- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Μία απόβαση στην Κύπρο από Ρώσους μεγιστάνες
15/01/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ
Αμύθητης αξίας είναι οι καταθέσεις και επενδύσεις των Ρώσων ολιγαρχών στη Μεγαλόνησο, σύμφωνα με επιθετικό δημοσίευμα του «Spiegel»
Ανταπόκριση Ακης Φάντης
[1]Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» επανέρχεται στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος δημοσιεύοντας αυτή τη φορά λίστα Ρώσων ολιγαρχών που έχουν εταιρική παρουσία στην Κύπρο, παραθέτοντας αριθμό εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο που ανήκουν σε Ρώσους μεγιστάνες.
Από το περασμένο φθινόπωρο που το «Spiegel» δημοσίευσε έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, κατέστη σαφές ότι ένα πρόγραμμα βοήθειας θα ωφελήσει επίσης Ρώσους ολιγάρχες που έχουν καταθέσει δισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία από αμφίβολες πηγές, επαναλαμβάνει το περιοδικό.
Σύμφωνα με ανάλυση της BND, αν οι Βρυξέλλες δώσουν τη βοήθεια προς την Κύπρο, τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων θα χρησιμοποιούνταν για την προστασία των παράνομων περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων μεγιστάνων. Η διαπίστωση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ε.Ε., με το Eurogroup να αναβάλλει την απόφαση για το σχέδιο διάσωσης, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία εξέφρασαν ανησυχίες. «Η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος», επιμένει σε συνέντευξή του στο «Spiegel» ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ενώ μόλις το περασμένο Σάββατο η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε στοιχεία που κατέθεσε η υπεύθυνη της ΜΟΚΑΣ Κύπρου, Εύα Παπακυριακού, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Κύπρος ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών της Ε.Ε. σε σύγκριση με τη Γερμανία.
Παρ' όλα αυτά το δημοσίευμα έχει ενδιαφέρον αφού παρελαύνουν γνωστά ονόματα (και αριθμοί) Ρώσων μεγιστάνων που χρησιμοποιούν και τις κυπριακές τράπεζες για μέρος των καταθέσεών τους. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι πέρσι οι επιχειρηματίες από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη διακίνησαν περίπου 60 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία εκτός Ρωσίας, κυρίως μέσω Κύπρου. Επίσης, αρκετές δεκάδες ολιγάρχες και οικονομικοί «καρχαρίες» έχουν δημιουργήσει υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο όπου μπορούν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με πολύ ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές.
Η λίστα
Σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού, ο κατάλογος των Ρώσων επενδυτών στην Κύπρο είναι σχεδόν πανομοιότυπος με εκείνη των πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, γνωστός ως ο ιδιοκτήτης των μεγαλύτερων ιδιωτικών γιοτ του κόσμου και της Chelsea Football Club του Λονδίνου, ελέγχει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Evraz μέσω εταιρείας με βάση την Κύπρο (Lanebrook). Ο οικονομικός μεγιστάνας και πρώην προεδρικός υποψήφιος Μιχαήλ Προχόροφ, που ελέγχει εταιρείες εξόρυξης στη Ρωσία, ενέγραψε την Intergeo Management Ltd. στην Κύπρο το 2008.
Ο μεγιστάνας Βλαντίμιρ Λίσιν, με περιουσία 15.9 δισ. δολάρια ελέγχει περισσότερα από τα δύο τρίτα της σημαντικότερης εταιρείας του (ένα χαλυβουργείο στη Novolipetsk) μέσω της κυπριακής εταιρείας Fletcher Holding Ltd. Ιδιοκτήτες άλλων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο περιλαμβάνουν τον ανταγωνιστή του Λίσιν, Αλεξέι Μορντασόφ (με περιουσία 15,3 δισ. δολ.), τον μεγιστάνα νικελίου Βλαντίμιρ Ποτάνιν (14 δισ. δολ.) και τον βαρόνο του πετρελαίου Βαγκίτ Αλεκπέροφ (13,500 δισ. δολ.).
Ο… επενδυτής στην Deutsche Bank
Υπάρχει επίσης ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ (6,5 δισ. δολ.), ένας αμφιλεγόμενος επενδυτής ο οποίος ενδιαφέρθηκε για την αγορά 3% των μετοχών της Deutsche Bank το 2008, και ο τσάρος του Internet και φίλος του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, Αλισέρ Ουσμάνοφ, ο οποίος ολοκλήρωσε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας πέρσι με περιουσία 18,1 δισ. δολ. Ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού της μετέφερε στην Κύπρο και η σύζυγος του πρώην δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, Γελένα Μπατούρινα.
Επίσης αναφέρεται ότι η περίπτωση του μεγιστάνα λιπασμάτων Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ δείχνει πόσο στενά συνδεδεμένοι με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είναι Ρώσοι ολιγάρχες. Περισσότερο από δύο χρόνια πριν, ο κ. Ριμπολόβλεφ με περιουσία 9 δισ. δολ. αύξησε το μερίδιό του στην Τράπεζα Κύπρου σε μόλις κάτω από 10% με αποτέλεσμα να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου.
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει επίσης ότι οι δανειστές αντιμετωπίζουν δίλημμα καθώς από τη μία θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο να μην πτωχεύσει, αλλά από την άλλη δεν έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών-μελών για ένα πρόγραμμα στήριξης που θα βοηθήσει τους Ρώσους φοροφυγάδες. Η Κύπρος έχει 1% της διεθνούς αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=15285
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε