- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τα αγκάθια παραμένουν

25/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε μια σειρά θέματα που έχει μπροστά της, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, το χρηματοδοτικό κενό για το 2014, το φορολογικό νομοσχέδιο και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών στα ακίνητα

 

Φαίνεται αδύνατο προς το παρόν το κυβερνητικό επιτελείο να κλείσει τα εκκρεμή ζητήματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έως τις 9 Δεκεμβρίου που είναι προγραμματισμένη η επόμενη σύνοδος κορυφής

 

Της Αλίκης Μάτση

 

Η κυρία Μέρκελ το είπε κομψά: «Συζητήσαμε σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν ακόμη ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι της τρόικας». Και ο Αντ. Σαμαράς έβαλε τη δική του σφραγίδα: «Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχουμε καλύψει μία μεγάλη απόσταση και θα πάμε ακόμα μακρύτερα».

 

Ενα από αυτά «που πρέπει να γίνουν ακόμη», προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του 1,5 δισ. ευρώ, είναι και η περίφημη «κινητικότητα» στο Δημόσιο, άλλως πως απολύσεις ή διαθεσιμότητα 4.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του τρέχοντος έτους και εξεύρεση ακόμη 11.000 έως το τέλος του 2014.

 

Δημοσιεύματα

 

Καθόλου τυχαία δύο δημοσιεύματα χθες, σε κυριακάτικες εφημερίδες («Βήμα» και «Εθνος»), ανέφεραν συγκεκριμένους αριθμούς υπαλλήλων υπό απομάκρυνση από υπουργεία, αλλά και καταργήσεις συγκεκριμένων δημόσιων οργανισμών.

 

Από το περιβάλλον του αρμόδιου υπουργού Κυρ. Μητσοτάκη δεν επιβεβαίωναν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, δίχως ωστόσο και να τα διαψεύδουν.

 

Ελεγαν, συγκεκριμένα, ότι βάσει της απόφασης κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία μετείχε και ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος, η απόφαση είναι να προχωρήσει το σχέδιο μέσω αξιολόγησης των υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου, αλλά και ανά υπουργείο.

 

Απέκλειαν τον «ξαφνικό θάνατο» για την πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτών, όχι όμως και για μικρές, όπως π.χ. το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

 

Αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει ωστόσο το γεγονός ότι οι υπό απόλυση διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Οι εισηγήσεις για επιστράτευση τους απορρίπτονται μέχρι στιγμής, αλλά ο φόβος της κυβέρνησης είναι μήπως τελικά η τρόικα τους αποκλείσει από τον αριθμό των 4000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του έτους.

 

Δεν είναι όμως αυτή η μόνη εκκρεμότητα προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του 1,5 δισ. ευρώ. Και φαίνεται αδύνατο, προς το παρόν, η κυβέρνηση να κλείσει και όλα τα άλλα εκκρεμή ζητήματα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έως τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη σύνοδος κορυφής.

 

Θέμα πρώτο: προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση τον κατέθεσε μονομερώς στις 21 Νοεμβρίου, δίχως την έγκριση της τρόικας. Εκκρεμότητα, το ύψος του χρηματοδοτικού κενού του 2014. Με δεδομένες τις κόκκινες γραμμές που βάζει το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αμφιβολίες για το αν τελικά θα ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών της συμπολίτευσης.

 

Δεδομένου όμως ότι, παραδοσιακά, ενέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον απίθανο.

 

Αλλωστε, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά επιθυμούν εκλογές. Διότι, όπως λέει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στην «Εφ.Συν.», ακόμη και στην περίπτωση που η Ν.Δ. έβγαινε πρώτο κόμμα, πράγμα αμφίβολο, θα συγκέντρωνε 120 βουλευτές. Το ΠΑΣΟΚ θα έβγαζε σίγουρα το πολύ 10 βουλευτές, και το αδιέξοδο θα ήταν απόλυτο.

 

Θέμα δεύτερο: το φορολογικό νομοσχέδιο. Ο προγραμματισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου. Το μέγα θέμα είναι τι θα προβλέπεται τελικά για τον φόρο των ακινήτων, αφού και πάλι το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως προϋπόθεση να γίνει αποδεκτός από τους βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων. Και στο μεν μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τελικώς θα υπερκεράσουν τις αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. Για το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, αποφαίνονται ότι το ερώτημα είναι «τι θα κάνει με τον εαυτό του».

 

Θέμα τρίτο: πλειστηριασμοί. Ο προσανατολισμός είναι η κυβέρνηση να μην το αγγίξει τελικά, περνώντας μια απλή φράση-διάταξη σε ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο, με την οποία θα παρατείνονται τα ισχύοντα στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου πέρυσι.

 

Το πολιτικό κόστος

 

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε με την κατάθεση υπουργικής είτε με την κατάθεση βουλευτικής τροπολογίας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πλειστηριασμοί, ακόμη και για την πρώτη κατοικία, θα αρχίσουν από 1/1/2014 και η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην αναλάβει και αυτό το πολιτικό κόστος.

 

Αλλωστε κάποιοι από το περιβάλλον του εισηγούνται ήδη στον Αντ. Σαμαρά η παράταση να δοθεί ακόμη κι αν η τρόικα απειλήσει να μην εκταμιεύσει την επόμενη δόση εξ αυτού του λόγου.

 

«Εχοντας πρωτογενές πλεόνασμα -λένε-, θα καλύψουμε τις ανάγκες μας και δεν θα πληρώσουμε τα τοκοχρεολύσια τον Ιανουάριο. Ποντάρουμε βεβαίως και στο ότι το 2014 είναι προεκλογική χρονιά για όλη την Ευρώπη, ευρωεκλογές γαρ. Αν αυτό συμβεί, θα πρέπει και οι εταίροι να ομολογήσουν στα Κοινοβούλιά τους ότι “αποτύχαμε με την Ελλάδα”. Και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=153667