- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Mικρή βοήθεια για μεγάλη καταστροφή
12/11/13 ΚΟΣΜΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ Σε μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου που δημιούργησε ο τυφώνας «Χαϊγιάν» τα φορτία για την υποστήριξη του πληγέντος πληθυσμού αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
[1]Σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με τη βιβλική κλίμακα της ανθρωπιστικής κρίσης στις κεντρικές Φιλιππίνες, αποτελούν τα φορτία βοήθειας που φτάνουν στους χιλιάδες πεινασμένους και απελπισμένους επιζώντες του σούπερ τυφώνα «Χαϊγιάν». Η κήρυξη κατάστασης «εθνικής συμφοράς» στη χώρα από τον πρόεδρο Μπενίνο Ακίνο αναμένεται να επισπεύσει τις επιχειρήσεις αρωγής, οι οποίες προς το παρόν δεν καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες των πληγέντων. Ενδεικτικό είναι ότι η ρημαγμένη πόλη Τακλομπάν των 220.000 χιλιάδων κατοίκων, εκ των οποίων οι 10.000 εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, εξυπηρετούνταν μέχρι χθες από μόλις τρία στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.
Με μαντίλια στο πρόσωπο
[2]Με μαντίλια στα πρόσωπα για να προστατευθούν από τη δυσωδία των διάσπαρτων πτωμάτων στα ερείπια, πλήθη ντόπιων πολιορκούν καθημερινά το μισοδιαλυμένο τοπικό αεροδρόμιο, που έχει μετατραπεί και σε πρόχειρο νοσοκομείο. Αλλοι θέλουν να φύγουν μακριά γιατί έχασαν τα πάντα, άλλοι αδημονούν να παραλάβουν είδη πρώτης ανάγκης από τα κομβόι των φορτηγών, που μεταφέρουν τροφή και νερό κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Το πλιάτσικο των πρώτων ημερών έχει περιοριστεί, όχι μόνο από φόβο εξαιτίας της ανάπτυξης 800 στρατιωτών και αστυνομικών στην περιοχή, αλλά επειδή δεν έχει απομείνει πλέον τίποτα προς… αρπαγή από τα άδεια καταστήματα και τα λεηλατημένα τραπεζικά ATM.
Ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι αρκετές επαρχίες των Φιλιππίνων, με περισσότερα από 7.000 νησιά στην επικράτειά της, παραμένουν από το Σάββατο απροσπέλαστες για τα συνεργεία διάσωσης, καθώς δρόμοι, γέφυρες και αεροδρόμια έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ή έχουν καλυφθεί από τόνους μπάζων και λάσπης. Οι τηλεπικοινωνίες και η παροχή ηλεκτρισμού έχουν διακοπεί, οι βροχές συνεχίζονται. Πάνω από 600.000 εκτοπισμένοι έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα, πόσιμο νερό, στέγη και φάρμακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ υπολογίζεται ότι άμεσα ή έμμεσα έχουν πληγεί 9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα.
Εκτός από τη Λέιτε, ο «Χαϊγιάν» σάρωσε με πρωτόγνωρη σφοδρότητα και τη γειτονική επαρχία Σαμάρ. Στην παραθαλάσσια κωμόπολη Μπάσεϊ τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι αγνοούνται. Η Γκουιουάν, με πληθυσμό 40.000, φέρεται να έχει σε μεγάλο βαθμό ισοπεδωθεί. Η πόλη Μπάκο των 35.000 κατοίκων, στην επαρχία του Ανατολικού Μιντόρο, είναι κατά 80% πλημμυρισμένη από τα νερά της θάλασσας. Ανυπολόγιστες οι ζημιές και στην επαρχία Σέμπου. Οι πρώτες εικόνες από ελικόπτερα είναι αποκαρδιωτικές. Οι αρχές συνεχίζουν -όπου μπορούν- την καταμέτρηση των νεκρών, πολλοί όμως εκτιμούν ότι τελικός απολογισμός των θυμάτων θα αποδειχθεί ακόμα πιο δραματικός.
Αν και έχει αποδυναμωθεί σε τροπική καταιγίδα, ο «Χαϊγιάν», κινούμενος δυτικά, προκάλεσε 8 θανάτους στην Ταϊβάν και 13 στο Βιετνάμ, όπου σχεδόν 900.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν ακόμα και σε υπόγεια καταφύγια, εφοδιασμένα με στοιχειώδη αγαθά. Εν αναμονή ισχυρών βροχοπτώσεων, οι αρχές της Κίνας έχουν εκδώσει κόκκινο συναγερμό για τις νότιες επαρχίες της χώρας και τη νήσο Χαϊνάν, ενώ έχουν διατάξει τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 13.000 ατόμων.
Ο ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή
Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της καταστροφής, μέσα σε πένθιμο κλίμα για τα θύματα του «Χαϊγιάν» στις Φιλιππίνες, ξεκίνησε χθες στη Βαρσοβία η ετήσια σύνοδος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές. Η παρουσία αντιπροσωπειών από 200 σχεδόν χώρες έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με την απουσία πραγματικής βούλησης από τα πλούσια κράτη να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα για να μειώσουν -έστω και καθυστερημένα- τις εκπομπές καυσαερίων, που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, και να αποτρέψουν -στον βαθμό που τους αναλογεί- την επανάληψη αντίστοιχης τραγωδίας σε κάποια φτωχή γωνιά της υφηλίου.
«Μπορούμε να αναλάβουμε τώρα δραστικές πρωτοβουλίες ώστε να αποτρέψουμε ένα μέλλον, όπου οι σούπερ τυφώνες θα έχουν γίνει τρόπος ζωής» δήλωσε συγκινημένος ο Φιλιππινέζος Αρμοστής για το Κλίμα Ναντέρεφ Σάνιο, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά νηστεία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πεινασμένους συμπατριώτες του. Ζητούμενο της συνόδου είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το 2015, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020! Ως τότε οι ανεπτυγμένες χώρες θα συνεχίσουν να… αναπτύσσονται και να υποτάσσονται στην ισχύ οικονομικών συμφερόντων και βιομηχανικών κολοσσών, απευθύνοντας απλά ευχολόγια για τα αναπτυσσόμενα κράτη, τα οποία θα συνεχίσουν να μαστίζονται όλο και συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=147736
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε