- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αναζητεί εφεδρείες η κυβέρνηση

15/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κίνδυνος διαρροών από το ΠΑΣΟΚ, που δεν φαίνεται να μειώνεται με τις τελικές ρυθμίσεις για τον νέο φόρο στα ακίνητα, αναγκάζει το Μαξίμου να στήνει γέφυρες προς ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και προς στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. και της ΔΗΜΑΡ

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Η κατάσταση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση εν όψει των ψηφοφοριών του φορολογικού, του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την επόμενη τριετία. Η πλειοψηφία των 154 βουλευτών θεωρείται οριακή στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και η αγωνία για το ενδεχόμενο ενός πολιτικού ατυχήματος είναι διάχυτη στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Η ανάθεση της επεξεργασίας του φορολογικού νομοσχεδίου για τα ακίνητα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ λειτούργησε σαν βαλβίδα εκτόνωσης των αντιδράσεων, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ωστόσο άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο μέτρων για την κάλυψη του ποσού των 400 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι υπολείπεται στο νέο σχέδιο. Και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να περιληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό ή να γίνει και άλλο φορολογικό νομοσχέδιο. Στην περίπτωση αυτήν, εάν η κυβέρνηση πιεστεί από την τρόικα να παρουσιάσει τώρα τα ισοδύναμα, η κυβερνητική πλειοψηφία θα βρεθεί και πάλι σε δοκιμασία.

 

Διαφοροποιήσεις

 

Οι βουλευτές έδειξαν ικανοποιημένοι από τη μείωση του συνολικού στόχου για φόρους ακινήτων από το αρχικό 2,9 δισ. ευρώ στο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η χαρά δεν κράτησε πολύ, αφού η παραίτηση του Ν. Σηφουνάκη από τη θέση του τομεάρχη Μεταφορών ήρθε να επιτείνει την εικόνα κρίσης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η θετική υποδοχή του νέου σχεδίου για τα ακίνητα δεν ήταν καθολική από τους πράσινους βουλευτές. Στην περίπτωση που συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι διαφοροποιήσεις, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί ξανά σε δίνη εσωστρέφειας και τα ερωτήματα ως προς τις αντοχές της θα είναι πιεστικότερα.

 

Κυβερνητικοί παράγοντες στρέφονται στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η κυβέρνηση διαθέτει κοινοβουλευτικές εφεδρείες. Το ενδιαφέρον σε αυτήν τη φάση εστιάζεται στους πρώην βουλευτές της Ν.Δ., Γ. Κασσαπίδη και Γ. Κουράκο, με τους οποίους έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας του μεγάρου Μαξίμου, μέσω των επαφών που έχουν ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Αθ. Μπούρας, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Μπούρας και ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης.

 

Καλές είναι επίσης και οι σχέσεις με τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη που συνεχίζουν να κινούνται πολιτικά ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

 

Το ερώτημα είναι πότε και με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το άνοιγμα. Η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για σύναψη νέας συμφωνίας συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, που απορρίφθηκε μετ' επαίνων από τον Φ. Κουβέλη, προκάλεσε εκνευρισμό στους κυβερνητικούς εταίρους. Συγχρόνως επέτεινε την αίσθηση πολιτικής κινητικότητας στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Την αίσθηση αυτή είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τον περασμένο Αύγουστο, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους επενδυτικών σχημάτων στις ΗΠΑ, όπου άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει ευρύτερη κοινοβουλευτική υποστήριξη από τις δυνάμεις που διαθέτουν στη Βουλή η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

 

Ανοίγματα

 

Η αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης, ακόμη και αν γίνει ad hoc μόνο στον προϋπολογισμό, εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το ηθικό των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και την αίσθηση πολιτικής σταθερότητας. Μέχρι τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο και μπορεί να προχωρήσει σε νέα ανοίγματα προς τη ΔΗΜΑΡ και βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων για συνεργασία στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής διοίκησης. Στα σενάρια που ξεδιπλώνονται ήδη στους διαδρόμους της Βουλής, παίζουν τα ονόματα της Μαρίας Κόλλια, του Τ. Κουίκ και του Π. Χαϊκάλη. Η συντήρηση αυτών των συζητήσεων ακόμη και αν δεν έχουν καμία βάση, όπως υπογραμμίζεται από τους συνεργάτες του Π. Καμμένου, δημιουργεί πρόβλημα τόσο στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων όσο και στη βάση του κόμματος.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=149551