- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κι άλλες καρατομήσεις μέσα στο 2013
21/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιθανός ο «ξαφνικός θάνατος» και σε άλλους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου. Προγραμμένο δείχνει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Υποψήφιοι για απολύσεις ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και ο ΕΟΠΥΥ
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
[1]Τους υπαλλήλους που θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 4.000 απολύσεων για το 2013 αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση. Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, η τρόικα έδωσε το «ΟΚ» για την προσμέτρηση των περιπτώσεων των 2.000 εργαζομένων της ΕΡΤ, ως προς την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης. Περίπου 400 επίορκοι και 400 εργαζόμενοι που θα έχουν αποχωρήσει από τον δημόσιο τομέα για λόγους υγείας ανεβάζουν σημαντικά τον τελευταίο αριθμό και η κυβέρνηση επιδιώκει την προσμέτρηση όσων εργαζομένων απομακρυνθούν από τις Αμυντικές Βιομηχανίες, οι οποίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζονται κοντά στους 800. Αν η τρόικα εμμείνει στην αρνητική της στάση, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για έναν νέο «ξαφνικό θάνατο» δημοσίου οργανισμού, προκειμένου να «επιτύχει» η κυβέρνηση τη συμπλήρωση των απαιτούμενων απολύσεων. Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο σε μεγάλο οργανισμό.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς απομένουν 40 μέρες για το τέλος του έτους. Στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ο πρωθυπουργός «πίεσε» τους υπουργούς να ολοκληρώσουν το ταχύτερο την αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων τους.
Το σχέδιο σμίκρυνσης (downsizing) των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) του Δημοσίου δημιουργεί φόβους απόλυσης για μερίδα των 32.000 υπαλλήλων που απασχολούν. Η επικρατέστερη εκδοχή κάνει λόγο για κατάργηση μικρών ή μεσαίων ΝΠΙΔ αρχικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες στιγμές μετά τη σύσκεψη του κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, επανήλθε το σενάριο, βάσει του οποίου ο πρώτος φορέας που θα βάλει «λουκέτο» θα είναι το «Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας». Μέρος, και όχι το σύνολο, των 126 εργαζομένων θα απολυθούν, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Από το πλαίσιο αναζήτησης «πλεονάζοντος» προσωπικού δεν εξαιρούνται μεγάλες ΔΕΚΟ που παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο, ακόμη και όσες έχουν συγχωνευτεί στο παρελθόν (π.χ. συγκοινωνιακοί φορείς). Προς κατάργηση οδεύουν και δημοτικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν παθητικό για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Αντίστοιχοι φορείς, προς το παρόν, εκτιμώνται πως θα χρησιμοποιηθούν ως «δεξαμενές» για τις απομακρύνσεις που θα πρέπει να σημειωθούν εντός του 2014. Ταυτόχρονα, πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως υπουργοί «ξεσκονίζουν» λίστες τύπου «Πάγκαλου». Οι Οργανισμοί που καταγράφονται σε αυτές, υπολογίζεται πως δεν μπορούν να «προσφέρουν» σημαντικό αριθμό υπαλλήλων προς απόλυση, ωστόσο θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν οποιαδήποτε κενά προκύψουν.
Η «αξιολόγηση» προχωράει στον ΕΟΠΥΥ και σε νομικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τομείς οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν και τους «χώρους άντλησης» υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα. Στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε πως εκ των πραγμάτων η επόμενη φάση «κινητικότητας» θα έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους πρώτους μήνες του επόμενους έτους.
Οπως αναμενόταν, η τρόικα ενέκρινε και το μέτρο της «εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας». Θετικές εντυπώσεις προκάλεσε στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ερώτημα της τρόικας γύρω από τις εξελίξεις στη δικαστική υπόθεση των συμβασιούχων. Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε πως δεν διαθέτει τα σχετικά στοιχεία, καθώς πρόκειται για υποθέσεις που «τρέχουν» στις δικαστικές αίθουσες.
Ο αριθμός των επόμενων 12.500 «διαθέσιμων» θα συμπληρωθεί από υπαλλήλους νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία. Συνδικαλιστές από τον χώρο της Εργασίας εκτιμούν πως ο ΟΑΕΔ θα «συνεισφέρει» σε μεγάλο βαθμό στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Τέλος, αξίζει να υπενθυμιστεί η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία «σε 1,5 χρόνο από σήμερα δεν θα χρειάζεται ούτε το 1/4 των υπηρετούντων υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=152696
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε