- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τα διλήμματα του αποδιοπομπαίου καβαλιέρε
29/11/13 ΚΟΣΜΟΣ
→ΙΤΑΛΙΑ Οι φόβοι και οι εναλλακτικές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την εκδίωξή του από τη Γερουσία
Ρώμη Του Θόδωρου Ανδρεάδη Συγγελάκη
[1]Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέπεσε από γερουσιαστής και η Ιταλία μένει μετέωρη, χωρίς ακόμη να μπορεί να πιστέψει, σχεδόν, ότι έκλεισε ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει πριν από είκοσι χρόνια.
Ο καβαλιέρε αμπαρώθηκε στη βίλα τού Αρκορε, όπου θέλησαν να τον επισκεφθούν, για να τον στηρίξουν ψυχολογικά, τα πέντε παιδιά του. Προς το παρόν, επισήμως, σκέφτεται πώς να αναδιοργανώσει αποτελεσματικά το κόμμα του, τη Φόρτσα Ιτάλια. Οπως υπογραμμίζουν, όμως, πολλοί παρατηρητές, θα πρέπει πρώτα από όλα να αποφασίσει με ποιο τρόπο εννοεί να εκτίσει τη μονοετή ποινή φυλάκισης, η οποία δεν παραγράφηκε, για απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, στενοί συνεργάτες του άφηναν να διαρρεύσει ότι θα επέλεγε τελικά την προσφορά κοινωνικά ωφέλιμης εργασίας. Μετά την καταδίκη, όμως, τα πράγματα έχουν μάλλον αλλάξει και ο «πρώην καβαλιέρε» προτιμά, όπως ακούγεται, τον κατ' οίκον περιορισμό στη βίλα του Αρκορε ή στη Ρώμη, στο μέγαρο Γκρατσιόλι.
«Ο Σίλβιο τώρα φοβάται την έκδοση τυχόν εντάλματος συλλήψεως», γράφει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», δίνοντας μεγάλο βάρος σε πιθανή εξέλιξη, την οποία είχαμε υπογραμμίσει και εμείς τις προηγούμενες ημέρες. Οι εισαγγελείς θα εμβαθύνουν στην υπόθεση πιθανού χρηματισμού κάποιων εκ των καλλονών που κατέθεσαν στη δίκη «Ρούμπι Γκέιτ». Η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε στέρηση της ελευθερίας του «Μίστερ TV».
Η Ρούμπι, το φάντασμα των γνωστών πάρτι που συνεχίζει να πλανάται, των συναναστροφών που σύμφωνα με κάποιους σχολιαστές θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο ακόμη και την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας (στην έπαυλη του Αρκορε, αλλά και στη Ρώμη, οι κοπέλες έμπαιναν χωρίς κανέναν έλεγχο) μπορεί να κοστίσουν τελικώς στον Σίλβιο και την υστεροφημία του. «Είναι κάτι που ακόμη παίζεται. Ο Μπερλουσκόνι δεν θεωρείται, βεβαίως, ένας μεγάλος πολιτικός, αλλά δεν μπορεί και να παρομοιαστεί με τους δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής», δήλωσε ο γνωστός δημοσιογράφος και ιστορικός Πάολο Μιέλι, σχολιάζοντας την απόφαση αποπομπής του από το Κοινοβούλιο.
«Η τελική κρίση, το πώς θα τον παρουσιάσει η Ιστορία, εξαρτάται από τον ίδιο και τους οπαδούς του, που πρέπει να αποφύγουν τυχόν υστερικές αντιδράσεις, αλλά, φυσικά, και από την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων», συμπληρώνει ο Μιέλι. Σε σχέση με το πρώτο θέμα, της προσωπικής στάσης και τον επιλογών του πρώην καβαλιέρε για το μέλλον, υπάρχει κάτι που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει: δύο είναι οι δρόμοι που μπορεί να τραβήξει. Η μία επιλογή είναι εκείνη του εντυπωσιασμού -η αρραβωνιστικιά του, Φραντσέσκα Πασκάλε, ζητά συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο «για να του πει ποιος είναι πραγματικά ο Σίλβιο»- και της προπηλάκισης των εχθρών και των δικαστικών. Η δεύτερη είναι η υιοθέτηση μιας διαφορετικής γραμμής, με χαμηλούς τόνους και την ενασχόληση με πολιτικά και μόνον θέματα, ευνοώντας την ανάδυση μιας νέας πολιτικής γενιάς και στο εσωτερικό της Φόρτσα Ιτάλια. Θα ήταν ασφαλώς η ορθότερη εκ των δύο εναλλακτικών. Πρόκειται, όμως, για στάση και πορεία που δύσκολα μπορεί να εκφράσει ένα πρόσωπο με το παρελθόν και τις αδυναμίες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=155111
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε