- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο αδύναμος κρίκος της συγκυβέρνησης

12/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα περιθώρια για νέα απρόοπτα ή διαφοροποιήσεις πλέον εξαντλούνται, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου, από τους 33 που είχε εκλέξει, έχει μείνει πλέον με 27 βουλευτές και η κυβερνητική πλειοψηφία τείνει να πλησιάσει στο κατώτατο όριο των 151 βουλευτών

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

[1]Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετρά ξανά απώλειες, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ο αδύναμος κρίκος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που τείνει να πλησιάσει στο κατώτατο όριο των 151 βουλευτών. Η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεοδώρα Τζάκρη και η ακαριαία διαγραφή της από τον Ευάγγελο Βενιζέλο συρρικνώνουν τις δυνάμεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου στους 27 πλέον βουλευτές, το σημαντικότερο όμως και πιο αγχωτικό στοιχείο για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και του μεγάρου Μαξίμου, αφού από κοινού συγκυβερνούν, είναι ότι τα περιθώρια για νέα απρόοπτα ή διαφοροποιήσεις πλέον εξαντλούνται…

 

Και όπως έχει αποδειχθεί, το ΠΑΣΟΚ είναι το πιο επιρρεπές σε «ατυχήματα», καθώς οι βουλευτές του εμφανίζονται πιο απελευθερωμένοι σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους της Ν.Δ. στην καταψήφιση διατάξεων, τροπολογιών και νομοσχεδίων.

 

Κασσής ο επόμενος;

 

Στα βήματα της κ. Τζάκρη απειλούν να κινηθούν και άλλοι συναδελφοί της, γεγονός που μάλλον δικαιολογεί τη διάχυτη ανησυχία στα ανώτερα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, παρότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί εικόνα καθησυχασμού και ψυχραιμίας.

 

Τα εμπόδια που έχει να υπερβεί στο πολύ κοντινό διάστημα η δικομματική είναι πολλά και ίσως καταστούν ανυπέρβλητα, ενώ και το κοινωνικό κλίμα διαρκώς επιδεινώνεται. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι κρίσιμες ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την άρση αναστολής πλειστηριασμών και ενδεχομένως την έγκριση των όποιων μέτρων ζητηθούν από τους δανειστές, με την κυβέρνηση πάντως να διαψεύδει τη λήψη τους.

 

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα τονίζει για τον ενιαίο φόρο ακινήτων με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν δεν αλλάξει, δεν μπορώ να τον στηρίξω».

 

«Στη χθεσινή ψηφοφορία ψηφίσαμε επί της πρότασης μομφής και μόνον αυτής. Δεν θεωρώ πως είναι ώρα για εκλογικές περιπέτειες. Θεωρώ όμως πως από εδώ και πέρα δεν μπορούν οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε κλειστά υπουργικά γραφεία, αλλά μέσα στο Κοινοβούλιο μετά από ενδελεχή διαβούλευση…», σημειώνει με νόημα.

 

Αναφερόμενος στο αγκάθι του ενιαίου φόρου, θέμα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει αναθέσει στον βουλευτή Ηλείας Γιάννη Κουτσούκο τις «διαπραγματεύσεις» με το Μαξίμου, ο κ. Κασσής επισήμανε:

 

«Εχω κατ’ επανάληψη πει πως το νομοσχέδιο έτσι όπως παρουσιάστηκε δεν πρέπει να έρθει καν στη Βουλή, διότι είναι τελείως άδικο και με άνιση κατανομή των βαρών. Είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του σχεδίου, με κύριο άξονα τη φορολόγηση συνολικά της ακίνητης περιουσίας. Χρειάζονται απαλλαγές και ρυθμίσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και χαμηλοί συντελεστές για παραγωγικές εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα. Επιπλέον, τα αγροτεμάχια των κατ’ επάγγελμα αγροτών επιβάλλεται να έχουν διαφορετική φορολόγηση και με βάση το αγροτικό εισόδημα. Δεν μπορεί να πληρώνει ένας μικρομεσαίος αγρότης ή ένας βιοπαλαιστής ιδιοκτήτης αστικού διαμερίσματος παραπάνω απ’ ό,τι του αναλογεί, ενώ ταυτόχρονα να μειώνεται ο φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία των λίγων… Αυτό είναι μακριά από την πολιτική μου άποψη και δεν μπορώ να το στηρίξω αν δεν αλλάξει!».

 

Ποιοι έχουν σειρά;

 

Το ερώτημα που απασχολεί από χθες την πράσινη ηγετική ομάδα είναι τι θα συμβεί με εκείνους τους βουλευτές, οι οποίοι ναι μεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όμως άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για την επόμενη φορά που θα κληθούν να στηρίξουν και πάλι τη δικομματική.

 

Εκτός του Μιχάλη Κασσή, οι Κώστας Σκανδαλίδης και Θάνος Μωραΐτης έστειλαν σαφές μήνυμα με τις παρεμβάσεις τους ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι, δίνοντας την εντύπωση ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη συγκυρία. Δεν αποκλείεται βεβαίως, η δυσφορία που εκφράζουν για τον πρωθυπουργό και την πολιτική που έχει συμφωνήσει να εφαρμόζει το κόμμα τους με τη Ν.Δ., να είναι επικοινωνιακής φύσης και προς τέρψη των ψηφοφόρων, από τη στιγμή που δεν μετατρέπεται σε καταψήφιση. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα ρευστότητας δεν παύει να κρατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε «αναμμένα κάρβουνα» και να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς αρκετών στελεχών ότι το ΠΑΣΟΚ πάσχει από την αδυναμία του να εμφανιστεί συντεταγμένο και άρα σε κάθε ψηφοφορία θα επικρατεί «καρδιοχτύπι» ώς το τελευταίο λεπτό.

 

«Ηταν αναμενόμενο»

 

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η παραδοχή ανθρώπων που συνομιλούν με τον κ. Βενιζέλο ότι «υπάρχει πρόβλημα αμφιθυμίας κι ενώ οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες για τη χώρα», αλλά «ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του».

 

Σε ό,τι αφορά τη Θεοδώρα Τζάκρη, στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι δεν εξεπλάγησαν από τη στάση της. «Ηταν αναμενόμενο», τόνιζαν στην «Εφ.Συν.» υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, σημειώνοντας ότι δεν θεώρησαν αναγκαίο ούτε να επικοινωνήσουν μαζί της πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για να τη μεταπείσουν.

 

Παρά την εκδοχή της προδιαγεγραμμένης εξέλιξης, η επόμενη ημέρα της αποπομπής της περιείχε επιθέσεις και υψηλούς τόνους, ένδειξη ότι η στάση της αν μη τι άλλο ενόχλησε την ηγεσία.

 

«Γιατί δεν τα έκανε αυτά όταν ήταν υφυπουργός του Γιώργου Παπανδρέου; Τότε δεν ψηφίσαμε Μνημόνιο, τότε δεν πήραμε δύσκολα μέτρα;», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε μια προσπάθεια να «εκθέσει» την ανεξάρτητη βουλευτή και να αποδομήσει τις ηχηρές καταγγελίες της που συνόδευσαν το «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν η κ. Τζάκρη να ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια δήμαρχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και εντάσσουν το «σπάσιμο» της κομματικής γραμμής σε ένα τέτοιο σχέδιο.

 

Η ίδια προτίμησε κατά τη χθεσινή ημέρα να σιωπήσει και απέφυγε να δώσει κάποια απάντηση, ωστόσο από το περιβάλλον της τονίστηκε ότι πρόκειται για μια συνεπή και υπεύθυνη επιλογή που καμία σχέση δεν έχει με τις «γελοιότητες» των συνεργατών του κ. Βενιζέλου, που δεν μπορούν να κρύψουν τον πανικό τους.

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Συνεχείς… «διαρροές»

 

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 το ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει 33 βουλευτές. Σήμερα και έπειτα από αρκετές αυξομειώσεις στην αριθμητική του σύνθεση διαθέτει 27. Ανεξάρτητοι παραμένουν οι Μίμης Ανδρουλάκης (δεν ψήφισε τον περσινό προϋπολογισμό και ανεξαρτητοποιήθηκε) και Μάρκος Μπόλαρης (δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο). Οι Ανδρέας Λοβέρδος (πραγματοποίησε εκδήλωση την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ πήρε πρωτοβουλία για τη Χ.Α.) και Χρήστος Αηδόνης (αποχώρησε για τους χειρισμούς της λίστας Λαγκάρντ) ίδρυσαν τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα». Ο Θεόδωρος Παραστατίδης, που καταψήφισε το Μνημόνιο 3 συμμετέχει στην πολιτική κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» των Οδ. Βουδούρη και Π. Μουτσινά και εσχάτως η Θεοδώρα Τζάκρη.

 

Στο μεσοδιάστημα είχαν διαγραφεί αλλά επανέκαμψαν οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Αντζελα Γκερέκου και Μιχάλης Κασσής (δεν είχαν ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο και επανεντάχθηκαν στην Κ.Ο. πριν το «συντακτικό» συνέδριο του ΠΑΣΟΚ), ενώ με τη διαγραφή είχε φλερτάρει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος που καταψήφισε τον περασμένο Ιούλιο τη διάταξη για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=147648