- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Βαριές ποινές για το στεφάνι της Ασπροβάλτας
17/11/13 ΕΛΛΑΔΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
[1]Τρεις στη φυλακή για το χρυσό στεφάνι. Ποινές κάθειρξης πέντε έως εννέα ετών, κατά περίπτωση, επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε εννέα κατηγορουμένους για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2012 και αφορούσε το περιβόητο χρυσό στεφάνι της Ασπροβάλτας, αξίας 1,6 εκατ. ευρώ.
Βασική κατηγορία ήταν αυτή της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου, ενώ υπήρχαν κατηγορίες για συνέργεια, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και απλή συνέργεια σε αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις που τους καταμαρτυρούνταν, εκτός από έναν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι μετέφερε το χρυσό στεφάνι, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε την αξία του.
Το δικαστήριο επέβαλε σε τέσσερις κατηγορουμένους κάθειρξη εννέα ετών για υπεξαίρεση του στεφανιού και σ’ έναν άλλον που εμπλεκόταν στην αγοραπωλησία 6 χρόνια και 2 μήνες για αποδοχή προϊόντος. Σε τρεις ακόμη επέβαλε κάθειρξη 7 ετών για απλή συνέργεια στην αποδοχή του προϊόντος και στην υπεξαίρεση, ενώ στον τελευταίο 5 χρόνια για απλή συνέργεια. Για τους τρεις από τους κατηγορουμένους που είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Στον τέταρτο, η ποινή του αποφασίστηκε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα υπό τον όρο καταβολής χρηματικής εγγύησης 20.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο.
Οι ανασκαφές
Περισσότερα από δέκα χρυσά μακεδονικά στεφάνια, σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα, ήρθαν την τελευταία δεκαετία στο φως χάρη σ’ έναν απρόβλεπτο συνδυασμό ανασκαφών, λαθρανασκαφών και δράσης αρχαιοκαπήλων. Οκτώ στεφάνια βρέθηκαν το 2008 σε ανασκαφή του μετρό Θεσσαλονίκης, δύο το 2009 και το 2010 στη Βεργίνα, ένα επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 2007 από το αμερικανικό Μουσείο Γκετί και ένα βρέθηκε το 2000 στα χέρια αγρότη, θεωρήθηκε προϊόν αρχαιοκαπηλίας και κατέληξε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μπετίνα Τσιγαρίδα, που παρουσίασε σχετική εισήγηση σε ημερίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η Μακεδονία είναι από τις περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου που έδωσαν μεγάλο αριθμό μετάλλινων στεφανιών, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. Φτιαγμένα κυρίως από χρυσάφι, αλλά και από μπρούτζο ή ασήμι, με φύλλα ελιάς, μυρτιάς, δάφνης, κισσού και σπανιότερα βελανιδιάς, τα στεφάνια είναι πλουσιότερα και πιο περίτεχνα κατά το β’ μισό του 4ου αιώνα (εποχή του Φιλίππου Β’ και του Μ. Αλεξάνδρου), ενώ στη συνέχεια σχηματοποιούνται και απλοποιούνται.
Νίκος Φωτόπουλος
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=150343
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε