου του Τζον Στάινμπεκ «Ανθρωποι και ποντίκια». Συνθήκες άθλιες που οδήγησαν κάποιους από τους «φιλοξενούμενους» στην απόδραση. Η επιχείρηση περιορίστηκε τελικά κατ’ ουσίαν μόνο στην Αθήνα και πλέον στις μέρες μας έχει ξεχαστεί. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο κ. Δένδιας έχει εκλεγεί και πρόεδρος της επιτροπής μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2013, ενώ έχει δηλώσει για το θέμα της μετανάστευσης πως «είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό».

 

Ενα χρόνο μετά κι αφού ήταν ο πρώτος υπουργός που δήλωσε ότι δεν θα απαντά στο Κοινοβούλιο σε ερωτήσεις της Χ.Α., ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης το έργο της εξάρθρωσης της ναζιστικής–εγκληματικής οργάνωσης.

 

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κι ενώ ώς τότε η κυβέρνηση περί άλλα ετύρβαζε αγνοώντας τις επιθέσεις της Χ.Α. κατά μεταναστών και Ελλήνων, ο κ. Δένδιας συγκέντρωσε τους φακέλους των 32 υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονταν μέλη του κόμματος Μιχαλολιάκου και τις έστειλε στον εισαγγελέα.

 

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο αρχηγός της Χ.Α. μαζί με βουλευτές του κόμματος προφυλακίστηκαν, η αστυνομική φρουρά από τους βουλευτές του κόμματος αφαιρέθηκε, η χρηματοδότησή του διακόπηκε.

 

Ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του είχε αποδώσει τα εύσημα για όλα αυτά στον πρωθυπουργό, ότι δική του ήταν η θέση και η πρωτοβουλία και ο ίδιος απλώς υλοποίησε τη συγκεκριμένη πολιτική, εκτελώντας το συνταγματικό του καθήκον.

 

Προηγουμένως είχε φροντίσει να αποδώσει εύσημα στην ελληνική αστυνομία, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις μελών της ΕΛ.ΑΣ. με τη Χ.Α., κάνοντας λόγο για «ελάχιστη μειοψηφία επιόρκων, οι οποίοι δεν δίστασαν να θέσουν ένα αποκρουστικό ιδεολογικό προκάλυμμα, προκειμένου να δικαιολογήσουν την παραβατική συμπεριφορά τους».

 

Δηλώσεις επί παντός…

 

Και φτάσαμε στο βράδυ της περασμένης Παρασκευής και στην εν ψυχρώ δολοφονία των δύο νεαρών χρυσαυγιτών έξω από τα γραφεία του κόμματος στο Ν. Ηράκλειο.

 

Ο κ. Δένδιας έσπευσε να αποδώσει το περιστατικό σε «εκκαθάριση λογαριασμών». «Ο νόμος, είπε, θα επιβληθεί κατά πάντων. Δεν θα επιτραπεί να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία». Η δήλωση θεωρήθηκε τουλάχιστον βιαστική και ατυχής, αφού παρέπεμπε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών τύπου νονών της νύχτας.

 

Και είναι αλήθεια ότι ο κ. Δένδιας τελευταία κάνει δηλώσεις σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Ισως γι’ αυτό κάποιοι άσπονδοι φίλοι του λένε πως «έχει καβαλήσει το καλάμι και προβάλλεται διαρκώς έχοντας αποκτήσει υπέρμετρες φιλοδοξίες».

 

Το όνομά του, εδώ και καιρό, ακούγεται μαζί με εκείνο της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη και για την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, θέση που αποτέλεσε εφαλτήριο μεταγενέστερων ή υποψήφιων αρχηγών της Ν.Δ., όπως ο Μ. Εβερτ και η Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Δεδομένης μάλιστα της στενής πλέον σχέσης του με τον Αντ. Σαμαρά, κάποιοι εκ των εσωκομματικών του αντιπάλων, θέλοντας να αναδείξουν την πολιτική του μεταστροφή προς το συντηρητικότερο, λένε πως «αν τελικώς του δοθεί το χρίσμα, θα δείξει ότι η Ν.Δ. κάνει ακόμη μια στροφή επί το δεξιότερον».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=144981