- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Ψωμί, παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό»
18/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
→Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκαν οι πορείες στη Θεσσαλονίκη που χαρακτηρίστηκαν από ευρηματικά συνθήματα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
[1]Από το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», στο… «παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό εμπόρευμα δεν είναι, ανήκουν στον λαό». Με περισσότερους από 15 χιλιάδες διαδηλωτές, κάθε ηλικίας, να συμμετέχουν με δυνατό παλμό στις πορείες για την 40ή επέτειο του Πολυτεχνείου, η Θεσσαλονίκη έστειλε χθες μήνυμα κατά του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Πολύς κόσμος κατέληξε έξω από το κτίριο της ΕΤ3 στη λεωφόρο Στρατού, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης, με ομιλίες και αντιφασιστικά τραγούδια.
Επικεφαλής της πορειών που ξεκίνησαν από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αγωνιστών, με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το ΠΑΜΕ ν' ακολουθούν και λίγο αργότερα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την ΕΔΟΘ (Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων), εκπροσώπους κομμάτων, φοιτητικών παρατάξεων και συνδικάτων. Πιο πίσω η πορεία της Αντεξουσιαστικής Κίνησης που ξεκίνησε από την πλατεία Καμάρας. Ανάμεσα στα μπλοκ των διαδηλωτών ξεχωριστές παρουσίες με ιδιαίτερα δυναμικό «παρών», εκείνες των εκπαιδευτικών, των μελών του δικτύου φορέων εναντία στον ΣΜΑ (Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και κατοίκων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής που αντιδρούν στις εξορύξεις χρυσού.
Οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης και πέρασαν μπροστά από το εμπορικό κέντρο της οδού Τσιμισκή όπου στεγάζεται το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης. Ολες οι πορείες έκαναν στάση στο σημείο αυτό όπου φώναξαν αντιαμερικανικά συνθήματα. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, που συνήθιζαν να μαζεύουν τη σημαία τους, φέτος οι υπεύθυνοι του προξενείου είχαν φωταγωγήσει την αστερόεσσα που κυμάτιζε κανονικά…
Οι πορείες πάντως ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα και χωρίς επεισόδια, παρά την προκλητική παρουσία της αστυνομίας που βρισκόταν με περισσότερους από 1.500 άνδρες πίσω από κάθε γωνία και σε κάθε δρόμο σχεδόν, είτε με δυνάμεις των ΜΑΤ είτε με ασφαλίτες που φορούσαν πολιτικά είτε με τροχονόμους που είχαν αποκλείσει με κορδέλες και μοτοσικλέτες όλο το κέντρο της πόλης, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, αλλά και δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στον κόσμο που ήθελε να κατέβει στις διαδηλώσεις. Δύο εισαγγελείς βρίσκονταν σε επιφυλακή, ο ένας στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης κι ο άλλος στην περιοχή του Σιντριβανίου, κοντά στα Πανεπιστήμια.
Σε προληπτικές προσαγωγές τουλάχιστον έξι ατόμων προχώρησαν άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας. Τα άτομα κρίθηκαν ύποπτα για την τέλεση αξιόποινων πράξεων και προσήχθησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, απ' όπου αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.
Αν και οι πορείες ξεκίνησαν περίπου στις 6 το απόγευμα, από νωρίς το πρωί εκατοντάδες άτομα προσήλθαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης, καταθέτοντας λίγα λουλούδια στο μνημείο που έχει στηθεί στο προαύλιο. Στο μεταξύ, επίσκεψη στις πρώην φυλακές Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) πραγματοποίησαν πρώην πολιτικοί κρατούμενοι αντιδικτατορικοί αγωνιστές και ξεναγήθηκαν στους χώρους όπου είχαν φυλακιστεί εκείνη την περίοδο.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ), ενώ μέλη του υπέδειξαν σε νεότερους επισκέπτες τα κελιά της απομόνωσης και των βαρυποινιτών, το αναρρωτήριο και άλλους χώρους, στους οποίους φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ως πολιτικοί κρατούμενοι, δίπλα σε πτέρυγες ποινικών. Ακολούθως, επισκέφθηκαν και τον χώρο εκτελέσεων κρατουμένων σε προηγούμενες περιόδους, ο οποίος βρίσκεται έξω από το κτίριο.
Το κάστρο του Γεντί Κουλέ λειτουργούσε ως φυλακή ήδη από τα τέλη του 19ου αι. επί οθωμανικής κυριαρχίας και εξακολούθησε να αποτελεί τόπο εγκλεισμού και μαρτυρίου και μετά την απελευθέρωση, κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.
Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν και το Γεντί Κουλέ αναστηλώθηκε και συντηρείται ως χώρος ιστορίας και μνήμης.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=150946
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε