- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ο Αρβανιτόπουλος τάζει και διχάζει τα ΑΕΙ
27/11/13 ΕΛΛΑΔΑ
Ανέκρουσε πρύμναν ο υπουργός και καταθέτει τροπολογία για να σωθεί το εξάμηνο. Με διαφορετικές ταχύτητες συνεχίζουν την απεργία οι διοικητικοί
Της Αννας Ανδριτσάκη
[1]Πυρετώδεις ρυθμούς αποκτούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Παιδείας με τα Πανεπιστήμια, διευρύνοντας την ατζέντα με επιμέρους –επίσημες και ανεπίσημες– συμφωνίες αλλά και συνομιλητές, αφού χθες μίλησε με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο πρότεινε τη σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής (οι δύο μαζί με την πλευρά των διοικητικών) που θα συμβάλει στη διευθέτηση των «τεχνικών ζητημάτων», ενώ σήμερα δέχεται τους διοικητικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία (με δύο 24ωρες) αλλά και να προσέλθουν στον διάλογο, ώστε να αποσαφηνιστούν τα όσα τους τάζονται.
Γι’ αυτό ανηφορίζουν στο Μαρούσι μαζί με τον πρύτανη. Στο ΕΜΠ, αντιθέτως, συνεχίζουν χωρίς τη διαπραγμάτευση στο κάδρο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός πιέζει με το δέλεαρ της επανατοποθέτησης έως και του 80% του προσωπικού στα ιδρύματα, ενώ σήμερα κιόλας καταθέτει τροπολογία με την οποία σώζει… το εξάμηνο.
Πάντως, η πορεία των διαπιστωτικών πράξεων φαίνεται να είναι η βάση της διαπραγμάτευσης, αφού ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή της απόφασης της διαθεσιμότητας στα ιδρύματα και συνδέεται με τις όποιες αλλαγές και διορθώσεις γίνουν. Αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης, χθες το πρωί, στο Συντονιστικό της Συνόδου, ενώ τέθηκε και το απόγευμα στον υπουργό ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε να δέχεται την τροποποίησή τους, στη βάση ωστόσο του επανελέγχου που θα γίνει με την εξέταση των ενστάσεων. Οπως και να έχει, αυτή η εξέλιξη διευκολύνει αμφότερες τις πλευρές, αν και εφόσον φυσικά γίνουν ουσιαστικές τροποποιήσεις. Αν όχι, θα έχει διευκολυνθεί περισσότερο ο υπουργός, που δεν θα έχει πάρει πίσω την απόφαση της διαθεσιμότητας και θα έχει ανοίξει και τα Πανεπιστήμια– βασική προτεραιότητα.
Με οριακή πλειοψηφία
Οι εγγυήσεις για τα υπεσχημένα, ωστόσο, αναδεικνύονται έτερο βασικό σημείο της διαπραγμάτευσης ειδικά με τους διοικητικούς των δύο κορυφαίων ιδρυμάτων της Αθήνας. Ηδη, οι εργαζόμενοι του Αθηνών αποφάσισαν να ακούσουν τις προσφορές. Με οριακή πλειοψηφία (239-225) υπερψηφίστηκαν η συνέχιση της απεργίας με δύο 24ωρες αλλά και η διαπραγμάτευση με τον υπουργό. Η άλλη πρόταση δεν περιελάμβανε καμία διαπραγμάτευση. Οι διασπαστικές προτάσεις του υπουργείου μοιραία οδήγησαν στις αποκλίσεις για το ποια είναι τα ταξίματα και αν μπορούν να τηρηθούν. Η απόφαση προβλέπει συγκεκριμένα: «Σύσταση κλιμακίου από μέλη του Δ.Σ. που θα συναντηθεί με τον πρύτανη και στη συνέχεια να μεταβούν μαζί στο ΥΠΑΙΘ για να αποσαφηνίσουν όλα τα σημεία της πρότασης και να ορισθεί σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πρότασης, ιδιαίτερα στα σημεία που άπτονται των νομικών ρυθμίσεων».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Αθηνών -και φυσικά όπως ο Κ. Αρβανιτόπουλος ισχυρίζεται- οι αριθμοί αφορούν γύρω στους 100 που θα επανατοποθετηθούν σε αναβαθμισμένες θέσεις (ΕΔΙΠ), γύρω στους 100 που θα μετακινηθούν στο ΤΕΙ Αθήνας μέσω της κινητικότητας και περίπου 300 που μένουν στον αέρα αλλά, κατά τον υπουργό, οι περισσότεροι θα επαναπορροφηθούν. Η ευκολία της υπόσχεσης είναι αυτή που προκαλεί και την περισσότερη καχυποψία, ειδικά αν ληφθεί υπόψη και το διάστημα της αναμονής για την υλοποίηση όλων αυτών.
Επιμέρους διαπραγματεύσεις
Τι θα γίνει, λ.χ., μέχρι να καταρτιστούν οι Οργανισμοί (προϋπόθεση ώστε να δημιουργηθούν οι υποσχόμενες θέσεις) που ένα δίμηνο το χρειάζονται; Τι θα γίνει με το γενικότερο χάος που έχουν προκαλέσει οι διαπιστωτικές πράξεις οι οποίες, σημειωτέον, είναι τρεις; Μία για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μία για το Ιωαννίνων και μία για τα υπόλοιπα έξι! Οι δε δύο πρώτες έχουν ημερομηνία έναρξης ισχύος 24 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη 15 Οκτωβρίου, γεγονός που δημιουργεί διάκριση στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ, ενώ συνδέεται και με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και το ύψος των αποδοχών τους. Τι θα γίνει όταν αλλάξει η κατάταξη με τον επανέλεγχο; Θα κληθούν κάποιοι να επιστρέψουν ή να χάσουν χρήματα, ανάλογα με το αν θα μπουν ή θα βγουν από τις λίστες; Και, εν πάση περιπτώσει, τι θα γίνει μέχρι να οριστικοποιηθεί η κατάσταση; Θα είναι με το ένα πόδι στη διαθεσιμότητα και με το άλλο στην υπόθεση εργασίας μέχρι νεωτέρας;
Βέβαια, όλα αυτά επιβεβαιώνουν και τις επιμέρους διαπραγματεύσεις που επιχειρεί ο υπουργός προκειμένου να επιτευχθούν βασικοί στόχοι, όπως να ανοίξουν τα κορυφαία ιδρύματα της Αθήνας. Για τον ίδιο σκοπό και η ρύθμιση –που κατατίθεται σήμερα– για να σωθεί το εξάμηνο. Η μαγική λύση, δηλαδή, που επινοήθηκε αυτομάτως μόλις άρχισαν οι επαφές με τους πρυτάνεις και συνοδεύτηκε από τη μαγική σκόνη η οποία εξαφάνισε τις απειλές και τα τελεσίγραφα για την απώλεια του εξαμήνου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη ρύθμιση, εξασφαλίζονται δύο εξεταστικές για τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις κατηγορίες φοιτητών να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο, ανεξαρτήτως αν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.
Διαφορετική εικόνα
Πάντως, η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εξομαλυνθεί, αν ληφθεί υπόψη ότι η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλα τα ιδρύματα. Στο ΕΜΠ οι διοικητικοί συνεχίζουν με 24ωρες μέχρι την Παρασκευή, εμμένοντας στη θέση της απόσυρσης της απόφασης για τη διαθεσιμότητα.
Στο ΑΠΘ, χθες, είχαν 24ωρη και από σήμερα μέχρι την Παρασκευή τετράωρες στάσεις εργασίας, ενώ στο Πατρών συνεχίζουν επίσης μέχρι την Παρασκευή με 48ωρη και 24ωρη. Στις κινητοποιήσεις περιλαμβάνονται και οι φοιτητικές καταλήψεις οι οποίες συνεχίζονται στις πέντε (από τις εννέα) σχολές του ΕΜΠ, σε τέσσερις σχολές του Αθηνών (Φιλοσοφική, Φυσικό, Βιολογικό, Νομική) καθώς και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Στην ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ, μετά την (τρίωρη) συνάντηση με τον υπουργό, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
* Το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ένα μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα Πανεπιστήμια και για τον λόγο αυτό η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ.
* Να τροποποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις που έθεσαν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα με τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων.
* Να συσταθεί τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.
* Επιδίωξη της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι τα ελληνικά Πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά, πλήρως λειτουργικά και διεθνώς ανταγωνιστικά.
* Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αργά χθες το βράδυ ο πρύτανης του ΕΜΠ ενημέρωνε τα μέλη της Συγκλήτου και τους προέδρους των Συλλόγων ότι προγραμματίστηκε για σήμερα (στις 15.00) και κατόπιν δικού τους αιτήματος, συνάντηση μεταξύ υπουργού και επταμελούς επιτροπής του ιδρύματος στην οποία έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν οι δύο πρόεδροι των Συλλόγων. Τα σχετικά με τη διαθεσιμότητα είναι το θέμα, φυσικά.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Συνεχίζουν στο ΑΠΘ
Με στάσεις εργασίας απαντούν οι διοικητικοί υπάλληλοι στις υποσχέσεις του υπουργού
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
[2]Μπορεί ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, να βλέπει «σύγκλιση» προς εκτόνωση της κρίσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο, όμως καθόλου ικανοποιημένοι δεν είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος που έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου εξαγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.
Κι ενώ σήμερα αναμένεται η νέα τοποθέτηση της Συγκλήτου, τα μέλη της οποίας την περασμένη εβδομάδα είχαν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη, οι διοικητικοί υπάλληλοι, όπως ανακοίνωσαν, προχωρούν την ίδια ώρα και μέχρι την Παρασκευή σε τετράωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ.-1 μ.μ.), κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.
«Με υποσχέσεις του υπουργού σε βάθος χρόνου, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν πρόκειται να σταματήσουμε», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης. «Ξαφνικά ο υπουργός εμφανίζεται διαλλακτικός, αλλά ουσιαστικά με τις προτάσεις του ζητάει να σταματήσουμε τώρα τις κινητοποιήσεις και παραπέμπει στην άνοιξη για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα», εξήγησε. Πρόσθεσε επίσης ότι και στο παρελθόν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις για την απορρόφηση «κινητικών» διοικητικών υπαλλήλων σε διάφορες υπηρεσίες, όμως δεν τηρήθηκε καμιά, γι’ αυτό υπάρχει καχυποψία απέναντι στον υπουργό.
Ανεξάρτητα, όμως, από το αν απεργούν ή όχι οι διοικητικοί υπάλληλοι, τα προβλήματα στο ΑΠΘ είναι τέτοια που δεν θα υπάρχει θέρμανση και δεν θα λειτουργούν οι γραμματείες και η βιβλιοθήκη, εξήγησαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου. Ο γραμματέας της ομοσπονδίας διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, Σάββας Παπαδόπουλος, μίλησε για «παλινωδία» του κ. Αρβανιτόπουλου και τον επέκρινε για «πολιτικές που οδήγησαν σε αδιέξοδο την κατάσταση στα Πανεπιστήμια», τονίζοντας ότι «έχει υπερβεί κάθε όριο».
Στο μεταξύ, από την πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων γίνεται νέα υποβολή ενστάσεων ως προς τα στοιχεία τους που ζητήθηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούν τις διεκδικήσεις τους που είναι η ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα και η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προειδοποιούν, δε, ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και ζητούν από τον κ. Αρβανιτόπουλο να συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους.
Νίκος Φωτόπουλος
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=154364
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε