- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στην κομματική γραμμή πριν την ψηφοφορία

10/11/13 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τελευταία μέρα συζήτησης στη Βουλή πριν τη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις και οι διαξιφισμοί μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κύριο χαρακτηριστικό την υιοθέτηση από πλευράς βουλευτών, της κομματικής γραμμής.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της κυβέρνησης, κυρίαρχο επιχείρημα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μέσω της πρότασης μομφής να υπερβεί τις εσωκομματικές του διαμάχες, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αναφέρονται στα αδιέξοδα της πολιτικής του Μνημονίου και τις «αντιδημοκρατικές εκτροπές» της κυβέρνησης. Αξιοσημείωτη η αντιπαράθεση για την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Οι ομιλίες στη Βουλή

«Εκλογές θα γίνουν το 2016», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, [1]ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «παίζετε θέατρο κοινοβουλευτικής παρέμβασης με μια πρόταση μομφής που ξέρετε ότι δεν θα περάσει». «Με αυτή την πρόταση θέλετε να κατευνάσετε το ίδιο σας το κόμμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι«δεν θα υποκύψουμε στις ακραίες συμπεριφορές σας». Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διγλωσσία και αναρωτήθηκε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το μνημόνιο.«Η Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα ανάπτυξης, οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Ο μεγάλος μαραθώνιος πλησιάζει προς το τέλος του», κατέληξε ο κ. Σαμαράς, ζητώντας την καταψήφιση της πρότασης μομφής.

«Η δυσπιστία προς την κυβέρνηση δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της πλειοψηφίας της κοινωνίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας [2], ο οποίος τόνισε ότι «διαλύσατε την κοινωνία, η οποία πια δεν σας νομιμοποιεί». Ακόμη έκανε λόγο για βάρβαρη πολιτική και χρήση βάρβαρων μέσων αναφερόμενος στο κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι «ξεσηκώσατε τη διεθνή κατακραυγή με το μαύρο στην ΕΡΤ. Φιμώσατε τη φωνή της πατρίδας μας». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε ότι «κυβερνάτε με τη βοήθεια των ΜΑΤ και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, την πλειοψηφία των οποίων δεν φέρνετε ούτε για ψήφιση στη Βουλή, όπως συνέβη με αυτή για την ΕΡΤ». «Είστε πρωθυπουργός υπό την πλήρη εποπτεία των ξένων», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Είναι ευκαιρία να παραδεχτείτε επάνω στα κοινωνικά ερείπια ότι δεν πάει άλλο με την τρόικα. Η συνέχεια του λάθους είναι συνειδητή εγκληματική πράξη. Μόνο ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο».

Για αποτυχία της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι αν δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτό θα ισούται με ψήφο εμπιστοσύνης στους δανειστές τραπεζίτες και τα όργανά τους. «Αυτοί ουσιαστικά εξουσιάζουν. Θα τους δώσετε το δικαίωμα να κατασχέσουν τα σπίτια σας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στο δημοσιονομικό τομέα, έχουμε καλύψει ήδη το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας στον ορίζοντα 2009-2016. Η ολοκλήρωση του υπόλοιπου 20% της προσαρμογής, δεν θα προέλθει από οριζόντια μέτρα, αλλά από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη φορολογική συμμόρφωση, τις στοχευμένες περικοπές δαπανών, την αναδιάρθρωση και εξυγίανση οργανισμών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την άρση των ποικίλων εμποδίων στην λειτουργία ανταγωνισμού», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Πράξη θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και εθνικά ανεύθυνη», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως πρόκειται για ομολογία του πολιτικού του αδιεξόδου. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε η πρόταση αυτή αποτελεί ακραία και απροκάλυπτη υπονόμευση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αφού – όπως είπε – κατατέθηκε την ώρα της διαπραγμάτευσης που πάμε να επιβεβαιώσουμε την είσοδό μας στο τελικό στάδιο της οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο και λίγο πριν την Προεδρία της ΕΕ κατά την οποία η χώρα μας έχει την ευκαιρία να μετέχει στο ευρώ με όρους θεσμικής ισοτιμίας κι όχι ως φτωχός συγγενής.

Όπως ανέφερε εξάλλου, η πρόταση μομφής έγινε γιατί απέτυχε η στρατηγική της εφόδου, ενώ ως άλλη επιδίωξη ο κ. Βενιζέλος διείδε την «επιδίωξη τεχνητής πόλωσης σε μεσαία εκλογικά επίπεδα η οποία οφείλεται στον εκλογικό νόμο» για να πει πως ματαιοπονούν όσοι θέλουν να στήσουν τεχνητό σκηνικό πόλωσης. Υπογράμμισε ότι δεν συγκροτείται εθνικό μέτωπο σταθερότητας και προοπτικής χωρίς την κεντροαριστερά της ευθύνης, χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε δε πως κ. Κουβέλης προσχώρησε σε αυτή την άποψη μόνο που δεν υπάρχει πόλος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας πόλος είναι η κυβέρνηση και εκεί είναι και το ΠΑΣΟΚ. «Κι εκεί θα έπρεπε να είστε κι εσείς, οι δυνάμεις της ευθύνης» είπε προς την ΔΗΜΑΡ. Σχετικώς με την θέση «παρών» που επιλέγεται ως κοινοβουλευτική πρακτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Επειδή εμείς λέμε όχι στον τυχοδιωκτισμό κάποιοι έχουν την πολυτέλεια του αμφιρρέποντος λόγου. Παρών που; Στο πλαίσιο που διαμορφώνουμε εμείς».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Βενιζέλου, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για να σχολιάσει την αναφορά του σχετικώς με τους δύο πόλους. «Θέλω να αναγνωρίσω στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα όταν αναφέρεται στους πόλους να συναριθμείται με τη ΝΔ στον ίδιο πόλο. Ιδιαίτερα μετά την προγραμματική συμφωνία. Αλλά έτσι δεν γίνεται η κεντροαριστερά, σχολίασε ο κ. Κουβέλης.

«Υπάρχουν πολλοί πόλοι. Υπάρχει ο πόλος που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε τον πόλο της κεντροαριστεράς της ευθύνης. Υπάρχει ένας άλλος πόλος επί του οποίου οχούμενος εισήλθε στα Ιεροσόλυμα ο Κύριος. Εμείς σταυρωθήκαμε. Πολύ. Υπερβολικά πολύ ως ΠΑΣΟΚ και δημοκρατική παράταξη. Έρχεται και η ανάσταση κύριε Κουβέλη», ανταπάντησε ο Ευ. Βενιζέλος.

«Ψηφίζουμε 'παρών' στη σημερινή διαδικασία. Είναι μια υπεύθυνη στάση». Αυτό ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης εξαπέλυσε ταυτόχρονα επίθεση [3] τόσο σε κυβέρνηση όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει μείνει έξω από τις σκληρές αλλά αναγκαίες περικοπές του προϋπολογισμού του», δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης. Ταυτόχρονα όμως ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες μειώσεις στις αποδοχές των ενεργεία στελεχών αλλά και στις συντάξεις των στρατιωτικών, όπως ο ίδιος πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί και παρά το ότι περαιτέρω μειώσεις προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Σε εσωτερικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ, απέδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για διγλωσσία εκτός των όσων λέει για το Μνημόνιο και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως είναι η Υγεία. Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε έγγραφα, τα οποία δείχνουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι πιο σκληρή από αυτή της Τask Force, στην οποία αντέδρασαν οι γιατροί και επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, – αφού, εκτός των άλλων, υποδεικνύει το κλείσιμο των ιατρείων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Επίθεση στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας τα για αντισυνταγματικές πρακτικές. «Έχετε βάλει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο με Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου, με κατεπείγοντα νομοσχέδια και εκβιαστικά διλήμματα, καλώντας αδιάβαστους και μοιραίους βουλευτές να τα ψηφίσουν», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος της [4] ο υπουργός Υγείας 'Αδωνης Γεωργιάδης έκανε λόγο «για εξυπνάδες, μαύρο χιούμορ και χυδαία επίδειξη πνεύματος».

 

«Δύο μέρες τώρα, προσπαθώ να ακούσω από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μια κουβέντα υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου στον τομέα που ο κάθε βουλευτής εργάζεται εδώ στη Βουλή. Αντ' αυτού, αναπτύσσεται χωρίς ευρηματικότητα το σκονάκι των έξι σημείων: «Τέξας», «Γλέζος», «συνιστώσες», «σπατάλη υπερόπλου μομφής», «πισώπλατη μαχαιριά στη χώρα», «ευχαριστούμε που μας ενώσατε»…» είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Θεανώ Φωτίου.

«Ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσετε την πολιτική σας επιβίωση; Να διχάσετε, να πολώσετε, να κάνετε ντόρο!» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ασημίνα Σκόνδρα. «Μόνο που δεν σας βγαίνει: Δεν σας βγήκε στην απεργία που καλέσατε τους δασκάλους, σας ακύρωσαν οι υπάλληλοι στους δήμους, δεν σας εμπιστεύονται στα Πανεπιστήμια και στην υγεία…» συμπλήρωσε.

«Είστε αξιοθρήνητοι αν πραγματικά πιστεύετε ότι η αδράνεια της κοινωνίας σ' αυτή τη φάση σημαίνει συναίνεση στην πολιτική σας» απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ). «Είστε αφελείς και έχετε άγνοια κινδύνου αν εκλαμβάνετε το φόβο, την ανασφάλεια και την απελπισία που εσείς έχετε προκαλέσει, ως υποστήριξη σ' ένα καταστροφικό πρόγραμμα που παράγει εξαθλίωση και βαρβαρότητα».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, υπενθύμισε πως σε δύο προηγούμενες προτάσεις δυσπιστίας που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για αποπροσανατολισμό και προσπάθεια εντυπωσιασμού. «Στην προσπάθειά σας να ανασυστήσετε έναν ιδιότυπο και κακέκτυπο δικομματισμό, φαίνεται ότι είχατε καλούς δασκάλους» σχολίασε.

«Δεν σας έφταναν κύριοι της ΔΗΜΑΡ τα νομοσχέδια που ψηφίσατε και που γίνατε το δεκανίκι της πολιτικής της Δεξιάς; Αποδεικνύεται ότι από την προγονική εστία της ανανεωτικής αριστεράς και του ΚΚΕ Εσωτερικού, εμείς κρατήσαμε τη φλόγα, κι εσείς κρατήσατε τη στάχτη» ανέφερε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Κοντονής.

«Καταθέτουμε μομφή για την επιλογή σας να δώσετε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μαζί, δώρο δωρεάν ψηφιακές συχνότητες στους μεγαλοκαναλάρχες» ανέφερε αργότερα ο Δ. Παπαδημούλης.

Ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ), ανέφερε πως θα δώσει λόγω απουσίας εναλλακτικής πρότασης, «ψήφο πολύ επώδυνης ανοχής στην κυβέρνηση – σε μια κακή κυβέρνηση της οποίας το μεταρρυθμιστικό έργο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, με ευθύνη του πρωθυπουργού». «Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με παραχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν μας κάνει καμιά χάρη. Αν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, ενώ η χώρα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο διαπραγμάτευσης των τελευταίων ετών, υπάρχουν και άλλες λύσεις» ανέφερε ο βουλευτής.

Την «απόλυτη συμφωνία» του με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς. Ο κ. Δημαράς υποστήριξε πως «ο στόχος του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος δεν είναι η σωτηρία της Ελλάδας, αλλά να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να ευνοηθούν οι πιστωτές. Σ' αυτό συμφωνούν όλοι οι οικονομολόγοι που είναι άξιοι του ονόματός τους».

Σε μήνυμά του από τη φυλακή, το οποίο συνυπογράφουν οι συγκρατούμενοί του Χ. Παππάς και Γ. Λαγός, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αναφέρει πως τάσσεται υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, «ενάντια σε μια κυβέρνηση την οποία θεωρούμε εθνικά επικίνδυνη και υποτελή σε ξένα συμφέροντα και κέντρα εξουσίας, η πολιτική της οποίας έχει ήδη οδηγήσει τον λαό μας σε εξαθλίωση και την πατρίδα μας στην εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας.Επίσης, καταγγέλλουμε αυτούς που φρόντισαν να μας αφαιρέσουν κατ' ουσίαν τα πολιτικά μας δικαιώματα με μία πρωτοφανή για το κράτος δικαίου, που υποτίθεται ότι έχουμε, μεθόδευση».

«Το ΚΚΕ δεν θέλει τη μακροημέρευση της κυβέρνησης. Θέλει, όμως, το λαό πρωταγωνιστή, να μην αφήσει τόπο να σταθεί καμμία αστική κυβέρνηση» δήλωσε ο βουλευτής του Γ. Λαμπρούλης. «Ο λαός να κάνει άνω-κάτω το αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά έχοντας καθαρό στο μυαλό του το ότι ο πραγματικός αντίπαλος με τον οποίον πρέπει να αναμετρηθεί είναι τα μονοπώλια, είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που επιτρέπει στους καπιταλιστές να τσεπώνουν τον πλούτο που αυτός παράγει».

Αιχμές για το θέμα της ΕΡΤ άφησε ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κικίλιας, αφού επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική της στάση καλώντας την, έστω και τώρα, όπως είπε, να συμβάλει μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, απευθυνόμενος στην κυβερνητική παράταξη ανέφερε: «Το σίγουρο, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, είναι ότι στο θέμα της ΕΡΤ χάσαμε [5]. Αν είναι σωστές οι πληροφορίες μου, φτάσαμε από τα τρία κανάλια, που είχαμε, σε ένα, με κόστος 240 εκ ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά».

«Συνεννόηση και ομόνοια» σύστησε στην ομιλία του ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, υποστηρίζοντας πως «οι αγρότες μπορούν να ξαναγίνουν με τον ιδρώτα τους η πραγματική ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» και διαπιστώνοντας πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική ανάπτυξη, δεν είναι ασύμβατες με τις κυβερνητικές. «Η γεωργία μπορεί να ξαναγίνει βασικός πυλώνας της μακροχρόνιας ανάπτυξης της οικονομίας μας» εκτίμησε ο κ. Τσαυτάρης.

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που κατάφερε είναι να μας κάνει πιο δυνατούς απέναντι στα προβλήματα του πολίτη. Απέναντι στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους της χώρας» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποπέσει σε τρία αμαρτήματα. Πρώτον, την επιπόλαιη σχετικοποίηση κάθε προβλήματος, όπως η υιοθέτηση κάθε αιτήματος. Δεύτερον, η ελεύθερη σχέση με το κράτος δικαίου, δηλαδή όποτε θέλεις είσαι μαζί του και όποτε θέλεις απέναντι. Και τρίτο αμάρτημα, η αφόρητη κολακεία κάθε αδυναμίας».

Για προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος ελλείψει ρεαλιστικών προτάσεων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός. «Η κοινωνία έχει αυτή την ώρα πολύ σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται ηρεμία. Όχι την όξυνση του πολιτικού κλίματος που εσείς δημιουργείτε» δήλωσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Ανδριανός, παρατηρώντας ότι «ενώ αυτές οι τρεις ημέρες ήταν μια καλή ευκαιρία, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τις όποιες εναλλακτικές προτάσεις του, αυτό δεν συνέβη.

Η φράση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, ότι πρέπει να μπει στο περιθώριο ο πρωθυπουργός γιατί «η χώρα βαδίζει στο άγνωστο με τον διαπραγματευτή τής ονομασίας των Σκοπίων» προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει τα όσα απαράδεκτα είπε ο βουλευτής κατά του πρωθυπουργού γιατί ο λαός βλέπει και κρίνει. Βλέπει την προσπάθεια που δίνει καθημερινά ο πρωθυπουργός για να βγάλει τη χώρα από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση».

Την ίδια ώρα, επιστολή απέστειλε στην Ολομέλεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος ο οποίος αναρρώνει στο νοσοκομείο. Ο βουλευτής καταγγέλλει κυβερνητικό σχέδιο εκμετάλλευσης των απόψεών του με στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω το χρεοκοπημένο παρελθόν, να πούμε «όχι» στη μιζέρια και να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον δρόμο που βγάζει από την κρίση βαδίζοντας ενωτικά» σημείωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη στην τοποθέτησή της. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για παλινδρομήσεις και αντιφατικές πολιτικές.

«Καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας με δικό μας σκεπτικό. Καταψηφίζουμε την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την πολιτική του ευρωμονόδρομου, που εκβιάζει τον λαό» ανέφερε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Ο κ. Παφίλης διέκρινε πίσω από την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, «ψεύτικα διλήμματα που στο παρελθόν βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ να εξουδετερώσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Παφίλης προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας και θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. «Εκ παραδρομής στην ομιλία μου ειπώθηκε ότι καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας, ενώ είναι γνωστό ότι καταψηφίζουμε την κυβέρνηση και ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας με το δικό μας σκεπτικό» ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο κ. Παφίλης.

Κόντρες για ΕΡΤ 

«Με την ιστορία της ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να οργανώσει το σύγχρονο Κούγκι, αλλά απέτυχε. Η στιβαρή παρέμβαση της ΕΛΑΣ έδωσε λύση στην παράνομη κατάληψη κρατικών εγκαταστάσεων και επέστρεψε τις υποδομές στο κράτος» διατράνωσε ο Μιχάλης Ταμήλος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας δίδει την εντύπωση ότι δεν αναγνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών του Συντάγματος, αφού όλες οι ενέργειες εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού έγιναν σύννομα, με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων» σημείωσε ο Κ. Κλειτσιώτης.

«Αυτή η ΕΡΤ τελείωσε και προχωράμε σε μία νέα Δημόσια Τηλεόραση, ανεξάρτητη, χωρίς κομματικό έλεγχο, χωρίς διασπάθιση δημοσίου χρήματος, χωρίς στρατιές υπαλλήλων» τόνισε ο Απόστολος Βεζυρόπουλος.

«Τι είναι η ΕΡΤ; Λάφυρο, πλιάτσικο, και κάνετε γιουρούσι για να πάρετε την ΕΡΤ πίσω;» αναρωτήθηκε ο Δάνης Τζαμτζής απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση. «Πολλές φορές έχετε αποφασίσει να καταλύσετε τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία, αλλά δεν θα σας δώσουμε τη δυνατότητα αυτή» είπε ο βουλευτής.

«Μετατρέψατε βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου σε καπεταναίους της εξέγερσης» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασ. Υψηλάντης.

«Από τις 18 Οκτωβρίου που έληξε η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου -και άρα η ΕΡΤ είναι νόμιμος διαχειριστής των συχνοτήτων- είναι ζήτημα θεσμών. Από την ημέρα που σφραγίσατε την είσοδο με χειροπέδες είναι ζήτημα κυβερνητικής παρανομίας» απάντησε η Σοφία Σακοράφα, συνδυάζοντας την επέμβαση με το πρόσφατο «δώρο της συγκυβέρνησης στους κυρίους Μπόμπολα, Αλαφούζο, Κυριακού και Βαρδινογιάννη».

«Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που συζητούμε τη διευθέτηση της νομιμότητας της κατοχής των συχνοτήτων» παρατήρησε αργότερα και ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γιάννης Δημαράς.

«Πρώτιστο μέλημά μας είναι η προάσπιση της Δημοκρατίας, απέναντι στο έγκλημα της φίμωσης και του ελέγχου της ενημέρωσης» υποστήριξε ο Απόστολος Αλεξόπουλος.

«Η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ προκειμένου να βγουν τα νούμερα της τρόικας -2600 απολυμένοι- αλλά και για να έχει τον έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» σχολίασε ο Δ. Γελαλής.

«Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς με αφορμή την ΕΡΤ φύγαμε από την κυβέρνηση, ενώ εσείς καταθέσατε τώρα την πρόταση δυσπιστίας και όχι τότε. Αν κατατίθεται για να καλύψετε δικά σας προβλήματα, τότε παίζετε άσχημη πολιτική πόκα» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιώργος Κυρίτσης.

«Υπάρχει πρόβλημα αυταρχισμού και δημοκρατίας, αλλά εμείς ποτέ δεν είπαμε πως η αστική δημοκρατία μπορεί να επιτρέπει τα πάντα» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η αστική νομιμότητα. Αυτή είναι η κυβέρνηση και η οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει δια πυρός και σιδήρου αυτήν την πολιτική».

efsyn.gr

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=146685