- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μια ζωγράφος αρυτίδωτη κι αισιόδοξη

18/11/13 ART,ΘΕΜΑΤΑ

Σημαντική εκπρόσωπος της αφηρημένης τέχνης, εδώ και 60 χρόνια κυριαρχεί με το πρωτοποριακό, φωτεινό έργο της στην ιταλική εικαστική σκηνή

 

«Μορφή ζωής και πορτρέτο του κόσμου». Ετσι περιγράφουν το έργο της 89χρονης Ιταλίδας εικαστικού Κάρλα Ακάρντι, σπουδαίας εκπροσώπου της αφηρημένης τέχνης, η οποία από τη δεκαετία του ΄50 βρέθηκε στις επάλξεις της πρωτοπορίας και έχει επηρεάσει τις νεότερες γενιές. Την τιμά τώρα το Μουσείο Αλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την έκθεση «Χάνοντας τα νήματα της φωνής». Συνολικά παρουσιάζονται 23 έργα της από τη συλλογή Farnesina που σκιαγραφούν διαφορετικές εποχές και περιόδους της εικαστικής της παραγωγής. «Πρόκειται για μια σειρά από πίνακες που χαρακτηρίζονται από ευδιαθεσία και πρωτοτυπία και συνομιλούν με ορισμένα έργα, ακόμη και τρισδιάστατα, και εμπνέονται από το θέμα της διαφάνειας», όπως σημειώνει η Λάουρα Κερουμπίνι, συνεπιμελήτρια της έκθεσης.

 

«Σοφή και ορθολογική» χαρακτηρίζει την Ακάρντι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Ντένης Ζαχαρόπουλος και το έργο της «προσφιλές και χαρούμενο, λαμπερό και φωτεινό, γεμάτο ταμπεραμέντο, φως και ελπίδα». Αν μη τι άλλο η Σικελή δημιουργός με το νεανικό πνεύμα αντιμετωπίζει αρυτίδωτη το μέλλον και προσφέρει στους νέους που βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιέξοδα ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Είναι ό,τι πιο καλοδεχούμενο ανάμεσα σε όλα τα μηνύματα που μπορούμε να δεχτούμε από ένα άτομο που έχει ήδη ξεφύγει από το σκοτάδι, τον πόλεμο, την απελπισία, το φασισμό, την ατομική και κοινωνική κρίση του τελευταίου αιώνα».

 

Γεννημένη το 1924 στο Τραπάνι η Κάρλα Ακάρντι που ζει και εργάζεται στη Ρώμη από νωρίς κυριάρχησε στην εικαστική σκηνή της Ιταλίας. Εδώ και 60 χρόνια πρωταγωνιστεί παραμένοντας πιστή στο απαράμιλλο ύφος της, ενώ διαρκώς ανανεώνει τις αναζητήσεις της στην τέχνη. Η πορεία της χαρακτηρίζεται από μια αυστηρή και ταυτόχρονα ευδιάθετη ελευθερία έκφρασης. Εξερεύνησε τόσο το δισδιάστατο της ζωγραφικής όσο και τους όγκους της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής σε ένα συνεχή διάλογο με την ύλη.

 

Τα θεαματικά χρώματα, τα μοναδικά σύμβολα αποτελούν σήμα κατατεθέν της δουλειάς της. «Ακολουθώντας τη χειρονομία της πάνω στον καμβά η Ακάρντι θα χρησιμοποιήσει έναν πολύ ορθολογικό τρόπο ώστε να συνδυάζει το χρώμα και τη γραμμή, την επιφάνεια και το σχήμα, τη γεωμετρική δομή και την ελευθερία της έκφρασης στην πορεία της για την εξέλιξη της αφηρημένης ζωγραφικής στον χώρο», επισημαίνει ο Ντ. Ζαχαρόπουλος.

 

«Μεταμορφώνει μόνο με μία κίνηση το καθεστώς της ζωγραφικής, τη φύση του χώρου, την ποιότητα της χειρονομίας, την έννοια της αφαίρεσης και τη σημασία του έργου τέχνης. Μετασχηματίζει διαρκώς το αντικείμενο, τη δράση του θεατή, την ταυτότητα του καλλιτέχνη και σίγουρα τον ρόλο της γυναίκας καλλιτέχνιδας που μπορεί ταυτόχρονα να ενσαρκώσει τόσο μια αντικομφορμιστική περσόνα, όσο και μια καθόλα πνευματική».

 

Η πολύπειρη ζωγράφος είναι η μοναδική γυναίκα της καλλιτεχνικής ομάδας Forma 1. To 1964 ήταν παρούσα με μια ατομική αίθουσα τη Μπιενάλε της Βενετίας όπου επέστρεψε πολλές φορές: το 1976, το 1978 το 1988 και το 2003.

 

Το 1996 εκλέγεται μέλος της Aκαδημίας Καλών Τεχνών στο Μιλάνο κι ένα χρόνο αργότερα συμμετέχει ως σύμβουλος στην Επιτροπή της Μπιενάλε Βενετίας.

 

Την τελευταία δεκαετία πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Contemporary Αrt Center της Νέας Υόρκης, στο Musee d' Art Moderne de la Ville του Παρισιού, στο Μοscow Museum of Modern Art της Μόσχας, στο Centro Cultural Recoleta του Μπουένος Αϊρες, κ.α. Δικαίως σήμερα κατέχει περίοπτη θέση στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.

 

Info: Την έκθεση διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού Malvina Menegaz και την Ενωση για τη Σύγχρονη Τέχνη Zerynthia. Παρουσιάζεται στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πλ. Αγιων Ασωμάτων 5, Θησείο, τηλ. 2103215717) μέχρι 9 Φεβρουαρίου 2014 σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 

Παρή Σπίνου [email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=151048