- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ελεύθερος μετά από 34 χρόνια για την κλοπή κουτιού καλλυντικών
15/11/13 ΚΟΣΜΟΣ
Του Μιχαήλ Αγγελου Κωνσταντόπουλου
Πέρασε 34 χρόνια στη φυλακή για ένα φόνο που δεν διέπραξε γιατί μια νεαρή κοπέλα, που είχε κλέψει ένα κουτί καλλυντικών το 1979, τον αναγνώρισε ως δολοφόνο ηλικιωμένου ύστερα από πίεση της αστυνομίας να καταθέσει με αυτόν τον τρόπο λόγω της δικής της μικροκλοπής. Ωστόσο, μια νέα κατάθεση από την αδελφή της, που επίσης θεωρούνταν μάρτυρας-κλειδί και έμαθε για την τύχη του από το ίντερνετ το 2011, του άνοιξε τον δρόμο προς την ελευθερία. Θα μπορούσε να είναι άλλο ένα σενάριο του Χόλιγουντ, αλλά τελικά η ζωή γράφει τα πιο απίστευτα σενάρια και στο Λος Αντζελες. Ο 53χρονος Κας Ντελάνο Ρέτζιστερ ίσως να πέρναγε ακόμα και όλο το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα εάν η Σάρον Αντερσον, αδελφή της Μπρέντα Αντερσον, που ήταν βασική μάρτυρας στη δολοφονία του ηλικιωμένου Τζακ Σάσον στο δυτικό Λος Αντζελες τον Απρίλιο του 1979, δεν παραδεχόταν ότι η αδελφή της προέβη σε ψευδή κατάθεση λόγω πιέσεων από την αστυνομία.
Η Μπρέντα Αντερσον είχε κλέψει ένα κουτί καλλυντικών γνωστής εταιρείας και οι αστυνομικοί τής έδωσαν να δει φωτογραφίες και την πίεσαν να αναγνωρίσει τον δολοφόνο. Βλέποντας τη φωτογραφία του Ρέτζιστερ, που υπήρξε συμμαθητής της, κατέθεσε ότι αυτός πυροβόλησε 5 φορές τον ηλικιωμένο που απεβίωσε λίγες μέρες αργότερα. Τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του θύματος δεν ήταν τα ίδια με του Ρέτζιστερ, ενώ το φονικό όπλο δεν βρέθηκε ποτέ.
Ωστόσο, μια κηλίδα αίματος στο τζιν παντελόνι του Αφροαμερικανού στάθηκε αρκετή για να τον στείλει στη φυλακή καθώς ήταν ομάδας αίματος 0, όπως και του θύματος, σε μια εποχή που δεν εξεταζόταν ακόμα το DNA. Η καταδικαστική απόφαση στηρίχτηκε σε αυτό και στην κατάθεση της Μπρέντα Αντερσον που βρισκόταν στο σπίτι της και είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς και στη συνέχεια είδε έναν Αφροαμερικανό άντρα να τρέχει. Καθ’ όλο το διάστημα παραμονής του στη φυλακή, ο Ρέτζιστερ δήλωνε αθώος και αυτό ήταν που δεν επέτρεπε, κατά τον δικηγόρο του, την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους. Ρόλο-κλειδί στην αποφυλάκιση του Ρέτζιστερ έπαιξε η τρίτη αδελφή Αντερσον, Σίλα Βάντερκραμ-Αντερσον. Η Σίλα Βάντερκραμ ήταν αστυνομικός και από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας προσπάθησε να πει στους συναδέλφους της ότι η αδελφή της έλεγε ψέματα, αλλά τόνισε ότι δέχθηκε πιέσεις να μην αναμειχθεί στην υπόθεση που αφορούσε την οικογένειά της. Ωστόσο, μαθαίνοντας το 2011 μέσω ιστοσελίδας ότι ο Ρέτζιστερ βρισκόταν ακόμα στη φυλακή, επικοινώνησε με τον δικηγόρο του και πίεσε την αδελφή της, Σάρον, να δώσει νέα κατάθεση. Η Σάρον Αντερσον είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της για την ταυτότητα του δολοφόνου ήδη από τη στιγμή του εγκλήματος αλλά δεν κλήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο, κάτι που έκανε μόλις τον περασμένο μήνα, πείθοντας τη δικαστή για το βάσιμο των ισχυρισμών της.
Με την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης, ο Κας Ντελάνο Ρέτζιστερ, που αναμένεται να απελευθερωθεί σύντομα, ξέσπασε σε κλάματα και η μητέρα του φώναξε μέσα στην αίθουσα «ευχαριστώ, Χριστέ μου, που μου έδωσες πίσω το παιδί μου». Η αθωωτική απόφαση, η οποία θυμίζει την ταινία του 2011 «Τεκμήριο ενοχής», έγινε πραγματικότητα με τη συμβολή του «Project for the Innocent» από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λογιόλα, που το 2011 είχε πετύχει την απελευθέρωση του επίσης ισοβίτη Ομπιε Αντονι, ο οποίος έμεινε στη φυλακή 17 χρόνια για φόνο που ουδέποτε διέπραξε.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=149607
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε