- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Εμειναν με την… κάμερα στο χέρι
20/11/13 ΕΛΛΑΔΑ
Μαζικές περιφρουρήσεις και κύμα αλληλεγγύης από φοιτητές και εργαζόμενους στην απεργία των διοικητικών. Καμία ένταση έξω από τα πανεπιστήμια, όπως θα ήθελαν πολλά ΜΜΕ
Μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν οι φοιτητές που εμφανίστηκαν, με πρόθεση να κάνουν μάθημα
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Ακροβολισμένα ήταν χθες τα κανάλια απέναντι από την απεργιακή φρουρά του ΕΚΠΑ στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης από νωρίς το πρωί, ψάχνοντας με το τουφέκι της κάμερας «όμηρους φοιτητές και καθηγητές» που θα παρεμποδίζονταν να κάνουν μάθημα από κακές συντεχνίες. Πώς αλλιώς θα δικαιολογηθεί το υπουργικό στόρι περί μειοψηφίας που κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια;
Αδίκως, όμως, καθώς οι εκατοντάδες φοιτητές, εργαζόμενοι και κάτοικοι από τις γύρω περιοχές στέκονταν αλληλέγγυοι στο πλευρό των απεργών, υψώνοντας ασπίδα απέναντι τόσο στη φημολογούμενη αστυνομική επέμβαση όσο και στην προπαγάνδα των ΜΜΕ.
Ο ένας και μοναδικός καθηγητής που προσπάθησε να σπάσει το απεργιακό μπλόκο με το αυτοκίνητό του έγινε ανάρπαστος από τις κάμερες, που έσπευσαν να τραβήξουν πλάνα «έντασης», η οποία κατά τα άλλα απουσίαζε.
Μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν και οι φοιτητές που εμφανίστηκαν με πρόθεση να κάνουν μάθημα, αυτό όμως δεν εμπόδισε τα ρεπορτάζ να παρουσιάσουν τεχνητή εικόνα πόλωσης, μιλώντας γενικώς για «φοιτητές που παρεμποδίζουν άλλους φοιτητές τρομοκρατώντας και απειλώντας».
«Δείχνουν τον έναν και μοναδικό καθηγητή που ήρθε παρά την απόφαση της Συγκλήτου και δυο-τρεις ΔΑΠίτισσες, και δεν λένε κουβέντα για την πλειοψηφία των καθηγητών και τους χιλιάδες φοιτητές που στηρίζουν την απεργία με συλλογικές αποφάσεις των συλλόγων τους», σχολιάζει ένας από τους συγκεντρωμένους, ο Διονύσης, εργαζόμενος με μπλοκάκι ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ.
«Ως εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου απεργούμε με απόφαση του σωματείου μας, όχι μόνο σε αλληλεγγύη με τους διοικητικούς, αλλά και ενάντια στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, την οποία ήδη βιώνουμε».
Περισσότεροι ήταν οι φοιτητές που προσήλθαν στη Φιλοσοφική Σχολή για να κάνουν μάθημα, μαζί με τους γονείς τους, και λίγους καθηγητές. Αφού ενημερώθηκαν από την απεργιακή επιτροπή αποχώρησαν σε ήρεμο κλίμα.
«Η μαζική ανταπόκριση του κόσμου, όχι μόνο από φοιτητές, αλλά και από συνελεύσεις γειτονιάς, από του Ζωγράφου και την Καισαριανή, ώς το Παγκράτι, τον Υμηττό και την Αργυρούπολη, μας θυμίζει ξανά ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Η κυβέρνηση απειλεί, αλλά συνειδητοποιεί ότι “δεν την παίρνει” να επέμβει τώρα με τη βία», μας λέει η Ιωάννα Λούβρου, μέλος της απεργιακής επιτροπής του ΕΚΠΑ.
Μεσημέρι πια το κλίμα χαλαρώνει, αφού ούτε αστυνομία εμφανίστηκε ούτε τα πολυδιαφημισμένα πλήθη των διψασμένων για «ανοιχτές σχολές». Εξάλλου, και να ανοίξουν οι σχολές, θα δυσκολευτούν και στοιχειωδώς να λειτουργήσουν, αποψιλωμένες από προσωπικό. Τα ηχεία παίζουν ροκ μουσική, ενώ πηγαδάκια φοιτητών συζητάνε για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν.
Κανονικά η φύλαξη
«Τα πανεπιστήμια δεν είναι κλειστά, αλλά ανοιχτά με διαφορετικό τρόπο. Στις κατειλημμένες σχολές γίνονται συζητήσεις, προβολές, ημερίδες», μας λέει η Δέσποινα, τεταρτοετής φοιτήτρια του Χημικού. «Ούτε αυτό που λένε ότι παρεμποδίζουμε τον κόσμο ισχύει», προσθέτει. «Υπάρχουν συγκεκριμένες λίστες, ώστε να συντηρούνται τα εργαστήρια και να φυλάσσονται οι υποδομές».
