- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
To κατεπείγον επικράτησε του αντισυνταγματικού
15/01/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίστηκε με διαδικασία φαστ τρακ, παρά τις αντιδράσεις, το νομοσχέδιο με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου
Του Χάρη Ιωάννου
Υπερψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ στο σύνολό του και με διαδικασίες εξπρές μιας και μόνης συνεδρίασης το πολυνομοσχέδιο με τη «συλλογή» μνημονιακών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων και κατηγοριών για «ωμή παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας», «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα» και «κυβερνήσεις Τσολάκογλου».
«Ναι σε όλα» ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε μόνο το άρθρο 35, διαφωνώντας με τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης και το πλαφόν στην αποζημίωση για εργαζόμενους άνω των 17 ετών στον ίδιο εργοδότη (παρ' όλα αυτά υπερψηφίστηκε έστω και με 151 ψήφους). ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Υπέρ ψήφισαν ωστόσο και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Α. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης, Χ. Αηδόνης, Γ. Κουτσούκος. Το συνολικό αποτέλεσμα επί της αρχής του νομοσχεδίου: 166 ναι, 123 όχι, 1 παρών (σε σύνολο 290 παρόντων βουλευτών).
Στην τεταμένη συζήτηση που προηγήθηκε, στην οποία απορρίφθηκε η ένσταση της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας, η κυβέρνηση προασπίστηκε το «κατεπείγον» της διαδικασίας, τονίζοντας, διά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, πως «η εκταμίευση της δόσης είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Η κυβέρνηση, μετά τις «γκρίνιες» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ότι –δήθεν- δεν θα ψήφιζαν άσχετες με τη δόση διατάξεις, απέσυρε κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάποια άρθρα επουσιώδη και διόρθωσε μερικά ακόμη, προκειμένου να «λειάνει» τις αντιδράσεις της συμπολίτευσης, όπως και έγινε, με εξαίρεση το άρθρο 35 (υπουργείου Εργασίας) στο οποίο η ΔΗΜΑΡ επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή.
Οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «απαράδεκτες διαδικασίες και κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα», προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «θα λογοδοτήσει και αυτό είναι θέμα δημοκρατίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων, επικαλούμενος την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, όπως π.χ. το Παρατηρητήριο Οικονομικών των ΟΤΑ. «Η έκθεση είναι συμβουλευτική και όχι δεσμευτική», απάντησε ο Μ. Βορίδης (Ν.Δ.).
«Υπάρχουν ρήτρες που συναντάμε μόνο σε πρωτόκολλα παράδοσης αποικιών», σημείωσε ο νομικός Αλ. Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ).
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος έκανε λόγο για «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Ελλάδας», τονίζοντας πως «αυτά που ψηφίζετε δεν δεσμεύουν τους Ελληνες πολίτες, γιατί είναι άκυρα και αντισυνταγματικά». Ανεβάζοντας τους τόνους, επεσήμανε πως «ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν έχει υπογράψει τέτοια κείμενα που παραχωρούν την εθνική κυριαρχία της χώρας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος στην ομιλία του υπογράμμισε πως «η χώρα θα ξανασταθεί όρθια και αυτό δεν το θέλουν όσοι επιθυμούν τον θάνατό της» και πρόσθεσε πως «στηρίζουμε την κυβέρνηση για να υπάρξει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και όχι επειδή μας το επιβάλλουν έξωθεν».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας», επεσήμανε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, σημειώνοντας πως «η χώρα είναι εν πολλοίς προτεκτοράτο».
Νωρίτερα, το ΚΚΕ, διά του Θ. Παφίλη, είχε καταγγείλει τη διαδικασία ως «απαράδεκτη, καθώς ανοίγει επικίνδυνους δρόμους» και αποχώρησε από τη συζήτηση.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=15496
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε