- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ουδέν χειρότερον από το… εμφύλιο μέτωπο

25/11/13 ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΡΙΑ Τη μεγάλη επίθεση των δυνάμεων του Ασαντ κατά των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες την πληρώνουν οι άμαχοι κάτοικοί τους, που, εκτός των πυρών, υφίστανται και ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

[1]Φλέγονται οι μαρτυρικές συνοικίες ανατολικά της Δαμασκού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του αντάρτικου και παράλληλα υπό καθεστώς εξοντωτικής πολιορκίας από τον συριακό στρατό για περισσότερο από έξι μήνες. Ανελέητες μάχες και βομβαρδισμοί μαίνονται από την Παρασκευή, αναφέρουν ακτιβιστές, όταν ομάδες ανταρτών ξεκίνησαν οργανωμένη αντεπίθεση κατά στρατιωτικών φυλακίων και σημείων ελέγχου γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Γούτα, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να σπάσουν τον πολύμηνο αποκλεισμό.

 

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατηγορούν τις δυνάμεις του Ασαντ ότι, με το μπλοκάρισμα όλων των διαδρόμων ανεφοδιασμού όπλων και ειδών πρώτης ανάγκης προς τους αντικαθεστωτικούς, έχουν επιβάλει de facto κατάσταση λιμοκτονίας και στους εξαθλιωμένους κατοίκους των προαστίων αυτών, ως αντίποινα επειδή στηρίζουν -φανερά ή σιωπηρά- τους «τρομοκράτες». Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 160 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα στην ανατολική Γούτα, στην οποία -θυμίζουμε- πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο η επίθεση με αέριο σαρίν, που παρ’ ολίγον να αποτελέσει αφορμή για στρατιωτικό πλήγμα της Δύσης εναντίον της Συρίας.

 

Η αποδυνάμωση του μετώπου των ανταρτών, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα, έχει γυρίσει την πλάστιγγα των μαχών υπέρ του Μπασάρ αλ Ασαντ. Αν και εξαντλημένοι, οι αντικαθεστωτικοί φέρονται να έχουν ανακαταλάβει την πόλη Ντέιρ Ατίγια και κάποια μικρά χωριά, η συριακή αεροπορία, όμως, προσπαθεί να τους ανακόψει με σφοδρούς βομβαρδισμούς. Πιο βόρεια, ο στρατός σφυροκοπά ξανά από το Σάββατο το Χαλέπι, έχοντας προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 40 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων.

 

Σε μια από τις επιθέσεις, πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν υπαίθρια αγορά, σκοτώνοντας επιτόπου 15 αμάχους.

 

Στρατηγική νίκη για τους αντάρτες αποτελεί η φερόμενη επανακατάληψη από την εξτρεμιστική Αλ Νούσρα της μεγαλύτερης πετρελαιοπηγής στην ανατολική Συρία, στο Αλ Ομάρ. Αν επιβεβαιωθεί, η απώλεια αυτή θα κοστίσει ακριβά στο καθεστώς της Δαμασκού, που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε εισαγωγές «μαύρου χρυσού» από το Ιράν και τη Βενεζουέλα για να συντηρεί τη στρατιωτική της μηχανή, έπειτα από δυόμισι και πλέον χρόνια εμφύλιου πολέμου.

 

Ωστόσο ραγδαίες εξελίξεις στους κόλπους του κατακερματισμένου αντάρτικου και της κλιμακούμενης διαμάχης μεταξύ των ακραίων και μετριοπαθών παραφυάδων του, προκαλεί η συγκρότηση μεγάλης συμμαχίας μεταξύ τουλάχιστον έξι ισλαμικών οργανώσεων. Οπως ανακοίνωσαν επίσημα, «συγχωνεύονται» και δημιουργούν το Ισλαμικό Μέτωπο, έναν «ανεξάρτητο πολιτικό, στρατιωτικό και κοινωνικό σχηματισμό» με στόχο την ανατροπή του Ασαντ και την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη Συρία. Διαθέτουν πλέον κοινή διοίκηση κι έναν άτυπο στρατό, που υπολογίζεται ότι αριθμεί πάνω από 45.000 άντρες. Στο Μέτωπο δεν συμμετέχει ούτε η Αλ Νούσρα ούτε το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIL), που φέρονται να έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα, γεγονός που μοιάζει να οριστικοποιεί το ρήγμα στις τάξεις των ανταρτών, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις στο έδαφος, όσο και για τον «ομφάλιο λώρο» που τους ενώνει με τους (επίσημους και ανεπίσημους) χρηματοδότες τους, κυρίως το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

 

Τα πιο αθώα θύματα

 

Ο συριακός λαός βουλιάζει κάθε μέρα και πιο βαθιά στη δίνη της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε έκθεση της οργάνωσης Oxford Research Group, με έδρα το Λονδίνο, αποκαλύπτονται νέα στοιχεία-σοκ για τα ανήλικα θύματα του εμφύλιου σπαραγμού, από τον Μάρτιο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2013:

 

- 11.420 παιδιά κάτω των 17 ετών έχουν σκοτωθεί

 

- 764 έχουν εκτελεστεί μαζικά

 

- 389 έχουν πεθάνει από πυρά ελεύθερων σκοπευτών

 

- 100 -ανάμεσά τους και βρέφη ενός έτους- έχουν υποστεί βασανιστήρια

 

Τα νεκρά αγόρια είναι σχεδόν διπλάσια από τα κορίτσια, ενώ τα περισσότερα παιδιά, 2.223 τον αριθμό, έχασαν τη ζωή τους στο Χαλέπι. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, ανήλικοι έχουν γίνει στόχοι ενώ βρίσκονταν είτε στα σχολεία, είτε στα σπίτια τους, είτε στην ουρά για να πάρουν ψωμί. Για πολλοστή φορά γίνεται έκκληση σε όλες τις πλευρές να σταματήσουν να στοχοποιούν παιδιά, κανείς όμως δεν φαίνεται να ακούει…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=153689