- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Επίθεση κατά Δημοσίου και Πανεπιστημίου

28/11/13 Aποψη

Προφανώς δεν εξεπλάγησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος με αυτά που άκουσαν από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία, όταν ανέπτυξε την έκθεση του οργανισμού για την ελληνική οικονομία. Ούτε για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ούτε για την επιβολή διδάκτρων στους προπτυχιακούς φοιτητές. Και τα δύο «αιτήματα» του ΟΟΣΑ εμπίπτουν στη στυγερή νεοφιλελεύθερη πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση, και επιβάλλει βεβαίως.

 

Δυσφορία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών για τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 181,3% του ΑΕΠ το 2014 και όχι στο 174,8% που προβλέπει η κυβέρνηση. Διαφωνεί «κάπως» και στον ρυθμό ανάπτυξης του 2014. Ο ίδιος θεωρεί ότι το 2014 θα υπάρξει οριακή ανάπτυξη (0,6%), ενώ ο εκπρόσωπος του οργανισμού εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση για ακόμη έναν χρόνο, πράγμα που σημαίνει και μεγαλύτερη ανεργία.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ζητείται από την Ελλάδα αναθεώρηση βασικών άρθρων του Συντάγματος. Ανοίγει, όμως, κατ' αυτόν τον τρόπο η μετατροπή των ΙΕΚ σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

 

Στην ουσία δεν φαίνεται να διαφωνούν, και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, εάν η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν έρθει, περαιτέρω βοήθειας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο φαύλος κύκλος της ελληνικής οικονομίας εξαπλώνεται και ισχυροποιείται την ώρα που το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα εκτινάχτηκε το 2012 στο 15,2%, αριθμός που αυξάνεται στο 25,5% εάν συνεκτιμηθεί η επίπτωση του πληθωρισμού. «Ψιλά γράμματα» για τους τεχνοκράτες της κυβέρνησης.

 

Τα άλλα που ζητάει ο ΟΟΣΑ αφορούν την κατάργηση κάθε είδους φορολογικής αμνηστίας και επιβολή παραδειγματικής τιμωρίας στους φοροδιαφεύγοντες, αφού, όπως υπολογίζουν, η φοροδιαφυγή φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ τον χρόνο από αδήλωτα εισοδήματα. Αλλά αυτό είναι ένα από τα μεγάλα τρωτά όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Καμιά δεν τόλμησε να φορολογήσει τους έχοντες και κατέχοντες και πάντα την πληρώνουν τα μεσαία και μικρομεσαία στρώματα (τώρα και οι μικροσυνταξιούχοι και οι άνεργοι ακόμη). Πολλά σημαίνουν τα εύσημα που απέδωσε ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο «σε μια εποχή που οι κοινωνίες αμφισβητούν θεσμούς, πολιτικούς και υπουργούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες κρατάνε καλά». Βέβαια. Με τόσα δισ. ευρώ με τα οποία ενισχύθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, παίζουν καλά τον ρόλο τους στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενός συστήματος, όμως, μόνο για λίγους.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=154644