- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στην υγειά σας με το Δεκαράκι!

27/11/13 TA NEA ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

 

tsipouro-tirnavou [1]

Το Δεκαράκι «γεννήθηκε» στον Τύρναβο και έχει όλη την αυθεντικότητα και την παράδοση του τόπου κλεισμένη στο μπουκάλι του. Τύρναβος και τσίπουρο δεν θεωρούνται τυχαία έννοιες ταυτόσημες: χάρη στη μακραίωνη παράδοση που διατηρείται αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά, ο Τύρναβος αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου και το «Τσίπουρο Τυρνάβου» αποτελεί Γεωγραφική Ένδειξη αναγνωρισμένη και προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βασικό «μυστικό» της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη μοναδική ταυτότητα και ανώτερη ποιότητά του, αποτελεί η ποικιλία Μοσχάτο. Η συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή, αποτελεί την εκλεκτότερη ποικιλία σταφυλιού, καθώς υπερέχει τόσο σε πλήθος όσο και σε συγκέντρωση αρωματικών συστατικών.

Το Μοσχάτο προστίθεται σε τσίπουρα που προέρχονται από ποικιλίες άλλων ουδέτερων σταφυλιών κατά τη συναπόσταξη, προκειμένου να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τον αρωματικό χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος.

Το Δεκαράκι είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου. Στον μονοποικιλιακό του χαρακτήρα οφείλει το Δεκαράκι τις μοναδικές του ιδιότητες, που γίνονται αντιληπτές ήδη από το άνοιγμα της κάθε φιάλης: έχοντας λάβει στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του Μοσχάτου Τυρνάβου, το Δεκαράκι ξεχωρίζει για το έντονο και καθαρό άρωμά του, την πλούσια και ζεστή γεύση του και την κρυστάλλινη όψη του.

Ακόμη ένα στοιχείο που κάνει το Δεκαράκι τόσο ξεχωριστό είναι η παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξής του, με την τεχνογνωσία και το μεράκι και της οικογένειας Βασδαβάνου, που μετρά πάνω από 50 χρόνια ιστορίας στη δημιουργία οίνων και αποσταγμάτων.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=154280