- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Braveheart» αλλά του 21ου αιώνα

27/11/13 ΚΟΣΜΟΣ

Της Ελλης Πάνου

 

[1]Κρατάμε τη λίρα, κρατάμε τη βασίλισσα, θα παραμείνουμε στην Ε.Ε., θα έχουμε τις δικές μας στρατιωτικές δυνάμεις, θα εισπράττουμε τους δικούς μας φόρους κι αφού «έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους κι έχουμε τις ικανότητες και τους φυσικούς πόρους θα κάνουμε τη Σκοτία την πιο επιτυχημένη χώρα» ήταν με δυο λόγια η παρουσίαση του σχεδίου των 670 σελίδων για την ανεξαρτησία της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία, από τον πρώτο υπουργό της, Αλεξ Σάλμοντ.

 

Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα του, ελπίζει ότι με αυτή τη «βίβλο» υπό τον τίτλο «Το μέλλον της Σκοτίας» θα κερδίσει τους σκεπτικιστές και θα ανεβεί στις δημοσκοπήσεις εγκαίρως μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, που έχει προγραμματιστεί το δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας. Δέκα μήνες πριν στηθούν αυτές οι κάλπες, η τελευταία μέτρηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sunday Times δείχνει ότι παρ΄ ότι το 15% των συνολικά 5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων είναι ακόμα αναποφάσιστοι, το 47% δεν θέλει το «διαζύγιο» και το 38% είναι υπέρ.

 

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας θα χαρίσει στον λαό της Σκοτίας τον έλεγχο του πεπρωμένου του» διακήρυξε ο Σάλμοντ, υποστήριξε «δεν πρέπει με τους φόρους των Σκοτσέζων να συντηρούνται τα πυρηνικά προγράμματα των Βρετανών», υποσχέθηκε την απομάκρυνση των πυρηνικών πυραύλων από τα εδάφη της Σκοτίας και παρέθεσε μιας σειρά από οικονομικά και μη μέτρα. Μεταξύ αυτών: κατάργηση ορισμένων φόρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Λονδίνου, αντικατάσταση του BBC Σκοτίας με νέο ραδιοτηλεοπτικό μέσο, αύξηση του ελάχιστου μισθού ανάλογα με το κόστος ζωής, μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, «επανάσταση» στην απασχόληση και την κοινωνική πολιτική για να εξαλειφθούν οι ανισότητες. Για την κυβέρνηση Κάμερον, αλλά και τα άλλα δυο μεγάλα κόμματα, αυτά είναι ανοησίες. Στην περίπτωση ανεξαρτησίας, λένε, η Σκοτία δεν θα τα βγάλει πέρα μόνη της οικονομικά και δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή να δείξει ισχυρή στην παγκόσμια σκηνή.

 

Σωστά τα επιχειρήματα ή όχι, σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού των Βρετανών είναι και τα πετρελαϊκά αποθέματα της Βόρειας Θάλασσας, αξίας περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίων λιρών, τα έσοδα από τα οποία στη «βίβλο» της ανεξαρτησίας προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου. Οπως υποστηρίζει η κυβέρνηση του Σάλμοντ, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεισέφερε 22 δισ. λίρες στο ΑΕΠ της Σκοτίας πέρσι και σχεδόν όλη η υπεράκτια παραγωγή του μαύρου χρυσού της Βρετανίας προβλέπεται να προέλθει από τα σκοτσέζικα αποθέματα τα επόμενα 30 χρόνια. Επιπλέον, μια περίοδο που οι Βρετανοί καλούνται να πληρώσουν φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λόγω και της κάλυψης του κόστους πράσινης ενέργειας, η Σκοτία φρόντισε να θυμίσει στο Λονδίνο ότι «φιλοξενεί» στα εδάφη της τον μεγαλύτερο αριθμό αιολικών πάρκων της Μεγάλης Βρετανίας, ότι εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα στους Εγγλέζους και ότι συνεισφέρει στην κάλυψη των στόχων τους για τη μείωση των ρύπων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=154358