- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Παρών» κομμένο στα τρία

10/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διμέτωπο κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε ο Φ. Κουβέλης, καθώς άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ τάσσονταν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα κατά και άλλα πρότειναν την αποχή

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Φώτης Κουβέλης ΔΗΜΑΡ [1]Πύργο της Βαβέλ θυμίζει το εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Σε συνέχεια των έντονων διαφωνιών για τη στρατηγική και την τακτική στο θέμα των συνεργασιών, η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αμηχανία και έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, που μετά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατέληξε να ψηφίσει «παρών», σε μια προσπάθεια τήρησης ίσων αποστάσεων από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Η απόφαση ήταν μεν ομόφωνη, είχε όμως προηγηθεί η κατάθεση άλλων τριών διαφορετικών προτάσεων -από βουλευτές και στελέχη- ως προς τη στάση που πρέπει να τηρηθεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία, γεγονός που αναδεικνύει τον ασαφή προσανατολισμό, την απουσία ξεκάθαρου στίγματος και φυσικά τον διχασμό σε επίπεδο κορυφής.

 

Εισηγούμενος το «παρών» και θέλοντας να τηρήσει τις λεπτές ισορροπίες στην Αγίου Κωνσταντίνου, ο Φώτης Κουβέλης επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι η ΔΗΜΑΡ θα ασκήσει διμέτωπη κριτική σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από τη μια πλευρά, στηλιτεύοντας τη συνέχιση μιας αδιέξοδης πολιτικής πρότασης εκ μέρους Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, που χρήζει σημαντικών διορθωτικών κινήσεων και από την άλλη καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό, δημαγωγία και επικοινωνιακούς τακτικισμούς όπως η πρόταση δυσπιστίας, που «στην παρούσα φάση της χώρας, με ανοιχτή τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, επιδεινώνει μια δύσκολη κατάσταση».

 

Με τη θέση αυτή συντάχθηκε και ο γραμματέας του κόμματος και βουλευτής Επικρατείας, Σπύρος Λυκούδης, ενώ στο ηγετικό επιτελείο θεωρούν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμώνει την κυβέρνηση και η ΔΗΜΑΡ δεν γίνεται να τη στηρίξει λόγω της θέσης της κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών αλλά και διότι δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι αφομοιώνεται από τον ένα ή τον άλλο πόλο. «Η δημιουργία τρίτου πόλου που επιχειρούμε δεν μας επιτρέπει να ταχθούμε ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ», εκτιμούσαν κομματικοί παράγοντες, που δεν συμμερίζονταν τον κίνδυνο να πιεστεί περαιτέρω εκλογικά η ΔΗΜΑΡ εξαιτίας της «ουδετερότητάς» της.

 

Υπέρ της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν οι βουλευτές Δημήτρης Αναγνωστάκης και Γιώργος Κυρίτσης καθώς και τα στελέχη του Αριστερού Δικτύου, Θράσος Φωτεινός, Βαγγέλης Ζορκάδης και Χρήστος Σταυρόπουλος. Η συγκεκριμένη άποψη υποστήριζε ότι η ΔΗΜΑΡ, από τη στιγμή που αντιπολιτεύεται πλέον την κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει την αποπομπή της, παράλληλα όμως να ασκήσει έντονη κριτική στην Κουμουνδούρου «επειδή κινείται επικοινωνιακά και δεν δίνει προοπτική στη χώρα».

 

Στον αντίποδα, καταψήφιση εισηγήθηκαν οι Γεράσιμος Γεωργάτος και Σταύρος Λιβαδάς, που ως γνωστόν ανήκουν στη μειοψηφία που διεκδικεί ανοιχτό διάλογο με τους «58» και το ΠΑΣΟΚ, άποψη που έδειξαν να συμμερίζονται οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» το «όχι» στην πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης αποτελεί στάση «λογικής και συνέπειας» της ΔΗΜΑΡ που πηγάζει από την άποψη κατά των εκλογών και υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας και των αλλαγών σε πολιτικές.

 

Αποχή από την ψηφοφορία φέρεται να πρότειναν οι Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Νίκη Φούντα.

 

«Παρών» αναμένεται να δηλώσουν οι δύο βουλευτές της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, αναπτύσσοντας παρόμοια επιχειρήματα με εκείνα της ΔΗΜΑΡ. Ιδια στάση προσανατολίζεται να τηρήσει και ο επίσης ανεξάρτητος Μάρκος Μπόλαρης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=146179