- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Σπάμε τη σιωπή μας και μιλάμε»

25/11/13 ART,ΘΕΜΑΤΑ

Δώρα Σαμψώνα [1]Η νεαρή ηθοποιός Δώρα Σαμψώνα θα παρουσιάσει σήμερα έξι φορές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας τον μονόλογο «Μιλώ» της Μαριάννας Κάλμπαρη. Είναι η τυπική ιστορία μιας γυναίκας που πέφτει σταδιακά θύμα ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής βίας από τον σύντροφό της. Μέχρι να ξεπεράσει την ντροπή και τον φόβο και να ζητήσει προστασία

 

Της Βένας Γεωργακοπούλου

 

Δεν πάνε πολλές μέρες που καταλάβαμε πόσο μεγάλη σημασία έχει να γίνονται γνωστές, να έχουν συνεχή παρουσία στα ΜΜΕ, οι οργανώσεις που αγωνίζονται να ευαισθητοποιήσουν και να σώσουν τις γυναίκες από κάθε μορφή βίας και εκμετάλλευσης. Οι τρεις «σκλάβες» που απελευθερώθηκαν στο Λονδίνο, έγκλειστες 30 χρόνια από ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο ηλικιωμένο ζευγάρι, δεν θα είχαν κάνει το αποφασιστικό βήμα να ζητήσουν βοήθεια αν δεν είχαν δει στην τηλεόραση μια εκπρόσωπο του Freedom Charity, αυτής της μικρής βρετανικής οργάνωσης που μάχεται -κυρίως πηγαίνοντας στα σχολεία- τους αναγκαστικούς γάμους νεαρών μουσουλμάνων γυναικών.

 

Γι' αυτό και ο σημερινός εξωστρεφής τρόπος με τον οποίο συμμετέχει η χώρα μας στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών είναι αξιέπαινος. Συνεργάστηκαν, μάλιστα, δύο φορείς που τυπικά είναι εντελώς άσχετοι μεταξύ τους: η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που είναι αλήθεια ότι έχει εδώ και καιρό σπάσει τα όρια μιας καλλιτεχνικής διοργάνωσης.

 

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ μια κινητή δράση-θέατρο δρόμου διάρκειας 10 λεπτών θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, επαναλαμβανόμενη κάθε δύο ώρες. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρέχει καρεκλοπόδαρα.

 

Η ηθοποιός Δώρα Σαμψώνα θα ερμηνεύει έναν μονόλογο με τίτλο «Μιλώ», που έγραψε η σκηνοθέτις Μαριάννα Κάλμπαρη. Οπως μας λέει, άντλησε από «αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της βίας, από την ενδοοικογενειακή και τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι τον βιασμό και το τράφικινγκ».

 

Η ηρωίδα της έχει τη δική της συνηθισμένη ιστορία. Μία μαμά που κακοποιείται από τον μπαμπά της, αλλά που υποτάσσεται και λέει «δεν πειράζει» περνώντας στην κόρη της φόβο και δισταγμό. Και μετά έρχεται η σειρά της: ο έρωτας με το πριγκιπόπουλο του παραμυθιού και ο γάμος. Από 'κεί και πέρα, όπως λέει η Μαριάννα Κάλμπαρη, «αρχίζει σταδιακά να μετατρέπεται σε θύμα. Δεν χρειάζεται καν αγριάδα. Ο σύντροφος της την απομονώνει “τρυφερά” από τον κόσμο, τους φίλους. “Εγώ είμαι εδώ για σένα”. Κι όταν η ιδιοκτησία πάνω της ολοκληρώνεται, αρχίζει η λεκτική, ψυχολογική και σωματική κακοποίηση. Η νέα γυναίκα πρέπει να παλέψει πολύ για να σπάσει τη σιωπή της, για να ξεπεράσει τον φόβο -“μπορεί και να με σκοτώσει αν αντιδράσω”- και την ντροπή για να ζητήσει βοήθεια. Αυτό ακριβώς ήθελα να δείξω με τον μονόλογο. Πώς περνάμε από το “δεν μιλάω” στο ”μιλάω”».

 

Εχει δώσει συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά στην ηρωίδα της; «Οχι», απαντά. «Εχει αποδειχθεί ότι η βία εναντίον των γυναικών δεν γνωρίζει τάξεις. Διαπερνά όλα τα στρώματα, αφορά γυναίκες αναλφάβητες αλλά και με πανεπιστημιακά πτυχία, συμβαίνει σε φτωχά σπιτικά αλλά και σε πλούσια. Φοβάμαι ότι τώρα με την οικονομική κρίση και την ανεργία μπορεί και να αυξηθεί. Ο άντρας που έχει στερηθεί το φωτοστέφανο του κουβαλητή-άρχοντα ξεσπάει πιο εύκολα στη γυναίκα του».

 

Η ηθοποιός Δώρα Σαμψώνα θα πλαισιώνεται από τέσσερις εθελοντές που θα διαβάζουν κι αυτοί ιστορίες κακοποίησης, αλλά κυρίως θα μοιράζουν φυλλάδια για να ενημερώσουν τον κόσμο για την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, που λειτουργεί με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Στα δυόμισι χρόνια που λειτουργεί έχει δεχτεί 12.313 κλήσεις και 98 ηλεκτρονικά μηνύματα. Παρέχει άμεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, αλλά, το σπουδαιότερο, προστασία σε γυναίκες θύματα βίας, αφού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο δομών: Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών θα ολοκληρωθεί στις 8 μ.μ. στο CityLink, όπου η δράση-θέατρο δρόμου θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Γνωστοί ηθοποιοί, γυναίκες αλλά και άνδρες, θα πλαισιώσουν τη Δώρα Σαμψώνα για να πούνε όλοι μαζί «σπάζουμε τη σιωπή μας, μιλάμε».

 

*Πλατεία Συντάγματος: 10.00 και 12.00

Πλατεία Αγίας Ειρήνης: 14.00 και 16.00

Πλατεία Κεραμεικού: 18.00

Στοά CityLink (οδος Βουκουρεστίου): 20.00

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=153697