- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τριήμερη μάχη στη Βουλή

08/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μαξίμου θεωρούν ασφαλή την κυβερνητική πλειοψηφία και ετοιμάζουν αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές για τη δραχμή

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Για μάχη σώμα με σώμα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται η κυβέρνηση, εν όψει της τριήμερης αντιπαράθεσης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας. Φαινομενικά για τον Αντ. Σαμαρά η μομφή ήταν ένα δώρο συσπείρωσης των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις με την τρόικα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται προδιαγεγραμμένο στο μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο το ερώτημα που απασχολεί τους συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι αν το κυβερνητικό σχήμα κερδίζει χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές ή θα βρεθεί την επομένη κιόλας απέναντι σε μεγαλύτερες εσωτερικές αντιδράσεις.

 

Η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ήταν μέσα στα ενδεχόμενα που είχαν απασχολήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, αν και δεν αναμενόταν τώρα. Ο πρωθυπουργός, όπως έδειξε και στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, επιδίωκε την ολομέτωπη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση εν όψει των μεγάλων νομοθετικών εκκρεμοτήτων, αρχής γενομένης από το φορολογικό την άλλη εβδομάδα, τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

 

Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, έπειτα από σύσκεψη στο Μαξίμου, δίνει χαρακτήρα τελικής αναμέτρησης με τον ΣΥΡΙΖΑ στην τριήμερη συζήτηση: «Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή. Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σαν μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση».

 

Σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, η επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

 

•Την εσωτερική σύγκρουση για το ευρώ και τη δραχμή, που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες προκαλεί κλυδωνισμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

•Το υπέρμετρο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ και ό,τι παραπέμπει στα κακώς κείμενα του Δημοσίου.

 

•Την υποβολή της μομφής την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει τις συζητήσεις με την τρόικα.

 

Λίγο αργότερα τον χαρακτήρα τελικής αναμέτρησης έδινε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση των αποφοίτων του Harvard: «Εμείς απαντάμε στις «μομφές» και προχωράμε. Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν φοβάται τις «μομφές» από τα υπολείμματα του παρελθόντος. Επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδίδεται στον ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτίριο. Περάσαμε πολλά δύσκολα και πολύ πιο δύσκολα. Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε. Ο λαός απαιτεί να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα. Ο λαός απαιτεί να μην κάνουμε πίσω. Και δεν θα κάνουμε πίσω…»

 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν δεδομένο ότι οι 127 βουλευτές της Ν.Δ. και οι 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα επιβεβαιώσουν με την ψήφο τους την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν αλλάζει την εικόνα εσωστρέφειας και γκρίνιας για τα βαριά μέτρα που έρχονται, αν και στην κυβέρνηση επιμένουν ότι μετά την ψηφοφορία η κυβέρνηση καθαρίζει το πολιτικό διάνυσμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Από τις προκαταρκτικές συζητήσεις που είχε με τους βουλευτές της Ν.Δ. ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Αθ. Μπούρας, για να διαμορφώσει τον κατάλογο των ομιλητών, εισέπραξε μεγάλες επιφυλάξεις. Ο κατάλογος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει περίπου 80-90 ονόματα. Το ζήτημα όμως δεν είναι ποιοι βουλευτές θα μιλήσουν, αλλά αυτοί που δεν θα μιλήσουν.

 

Το δεύτερο πρόβλημα που απασχολεί ήδη το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι η στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η αρχική εκτίμηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει μόνος με τη Χρυσή Αυγή και τον Π. Καμμένο», μετά τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, έγινε πιο συγκρατημένη και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες «στην ψηφοφορία όλες οι πολιτικές δυνάμεις αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

 

Το τρίτο πρόβλημα είναι η μονομαχία του κ. Σαμαρά με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, την οποία ο πρωθυπουργός δεν έδειχνε ότι επιζητεί. Τώρα είναι αναγκασμένος να σηκώσει το γάντι και μάλιστα παραμονές των νέων πακέτων, φορολογικών, ασφαλιστικών-εργασιακών και του φλέγοντος θέματος των πλειστηριασμών. Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, μετατέθηκε την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση μομφής.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Σαμαρικότεροι του Σαμαρά στο ΠΑΣΟΚ

 

Λυτρωμένοι από την πρόταση μομφής εμφανίζονται στη Χαριλάου Τρικούπη

 

Αφού πρώτα υπερθεμάτισε σχετικά με την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, λειτουργώντας ως «σαμαρικότερο του Σαμαρά» και επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι είναι πλέον «σαρξ εκ της σαρκός» της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να εμφανιστεί ως «λυτρωμένο» και δικαιωμένο από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι θα δώσει τις «πρέπουσες» απαντήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

 

«Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα, που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση», υπογράμμισε η Χαριλάου Τρικούπη.

 

Πηγές προσκείμενες στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά τόσο για την έφοδο στο Ραδιομέγαρο όσο και για την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης, έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι η κατάσταση με την ΕΡΤ «δεν πήγαινε άλλο», ενώ την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ αφενός την απέδιδαν σε «εσωκομματικό αδιέξοδο» και αφετέρου εγκαλούσαν την Κουμουνδούρου ότι «δεν υπολογίζει την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα».

 

Στις 11 το πρωί, πριν από την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Οπως προβλέπουν κύκλοι από το ηγετικό περιβάλλον του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστεί ενωμένο, παρά τις υπαρκτές διαφωνίες ορισμένων βουλευτών για τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

 

Εκ των στελεχών του Κινήματος που δημοσίως διαχώρισαν τη θέση τους για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος και η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ανάμεσα στην αποχή και το «παρών»

 

Αμηχανία στη ΔΗΜΑΡ, που δύο μέρες πριν είχε άρει το εμπάργκο στη ΔΤ

 

Να δηλώσει «παρών» ή να απόσχει της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται η ΔΗΜΑΡ που επιλέγει να μετεωρίζεται και να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι ήταν το θέμα της ΕΡΤ, το οποίο οδήγησε τον Φώτη Κουβέλη εκτός τρικομματικής. Η αμηχανία στις αντιδράσεις της Αγίου Κωνσταντίνου αποτυπώθηκε εξαρχής στην ανακοίνωση σχετικά με την έφοδο της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο, που αναφερόταν σε προώθηση μεταρρυθμίσεων «με αυταρχικό τρόπο» που είχε κατάληξη την εκκένωση της ΕΡΤ από τα ΜΑΤ. Υπενθύμιζε παράλληλα την κατηγορηματική διαφωνία της με τον «ξαφνικό θάνατο» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την απόρριψη κάθε συμβιβαστικής πρότασης.

 

Λίγες ώρες αργότερα, ο Φώτης Κουβέλης, επιχειρώντας να πατήσει σε δύο βάρκες, εκτιμούσε από τη Θεσσαλονίκη ότι η ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα προσθέσει τίποτε, αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα», καταλογίζοντας τακτικισμό σε Μαξίμου και αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ συνεργάτες του δήλωναν στην «Εφ.Συν.» ότι «ο κ. Τσίπρας δίνει χείρα βοηθείας στη δικομματική». Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 10 το πρωί σε κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής – Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη Βουλή.

 

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η ΔΗΜΑΡ είχε άρει το εμπάργκο στις εμφανίσεις στελεχών της στη ΔΤ, ενώ η αντιφατική στάση της συνεχίστηκε με την υπερψήφιση της προσωρινής χορήγησης αδειών εκπομπής ψηφιακού σήματος, που, εκτός από σκανδαλώδης, θεωρείται πρόσθετη νομιμοποιητική ενέργεια για τη λειτουργία του νέου φορέα, για τον οποίο το κόμμα της Αριστεράς είχε διατυπώσει έντονες ενστάσεις. Απολύτως θετικός με την εισβολή στην Αγία Παρασκευή δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, δυνάμει εταίρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος μαζί με τον Χρήστο Αηδόνη δεν προτίθεται -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- να στηρίξει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δ.Κ.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=145658