- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τα μαξιλάρια της κυβέρνησης

01/12/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ώρα που αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης εκφράζουν αντιρρήσεις για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση αναζητεί εφεδρείες στον χώρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και στην Κεντροαριστερά

 

Της Αλίκης Μάτση

 

[1]Σε «μαξιλάρι βουλευτών» που θα συμβάλουν στην κοινοβουλευτική σταθερότητα της δικομματικής κυβέρνησής του αναφέρθηκε από το Βερολίνο ο Αντ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος, στο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, ότι σε περίπτωση που τεθεί θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπάρχουν έτοιμες λύσεις που θα διασώσουν την κυβέρνησή του από την πτώση, καθώς ο εμφανής αριθμός των βουλευτών των δύο κομμάτων βρίσκεται τούτη την ώρα στο οριακό νούμερο των 154 βουλευτών, μετά και τη διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη από το ΠΑΣΟΚ.

 

Η βεβαιότητα του πρωθυπουργού, που εκφράστηκε για δεύτερη φορά, δεν μπορεί παρά να υποδηλώνει παιχνίδια που παίζονται στο παρασκήνιο. Κι αν το ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ότι ωθεί τους βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος σε «αποστασία», με τον ίδιο τρόπο μοιάζει να λειτουργεί και η Ν.Δ. Και φαίνεται πως έχει λόγους να το κάνει.

 

Δυσαρέσκεια για υπουργούς

 

Η δυσαρέσκεια κατά συγκεκριμένων υπουργών στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος βαίνει αυξανόμενη.

 

● Ο Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί το κατ’ εξοχήν «κόκκινο πανί» ιδιαίτερα μετά τη συνέντευξή του (στο Mega) και τις δηλώσεις του αφ’ ενός για ότι οι Ελληνες δεν υπερφορολογούνται και αφ’ ετέρου ότι ο ίδιος θα έβγαζε πολύ περισσότερα χρήματα αν δεν είχε γίνει υπουργός. Τα τελευταία δημόσια πυρά, κυρίως γι αυτή την τελευταία αποστροφή, δέχτηκε χθες από τον Νικήτα Κακλαμάνη σε τηλεοπτική εκπομπή (στο Star), ενώ είχαν προηγηθεί Ντόρα Μπακογιάννη και Αργύρης Ντινόπουλος.

 

● Στο στόχαστρο τελευταία και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, στον οποίο καταλογίζουν καθυστέρηση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων αφ’ ενός, αφ’ ετέρου δε για το θέμα που προέκυψε με το γάλα και τη διαφωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

● Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είναι ακόμη ένας υπουργός για τον οποίο υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τους χειρισμούς σε σχέση με το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και για το πώς θα αντιμετωπίσει την απελευθέρωση των απολύσεων.

 

● Ο Αδωνις Γεωργιάδης, τέλος, παρά το ότι η τροπολογία του για την τιμή των φαρμάκων ψηφίστηκε και από τη ΔΗΜΑΡ και τους ανεξάρτητους Αν. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη της νεοσύστατης Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, κατηγορείται για «αμετροέπεια», ενώ ο φόβος είναι ότι με τους χειρισμούς του η αναταραχή στον χώρο της Υγείας θα κρατήσει επί μακρόν.

 

Ο κίνδυνος του «ατυχήματος»

 

Κατόπιν αυτών, κι επειδή πάντα ενυπάρχει ο φόβος του «ατυχήματος», φαίνεται πως η κυβέρνηση ζητεί στήριξη πέραν των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του Ευάγγ. Βενιζέλου εξάλλου χαρακτηρίζεται από αρκετούς στη Ν.Δ. «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης» και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τη στάση που θα κρατήσουν βουλευτές του σε κρίσιμες επερχόμενες ψηφοφορίες.

 

Τα υπό ψήφιση νομοσχέδια έως το τέλος Δεκεμβρίου είναι πολλά και θέτουν εν αμφιβόλω τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα υπάρχει και η διάταξη για τη φορολόγηση των ακινήτων, και πλειστηριασμοί είναι τα δύο καυτά θέματα, ενώ και η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που η τρόικα ζητεί μετ’ επιτάσεως, θα δοκιμάσει τις αντοχές της δικομματικής κυβέρνησης.

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί την περασμένη Τετάρτη, είναι αμφίβολο αν θα σταλεί στη Βουλή και την ερχόμενη εβδομάδα. Η διαπραγμάτευση εξακολουθεί και για το θέμα των πλειστηριασμών.

 

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» πως αν δεν υπάρξει καμία ρύθμιση έως το τέλος Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί θα απελευθερωθούν αυτοδικαίως καθώς λήγει η ισχύς της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 18ης Δεκεμβρίου του 2012.

 

Ο εγγύτερος σ’ αυτή χώρος από τον οποίο η Ν.Δ. μπορεί να αποσπάσει «πρόθυμους» να τη στηρίξουν είναι οι ΑΝ.ΕΛΛ. του Πάνου Καμμένου. Την αρχή άλλωστε έκανε ο Κ. Μαρκόπουλος που επέστρεψε νωρίς στη Ν.Δ. Μόλις προχθές δε και ο μη εκλεγείς με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Δ. Σταμάτης, κοντά στον Αντ. Σαμαρά από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης που διαγράφηκε όταν είχε υποστηρίξει τον Π. Καμμένο, δήλωσε τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

 

Αυτό που ακούγεται στους διαδρόμους της Βουλής είναι πως δύο ακόμη βουλευτές του κόμματος Καμμένου βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τη Ν.Δ. Πρόκειται για τον Τέρενς Κουίκ, που πάντως το έχει διαψεύσει δημόσια, και τον ηθοποιό Π. Χαϊκάλη.

 

Η «απειρία» του ΣΥΡΙΖΑ

 

Η κυβέρνηση αντλεί κοινοβουλευτική δύναμη κατά καιρούς τόσο από τη ΔΗΜΑΡ όσο και από τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Και τα δύο κόμματα ψήφισαν την τροπολογία Γεωργιάδη για τα φάρμακα, ενώ έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στο θέμα των υποβρυχίων. Η στήριξή τους μάλιστα στον Ευάγγ. Βενιζέλο έχει θεωρηθεί βήμα προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συνεργασίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

 

Επιτρέπει ωστόσο σε κοινοβουλευτικούς παράγοντες, προερχόμενους από τη Ν.Δ., να σχολιάζουν την «απειρία» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αν, λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για την οποία απαιτείται μυστική ψηφοφορία, θα είχαμε μια εικόνα τού πόσοι βουλευτές, όχι μόνο από τη Ν.Δ., αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, βλέπουν με καλό μάτι τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Και τότε θα δοκιμαζόταν πραγματικά η κυβερνητική συνοχή».

 

Τελικά πάντως, η εκτίμηση των ίδιων παραγόντων είναι πως αν υπάρξει «κίνημα» που θα διαταράξει την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θα είναι τέσσερις ή πέντε βουλευτές. Θα πρόκειται για συντεταγμένη ομάδα τουλάχιστον 40–50 ατόμων, ούτως ώστε να μην μπορεί κανείς να πει ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται και να κάνει λόγο για «αποστασία».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=155335