- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αναζητείται «γραμμή» για την ΑΟΖ
15/01/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαφωνίες μεταξύ πρωθυπουργικού γραφείου και ΥΠΕΞ για τα επόμενα βήματα
Του Τάσου Τσακίρογλου
Στη δίνη διαρροών, υποθέσεων, αντιφατικών μηνυμάτων και αντικρουόμενων συμφερόντων συνεχίζει να κινείται η υπόθεση σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προκαλώντας βάσιμα ερωτήματα για τη σοβαρότητα με την οποία έχει μελετηθεί και οργανωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα που ενδέχεται να οδηγήσει σε μια νέα κρίση τα Ελληνοτουρκικά με αμφίβολα κέρδη.
Παρά τις διαβεβαιώσεις Σαμαρά ότι όλα θα γίνουν «με μέθοδο και σχέδιο», σε καθημερινά δημοσιεύματα η ελληνική πλευρά φαίνεται διχασμένη για τα επόμενα βήματά της, καθώς ο πυρήνας συνεργατών περί τον πρωθυπουργό φέρεται να πιέζει για κινήσεις «εδώ και τώρα», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών να εκτιμά ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις. Το θέμα ίσως συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Η φερόμενη, πάντως, ως διχογνωμία περί του πρακτέου μεταξύ πρωθυπουργικού γραφείου και του ελληνικού ΥΠΕΞ απασχολεί ιδιαιτέρως τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επιχειρούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά αυτή την κατάσταση. «Οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά θεωρούν πως η στάση αναμονής μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο» αναφέρει η «Χουριέτ», ενώ η «Σαμπάχ» κάνει ειδική μνεία στον πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη, «που εκπροσωπεί την πτέρυγα των «γερακιών»» και στις απόψεις του οποίου θεωρούν ότι βρίσκεται πιο κοντά ο Αντ. Σαμαράς.
Από την πλευρά της η Αγκυρα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ανεχθεί «μονομερείς κινήσεις», κάτι που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί και τη βασική αρχή των (μακροχρόνιων) διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Επιπρόσθετα, και παρά τις δικές της πρωτοβουλίες να παραχωρεί άδειες έρευνας για υδρογονάνθρακες σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε τέτοια ελληνική κίνηση «θα δηλητηρίαζε το κλίμα στην περιοχή». Η τουρκική πλευρά θα ήθελε με κάθε τρόπο να πάρει τη ρεβάνς και να εξισορροπήσει τη διπλωματική ήττα από την οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ.
Σ' αυτό το πλαίσιο αρνητικό κλίμα συναντά η Ελλάδα και από τους υπόλοιπους «ενδιαφερόμενους» της περιοχής. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η αλβανική εφημερίδα «Gazeta Shqiptare» αναφέρουν ότι «τα Τίρανα εξετάζουν με τη δέουσα προσοχή το θέμα και θα κάνουν την κίνησή τους τη στιγμή που η ελληνική πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί». Από την πλευρά της η Αίγυπτος φέρεται να έχει παραπέμψει την Αθήνα για οριοθέτηση πρώτα με την Τουρκία και στη συνέχεια να απευθυνθεί στο Κάιρο, ενώ η Λιβύη προσφάτως υπέβαλε την Ελλάδα σε ψυχρολουσία, προτείνοντας η όποια συμφωνία να είναι αποτέλεσμα περιφερειακής διάσκεψης (!), με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ιταλίας, της Μάλτας και, φυσικά της Τουρκίας!
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=15236
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε