- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Δεν υπάρχει κεντρική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ»

17/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πάνος Καμμένος [1]Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό στο θέμα της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, ενώ εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε εκδοτικά συγκροτήματα και «συμφέροντα που παίρνουν δάνεια χωρίς να έχουν καμία εγγύηση και λειτουργούν ως μονάδα προπαγάνδας της κυβέρνησης». Εξηγεί τη θέση του κόμματός του για την πρόταση συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

 

Στον Τάσο Τσακίρογλου

 

• Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια επιχείρηση αποδόμησης του κόμματός σας από την πλευρά της κυβέρνησης, η πλειοψηφία της οποίας γίνεται όλο και πιο οριακή. Φοβάστε διεμβολισμό από τη Νέα Δημοκρατία;

 

Μάλλον η Ν.Δ. φοβάται διεμβολισμό των ψηφοφόρων της από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και γι’ αυτό βλέπουμε και αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες δεν είναι πολιτικές. Κατ’ αρχήν γίνονται σε προσωπικό επίπεδο με τόνους λάσπης, χρησιμοποιώντας εκείνα τα εκδοτικά συμφέροντα τα οποία εξαρτώνται ταμειακά από την κυβέρνηση. Τα συμφέροντα εκείνα που παίρνουν δάνεια χωρίς να έχουν καμία εγγύηση και λειτουργούν ως μονάδα προπαγάνδας της κυβέρνησης. Καμιά φορά και προβοκάτσιας. Εμείς έχουμε αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι παρ’ όλες τις επιθέσεις, παρ’ όλες τις προσφορές, παρ’ όλες τις προσεγγίσεις που έγιναν σε στελέχη μας, έχουμε κρατήσει μια ομάδα ενωμένη.

 

• Τι εννοείτε με το «προσφορές και προσεγγίσεις»;

 

Είδαμε βουλευτή που έφυγε, τον κ. Μαρκόπουλο, ότι τον υποδέχτηκαν και μάλιστα δίνοντάς του και ανταλλάγματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Βλέπουμε ότι άλλοι που έφυγαν ζήτησαν τη μεγαλοψυχία και τη μεγαλοσύνη του πρωθυπουργού. Είδαμε να μπαίνουν στις λίστες των δεύτερων εκλογών πολιτευτές μας με προσφορά από τη Ν.Δ. και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε θέσεις της κρατικής μηχανής. Και όλα αυτά μέσα σ’ ένα αλισβερίσι, το οποίο δεν βλάπτει την εκλογική δυνατότητα των ΑΝ.ΕΛΛ.

 

• Καταθέσατε διά του κοινοβουλευτικού σας εκπροσώπου μια πρόταση συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ προτείνετε και μετεκλογική συνεργασία για μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τις αντιμνημονιακές δυνάμεις». Πόσο και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προχωρήσει αυτή η συνεργασία;

 

Σε κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κ.Ο. αποφασίσαμε ότι στις δημοτικές εκλογές θα ζητήσουμε αντιμνημονιακές συγκλίσεις προκειμένου να περάσει ένα μήνυμα αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, όταν, με βάση το αποτέλεσμα, είχε πει ότι ο ελληνικός λαός υπερψήφισε και ενέκρινε το Μνημόνιο. Δηλώσαμε και αποφασίσαμε ομόφωνα ότι δεν θα στηρίξουμε κανέναν υποψήφιο ο οποίος παραμένει σε μνημονιακό κόμμα, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της Ν.Δ. είτε της ΔΗΜΑΡ, καθώς και η τελευταία αποτελεί τον μπαλαντέρ και την πατερίτσα του Μνημονίου.

 

• Τα περί κεντρικής συμφωνίας με την Κουμουνδούρου;

 

Κεντρική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ούτε υπάρχει. Εξάλλου, οι τοπικές κοινωνίες έχουν καλύτερη γνώμη για τα πρόσωπα απ’ ό,τι τα κόμματα. Εμείς πιστεύουμε στην αυτονομία των τοπικών κοινωνιών. Σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες σε περιοχές που πολιτικά συγκρουόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα στη Σάμο, όπου εκεί τα τοπικά στελέχη του θεωρούν ότι θα πρέπει να ανοίξει το κέντρο των λαθρομεταναστών, ενώ εμείς έχουμε την αντίθετη άποψη. Εκεί, λοιπόν, δεν θα υπάρχουν συνεργασίες.

 

• Στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες. Εκεί τι γίνεται;

 

Εχουμε μεγάλη διαφορά και με τη συγκυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι στο θέμα της λαθρομετανάστευσης –και δεν συζητώ για ναζιστικές θέσεις όπως της Χρυσής Αυγής– η συγκυβέρνηση, εφαρμόζοντας το Μνημόνιο με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη, με τη μεταφορά λαθρομεταναστών που αλλοιώνουν τη σύνθεση του τοπικού πληθυσμού όσον αφορά τις θρησκευτικές μειονότητες, εκεί μάς βρίσκουν τελείως αντίθετους.

 

• Και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Με τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε στη λαθρομετανάστευση και στο θέμα της νομιμοποίησης. Εμείς έχουμε δύο θέσεις: πρώτον, κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ και δεύτερον, εφαρμογή συναλλαγματικών απαγορεύσεων για την εξαγωγή συναλλάγματος από εκείνους που δεν έχουν εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί στη χώρα ή εισοδήματα που προέρχονται από μαύρη εργασία. Σ’ αυτά τα θέματα η διαφωνία μας είναι πράγματι μεγάλη, όπως και στα οικονομικά. Στο θέμα της φορολόγησης, αλλά και στα εθνικά θέματα. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συνυπάρξουμε με κοινούς υποψηφίους στη Θράκη.

 

• Και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

 

Δεν σημαίνει ότι εμείς θα κάνουμε συναλλαγή με ανταλλαγή υπουργείων ή θέσεων. Δεν θα διαπραγματευτούμε τη δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός. Εχουμε ένα πρόγραμμα και με βάση αυτό καλείται να μας ψηφίσει ο λαός. Κάποιες θέσεις απ’ αυτό θα ήταν αντικείμενο συζητήσεως με αντιμνημονιακές δυνάμεις, αλλά υπάρχουν και κόκκινες γραμμές. Μία απ’ αυτές είναι τα εθνικά θέματα.

 

• Με τα ανοίγματά σας στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαφωνούν κάποια μέλη της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας, τα οποία εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις, όπως οι κ. Κουίκ και Χαϊκάλης. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;

 

Η Κ.Ο. αποτελείται από βουλευτές, στο συνταγματικό δικαίωμα των οποίων, να έχουν την ελευθερία ψήφου κατά συνείδηση, δεν βάζουμε φραγμούς. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει θέμα διαγραφών στους ΑΝ.ΕΛΛ. Οσοι έχουν φύγει, αποχώρησαν από μόνοι τους. Το μόνο δεσμευτικό κείμενο για όλους μας είναι η συμφωνία πάνω στην ιδρυτική διακήρυξη.

 

• Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα συστηματικές επιθέσεις στους Ανεξάρτητους Ελληνες και σ’ εσάς προσωπικά και μάλιστα με πολύ απαξιωτικούς όρους. Πού το αποδίδετε;

 

Εφτασαν στο σημείο να επιτεθούν ακόμα και στον 85χρονο πατέρα μου. Αυτή είναι η λογική ενός μη δημοκρατικού καθεστώτος. Ιδιαίτερα για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, λόγω των καταγγελιών που έχουμε κάνει κατά καιρούς σε σχέση με τη χρηματοδότηση που έχει και ως Οργανισμός και ως μέτοχος του MEGA, με δάνεια εκατομμυρίων ευρώ χωρίς καμία εγγύηση. Η περίεργη συμπεριφορά ακόμα και αυτής της Δικαιοσύνης σε σχέση με υποθέσεις που αφορούν κρατούμενους τραπεζίτες, οι οποίοι δανειοδοτούσαν τον συγκεκριμένο Οργανισμό. Θα ήταν πιο δημοφιλές να κάνουμε ό,τι κάνουν και άλλα κόμματα, δηλαδή να μη μιλάμε γι’ αυτό. Βλέποντας εφημερίδες να κλείνουν, δημοσιογράφους και τεχνικούς να χάνουν τις δουλειές τους, κάποιοι εκδότες συνεχίζουν προκλητικά να πλουτίζουν είτε μέσω ΜΜΕ που κατέχουν, για να λειτουργούν ως μέσα προπαγάνδας, είτε μέσω ΜΚΟ, όπως είναι το Μέγαρο Μουσικής. Εμείς θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τον συγκεκριμένο Οργανισμό όχι γι’ αυτό που είναι, αλλά γι’ αυτό που κάνει. Θεωρούμε ότι για να υπάρχει ελευθεροτυπία πρέπει να υπάρχουν οι ίδιες δυνατότητες σε όλους και επιτέλους να σταματήσει να υπάρχει αυτό που είχε αναφέρει κάποτε ο Κώστας Καραμανλής, δηλαδή οι νταβατζήδες της πολιτικής ζωής του τόπου.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Πολιτικός απατεώνας ο Σαμαράς στο θέμα της επιτροπής για το Μνημόνιο»

 

• Επιμένετε στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο και τι περιμένετε από μια τέτοια επιτροπή;

 

Αυτή είναι η πολιτική απάτη που έχει διαπράξει προσωπικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς λειτούργησε ως πολιτικός απατεώνας, λέγοντας στον ελληνικό λαό ότι ζητά την ψήφο του με δεκαοκτώ σημεία. Πρώτο σημείο ήταν η διεξαγωγή της μιας και μόνης εξεταστικής για το πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο. Οχι απλώς δεν προχώρησε αυτή την επιτροπή, αλλά όταν ήλθε κάλπη για τον Γ. Παπανδρέου και τη λίστα Λαγκάρντ αρνήθηκε να ψηφίσει ακόμα και ο ίδιος. Εφθασε σε σημείο, σε υποθέσεις που είχε αναδείξει η Ν.Δ., όπως η υπόθεση των υποβρυχίων, να παρέχει πλήρη κάλυψη στον συνέταιρό του.

 

• Ποια είναι η γραμμή σας για τις ευρωεκλογές του 2014; Παραμένετε στο «στρατόπεδο» των ευρωσκεπτικιστών;

 

Η μεγάλη πολιτική μάχη θα δοθεί στις ευρωεκλογές σε σχέση με τη νέα Ευρώπη των φεντεραλιστών που προσπαθούν να δομήσουν η κυρία Μέρκελ και οι ντόπιοι εκπρόσωποί τους, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη των εθνών-κρατών που θα έχουν εθνική κυριαρχία. Αν αυτό λέγεται ευρωσκεπτικισμός, δηλαδή η άρνηση να μετατραπεί η Ευρώπη σε γερμανικό προτεκτοράτο, είμαστε ευρωσκεπτικιστές.

 

• Και το μέτωπο των ακροδεξιών, όπως η Λεπέν και η ολλανδική ακροδεξιά;

 

Εμείς είμαστε σ’ άλλο γκρουπ: των συντηρητικών και αντιφεντεραλιστών, μέλη των οποίων είναι οι Τόρις και κεντρώα κόμματα περισσότερο. Δεν έχουμε καμία σχέση με το γκρουπ της κυρίας Λεπέν. Σ’ αυτό το γκρουπ ανήκει ο κ. Καρατζαφέρης. Κουμπάρος του κυρίου Λεπέν είναι ο Μ. Βορίδης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=150137