- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Επιπλέον φόροι 3,6 δισ. το 2014

22/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μικρομεσαίοι και ιδιοκτήτες ακινήτων θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος για να καλυφθούν τα πρόσθετα έσοδα που αναζητούν η κυβέρνηση και η τρόικα

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

4_2 [1]Σχεδόν διπλάσιους φόρους που φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ, καλούνται να πληρώσουν για το 2014 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι και ατομικές επιχειρήσεις. Οι φόροι αυτοί που για το 2014 θα κάνουν… τη διαφορά στα κρατικά ταμεία είναι αυξημένοι κατά 77% σε σχέση με τους φετινούς των 4,4 δισ. ευρώ.

 

Ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή μπορεί να μην κατονομάζει τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» του 2014, ωστόσο μέσα από τις αριθμητικές παραδοχές δίνει το στίγμα για το ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της προσαρμογής και των νέων σκληρών απαιτήσεων της τρόικας.

 

Νέες επιβαρύνσεις

 

Μόνο από τους φόρους που θα επιβληθούν στην περιουσία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά σε εισπράξεις 3,93 δισ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα 3,89 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν από την αύξηση της φορολογίας σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

 

Πρόκειται για επιβαρύνσεις, οι οποίες θα έρθουν να προστεθούν μαζί με τα υπόλοιπα φορολογικά βάρη που θα κληθούν να σηκώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά το 2014.

 

Οι φόροι το νέο έτος αυξάνουν κατά 2,3 δισ. ευρώ στα 49,7 δισ. ευρώ και η νέα «σοδειά» των εισπράξεων θα προέλθει από τις αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και η επίδραση τους θα φανεί με τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι πολίτες από την άνοιξη του 2014.

 

Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, ο νέος τρόπος φορολόγησης των ενοικίων (σ.σ. αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ), η κατάργηση του συνόλου σχεδόν των φοροαπαλλαγών κ.α. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό:

 

1. Στα 54,7 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα συνολικά έσοδα του νέου προϋπολογισμού, αυξημένα κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τα φετινά. Τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να φτάσουν στα 45,6 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 1,2 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 2,8% σχέση με τα φετινά (47,4 δισ. ευρώ).

 

2. Από άμεσους φόρους ο νέος προϋπολογισμός αναμένει έσοδα 21,5 δισ. ευρώ, ενώ από τους έμμεσους 24,08 δισ. ευρώ.

 

3. Τη μεγαλύτερη συμβολή στις εισπράξεις έχουν οι φόροι στην περιουσία που αυξάνονται κατά 41,4% στα 3,93 δισ. ευρώ για το 2014 από 2,78 δισ. ευρώ το 2013 (αύξηση 1,1 δισ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το νομοσχέδιο με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την τρόικα και κάνει λόγο για κατώτερα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ.

 

4. Αυξημένοι κατά 137,3% ή κατά 2,25 δισ. ευρώ είναι οι φόροι στο εισόδημα για τα νομικά πρόσωπα που «αυγατίζουν» στα 3,89 δισ. ευρώ 2014 από 1,64 δισ. ευρώ φέτος.

 

5. Εσοδα 2,137 δισ. ευρώ θα έχει ο προϋπολογισμός από μερίσματα και συμμετοχές που διατηρεί το Δημόσιο σε κρατικές επιχειρήσεις.

 

6. Στα 14 δισ. ευρώ θα κατέλθουν οι φόροι από τις συναλλαγές το 2014 από 14,48 δισ. ευρώ φέτος. Στα 13,533 δισ. ευρώ υποχωρούν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, ενώ οι φόροι στα πετρελαιοειδή αυξάνουν στα 2,41 δισ. ευρώ.

 

7. Οι εισπράξεις φόρων από τα παρελθόντα οικονομικά έτη θα φθάσουν στα 632 εκατ. ευρώ ( αύξηση 10,2%).

 

8. Πτώση κατά 62,1% στα 200 εκατ. ευρώ θα σημειώσουν οι φόροι από τις μεταβιβάσεις κεφαλαίου.

 

9. Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθούν και οι επιστροφές φόρων για το 2014 που θα ανέλθουν σε 2,78 δισ. ευρώ.

 

10. Εκτακτα έσοδα 2,641 δισ. ευρώ (επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ευρωπαϊκές τράπεζες SMPs και ANFAs), θα έρθουν το 2014 στα δημόσια ταμεία και αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα «σανίδα σωτηρίας» για το πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2013 τα συνολικά έσοδα από ANFAs και SMPs θα ανέλθουν σε 2,682 δισ. ευρώ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Με νέες κλίμακες ο φόρος εισοδήματος

 

4_1 [2]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα φορολογικά έσοδα του 2014:

 

● Τίθεται σε ισχύ νέα κλίμακα για μισθωτούς-συνταξιούχους, η οποία έχει συντελεστή 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% για 25.001-42.000 ευρώ και 42% για μεγαλύτερα.

 

● Ενεργοποιείται η νέα κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε., αστικές, κερδοσκοπικές, συμμετοχικές, κοινοπραξίες και κοινωνίες αστικού δικαίου), που προβλέπει συντελεστή 26% για έσοδα μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα.

 

● Καταργείται το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ και καθιερώνεται σύστημα έκπτωσης του φόρου για εισοδήματα.

 

● Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα.

 

● Βιβλία εσόδων–εξόδων θα πρέπει να τηρούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

 

● Επιβάλλεται συντελεστής 13% σε εισοδήματα από γεωργική επιχείρηση.

 

● Φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% τα εισοδήματα από ενοίκια και μέχρι 12.000 ευρώ και πέραν του ποσού αυτού με 33%.

 

● Το ακαθάριστο ποσό από ενοίκια συνεχίζει να υπόκειται σε συμπληρωματικό φόρο 1,5%, ενώ παραμένει και η φορολόγηση με 3% για κτίσματα επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.

 

● Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Φτωχό το Πρόγραμμα Επενδύσεων

 

Κονδύλια 6,8 δισ. ευρώ σκοπεύει να «ρίξει» στην αγορά τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση, εφόσον δεν αλλάξει γνώμη και περικόψει πόρους στη διάρκεια του έτους. Πράγμα το οποίο συνέβη και φέτος καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ξεκίνησε το 2013 έχοντας στα ταμεία του επενδυτικές δαπάνες 6,850 δισ. ευρώ, οι οποίες όμως στην πορεία μίκρυναν κατά 250 εκατ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά την κατανομή αυτών των κονδυλίων προτεραιότητα θα δοθεί στους τομείς των μεγάλων έργων υποδομών (οδικά έργα, σιδηρόδρομοι, μετρό κ.λπ.), της επιχειρηματικότητας ( κυρίως σε μεταποίηση και τουρισμό) αλλά και σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές. Το θέμα είναι αν με ένα τόσο «φτωχό» επενδυτικό πρόγραμμα που έχει φτάσει να είναι τα τελευταία χρόνια από 10 δισ. ευρώ που ήταν κάποτε θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να εξέλθει της ύφεσης και να βρει βηματισμό προς την ανάπτυξη. Ως προς το τελευταίο μέγεθος η κυβέρνηση εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι το 2014 θα ξεπροβάλει η πρώτη ικμάδα φωτός στο σκοτεινό «τούνελ» της ύφεσης, εντός του οποίου βρίσκονται εδώ και έξι χρόνια οι Ελληνες πολίτες. Η κάμψη του ΑΕΠ το 2013 δεν θα ξεπεράσει το 4%, ενώ την επόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία θα δει για πρώτη φορά θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη 0,6%.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=152954