- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Διαφωνούν με τον νέο Οργανισμό τού Ναυτιλίας

26/11/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μνημονιακή υποχρέωση για τον νέο Οργανισμό περιλαμβάνει μειώσεις κλάδων, διευθύνσεων και λιμενικών σταθμών

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Την αντίθεσή τους στον νέο Οργανισμό του υπουργείου Ναυτιλίας, ο οποίος παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, δηλώνουν οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου, ενώ τις διαφωνίες τους εκφράζουν και οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.

 

Ο νέος Οργανισμός του ΥΝΑ (μνημονιακή υποχρέωση) συμπεριλαμβάνει μειώσεις κλάδων, διευθύνσεων τμημάτων, όπως επίσης και λιμενικών σταθμών και σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, βασικός στόχος αυτής της αναδιάρθρωσης είναι να γίνει το υπουργείο περισσότερο λειτουργικό.

 

Αποψη με την οποία δεν συμφωνούν οι πολιτικοί υπάλληλοι, καθώς υποστηρίζουν ότι ενώ ο υπουργός προσπάθησε να θριαμβολογήσει για το δημιούργημά του, στην ουσία επιτυγχάνεται επιστροφή στη δεκαετία του 1960. Καταγράφουν δε μια σειρά από διαπιστώσεις πάνω στις αλλαγές που έγιναν και κάποιες από αυτές είναι:

 

● Ο Οργανισμός είναι «κόψε-ράψε» του παλιού Οργανισμού, χωρίς διοικητικές καινοτομίες, χωρίς σύγχρονα πρότυπα δημόσιας διοίκησης, χωρίς ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού, χωρίς δημοσιονομικό όφελος.

 

● Αποτελεί προϊόν διαβούλευσης μεταξύ συντεχνιών με στόχο τη διατήρηση ισορροπιών και κεκτημένων σε βάρος τολμηρών και καινοτόμων προτάσεων, καθώς επίσης και επιλογών με προσωπικά κίνητρα που αναπαράγουν διοικητικές παθογένειες προηγούμενων οργανικών σχημάτων.

 

● Παραβιάζει κατάφωρα διατάξεις του νόμου 4150/2013 σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων, τη ναυτική εκπαίδευση και εργασία, την τεχνική υπηρεσία.

 

● Δεν προβλέπει οργανικές μονάδες για υπηρεσίες με σοβαρό αντικείμενο (π.χ. Υπηρεσία Υποστήριξης Ναυτικών και Τεχνική Υπηρεσία), ενώ ταυτόχρονα συγκροτεί την Υπηρεσία Μουσικής που θα λειτουργεί ως Διεύθυνση με δύο τμήματα.

 

● Συνεχίζει το μικτό σχήμα του προσωπικού, με πολιτικούς υπαλλήλους σε υπηρεσίες του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος χωρίς προοπτική εξέλιξης, καθώς και ένστολο προσωπικό υφιστάμενο σε υπηρεσίες που στελεχώνονται με αμιγώς πολιτικό προσωπικό.

 

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές αξιωματικοί (ΠΕΑΛΣ) του Λ.Σ., αν και θεωρούν επιτακτική ανάγκη τη διαμόρφωση μιας συνεκτικότερης δομής, διαπιστώνουν ότι το νέο οργανόγραμμα βρίσκεται στον αντίποδα ακριβώς της υφιστάμενης δομής. Τονίζουν ότι ο περιορισμός των κλάδων από 8 σε 4 με τη δημιουργία δύο υπερτροφικών κλάδων (Ασφάλειας-Ναυτιλίας) σε προφανή αντίθεση με τους άλλους δυο (ΚΕΕΠ-Διοίκηση) προκαλεί έντονη οργανωτική ανισορροπία, που θα έχει σοβαρές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του Λ.Σ. και του ΥΝΑ γενικότερα.

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=154077