- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ακούει η Ευρώπη;

13/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κυνικές δηλώσεις του Ερντογάν για την Κύπρο και οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο Κυπριακό πυροδοτούν «πόλεμο» και στην Ελλάδα

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Αντιδράσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, ακόμα και στην Τουρκία έχουν προκαλέσει οι κυνικές δηλώσεις Ερντογάν, ότι «δεν υπάρχει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος», την ώρα που η προεργασία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στη μεγαλόνησο καρκινοβατεί και η Αγκυρα επισείει την απειλή της διχοτόμησης. Παράλληλα, όμως, το θέμα πυροδοτεί ακόμα περισσότερο το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, με την αντιπολίτευση να επικρίνει την κυβέρνηση και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για ολιγωρία και συμμετοχή σε νέα σχέδια τύπου Ανάν.

 

«Η αμφισβήτηση, από πλευράς του Τούρκου πρωθυπουργού, της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό. Οιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός επ’ αυτού είναι περιττός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

 

Προσβολή για την Ε.Ε.

 

«Οι τοποθετήσεις Ερντογάν αποτελούν προσβολή για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο και τη διεθνή έννομη τάξη», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου, και η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗ.ΣΥ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ελένη Θεοχάρους.

 

«Πληροφορούμε τον κ. Ερντογάν ότι η Κύπρος είναι μια κρατική οντότητα, στην οποία βρίσκονται 40.000 Τούρκοι στρατιώτες ως στρατός κατοχής» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού «απαράδεκτες, ανιστόρητες και επικίνδυνες». Την ίδια ώρα, όμως, στη σκιά του οξυμμένου κλίματος από την πρόταση δυσπιστίας, εξαπολύει επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγ. Βενιζέλο, τον οποίο κατηγορεί ότι συμφώνησε με τον Α. Νταβούτογλου ότι το Κυπριακό μετατρέπεται από διεθνές σε τετραμερές. «Μπορεί ο κ. Ερντογάν να προχώρησε σε απαράδεκτη δήλωση, όμως το “καύσιμο” για την εκτόξευση αυτής της πολιτικής ρουκέτας άλλος του το έδωσε» καταλήγει.

 

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Τέρενς Κουίκ ανέφερε ότι «για πολλοστή φορά ο Τ. Ερντογάν προκαλεί ασύστολα με τις δηλώσεις του για την Κύπρο». Ομως ο τομεάρχης Εξωτερικών προσθέτει: «Προκαλεί και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση με την άκρως περίεργη και ενδοτική αντίδρασή της. Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά “να αφυπνιστεί επιτέλους η διεθνής κοινότητα” [...] Η μετάθεση ευθυνών σε τρίτους έγκειται στην ήδη συμπεφωνημένη πορεία παράδοσης της Κύπρου στα σχέδια Ανάν ΙΙ».

 

«Η ελληνική κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος μέλος της Ε.Ε και το ζήτημα της τουρκικής κατοχής θα επιλυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

 

Σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνει πως «αντί δηλώσεων αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έπρεπε να επιδείκνυε καλή θέληση και να αποδείκνυε έμπρακτα ότι οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από πλευράς Αγκυρας περί δήθεν σύντομης λύσης του Κυπριακού αντανακλούν πραγματικές προθέσεις».

 

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν όμως και στο εσωτερικό της Τουρκίας, με τη δημοσιογράφο της «Γενίν Ντουζέν», Τουμάι Τουγιάν, να ρίχνει το γάντι στον Τ. Ερντογάν, ρωτώντας τον: «Τι δουλειά έχουν σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος 40.000 δικοί σου στρατιώτες;» και «Γιατί η σημαία σου κυματίζει σε κάθε γωνιά του νησιού;».

 

Τουρκικό …«σχέδιο Β»

 

Οι εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, πάντως, δεν προμηνύονται ευοίωνες, καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διοχετεύει πληροφορίες στον Τύπο για τη διαμόρφωση σχεδίου Β, σύμφωνα με το οποίο εάν δεν υπάρξει λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, θα προχωρήσει η φόρμουλα των δύο κρατών. Για τις σκέψεις που έχει η τουρκική πλευρά είναι ενδεικτικές οι προ ημερών δηλώσεις του υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος υποστήριξε ότι το σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο θα πρέπει να είναι του τύπου Μπαν Κι Μουν ή Κόφι Ανάν, πρέπει να οδηγήσει σύντομα σε λύση.

 

Στο φως αυτών των εξελίξεων γίνεται κατανοητή η δυσκολία να συνταχθεί από τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών κοινή διακήρυξη που θα περιγράφει τις προϋποθέσεις που αφορούν τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού.

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=148281