Ομαλή ήταν η περιφρούρηση και στη Νομική. «Ηρθαν κάποιοι φοιτητές και καθηγητές, έγινε διάλογος σε απόλυτα δημοκρατικό ύφος, οι καθηγητές αποχώρησαν και μερικοί φοιτητές έμειναν στη συνέλευση», μας λέει ο Κώστας, φοιτητής της Νομικής και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης.
Συνολικά εφτά φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ (Μαθηματικό, Χημικό, Πληροφορική, Βιολογικό, Παιδαγωγικό και Νομική) συνεχίζουν τις καταλήψεις ώς τη Δευτέρα, ανανεώνοντας το ραντεβού στα μπλόκα της περιφρούρησης.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ΕΜΠ, αν και κάποιοι σύλλογοι, όπως οι Πολιτικοί Μηχανικοί, διέκοψαν την κατάληψη. «Δεν μας φοβίζουν οι απειλές του υπουργού. Αν τολμήσουν και φέρουν την Αστυνομία, θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο τους φοιτητές και τους εργαζόμενους αλλά και όλη την κοινωνία. Γιατί αυτή η απεργία είναι δίκαιη», μας λέει ο Φοίβος, φοιτητής στο ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ που συνεχίζει την κατάληψη για 11η εβδομάδα.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Λίστες διαθεσιμότητας για τα σκουπίδια
→Με λάθη και αδιαφανή κριτήρια έφτασαν στο ΑΠΘ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
«Αδιαφανή κριτήρια» και «σωρεία λαθών» στις λίστες διαθεσιμότητας που έφτασαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν οι διοικητικοί υπάλληλοι. Νέα 24ωρη απεργία σήμερα και 48ωρη για Πέμπτη και Παρασκευή αποφάσισε χθες η γενική τους συνέλευση.
Πίκρα και αναβρασμός επικρατεί στην πανεπιστημιούπολη μετά την ανακοίνωση των λιστών μοριοδότησης για τη διαθεσιμότητα. Δάκρυα, θυμός, απογοήτευση από τη μία, αγωνιστική διάθεση και πνεύμα αντίδρασης από την άλλη κυριάρχησαν στη χθεσινή γενική συνέλευση. Υπάλληλοι με λαμπρή σταδιοδρομία, που εργάζονται δέκα και είκοσι χρόνια στις υπηρεσίες του ΑΠΘ, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 169 που κινδυνεύουν με απόλυση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπάλληλος που προχθές αποπειράθηκε να πηδήξει από τον 7ο όροφο του κτιρίου διοίκησης, σε ένα απονενοημένο διάβημα για την απόλυσή της…
Δεν είναι όμως μόνο οι θιγόμενοι που κάνουν λόγο για αδιαφανή κριτήρια και πάρα πολλά λάθη στις λίστες. Σχεδόν όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα βλέπει να επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργία του ιδρύματος. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπρύτανη οικονομικών και ακαδημαϊκών υποθέσεων, Γιάννη Παντή:
«Η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί, η ένταση, η θλίψη, η απογοήτευση και η ψυχική κατάπτωση οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, που οδηγούν μέχρι και σε απόπειρες αυτοκτονίας, φαινόμενο που είχαμε στο ΑΠΘ, αλλά και σε οργή, θυμό και σε κανιβαλισμό, με αποτέλεσμα την πλήρη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού στο Πανεπιστήμιο. Προφανώς φαίνεται ότι εκεί στόχευε και το υπουργείο Παιδείας».
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ αποφάσισαν, πάντως, τη συνέχιση της απεργίας και σήμερα, ενώ προκήρυξαν 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ταυτόχρονα το σωματείο των εργαζομένων θα συνεχίσει τον αγώνα και με ένδικα μέσα, ενώ σήμερα το πρωί επρόκειτο να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Η θέση της Συγκλήτου είναι ήδη εκπεφρασμένη, καθώς έχει συνταχθεί στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων: «Η Σύγκλητος του ΑΠΘ απευθύνει δραματική έκκληση προς όλους τους αρμόδιους παράγοντες να μην προχωρήσουν σε μια πολιτική που θα οδηγήσει το πανεπιστήμιο σε αδυναμία λειτουργίας. Καλεί επίσης την πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της, καθώς και την ελληνική κοινωνία, να συμπαραταχθούν και να αγωνιστούν να κρατηθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση σε επίπεδο που να διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και έρευνας, προς όφελος της νέας γενιάς και του μέλλοντος της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, προειδοποιώντας ότι πρόβλημα θα δημιουργηθεί και στην πανεπιστημιακή έρευνα:
«Οσον αφορά τη διαχείριση της ερευνητικής δραστηριότητας του ΑΠΘ, οποιαδήποτε εφαρμογή κινητικότητας στο προσωπικό του ΕΛΚΕ, μία πιστοποιημένη πανεπιστημιακή υπηρεσία που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε προσωπικό ΙΔΑΧ, αυξημένων προσόντων, θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του, με συνέπεια την απώλεια των ερευνητικών χρηματοδοτήσεων».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=152479
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε