- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η κοινωνία στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία
03/12/13 ΕΛΛΑΔΑ
Η συντριπτική πλειοψηφία, σύμφωνα με έρευνα της Καπα Research, διαφωνεί με τις μειώσεις μισθών και αναπηρικών συντάξεων και τη διακοπή του ΕΚΑΣ σε ΕΣΑμεΑ κάτω των 65 ετών. Το 90,1% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του αιτήματος να υπάρξει διάταξη στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που να απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος τους
Της Διαλεκτής Αγγελή
[1]Σύσσωμη η ελληνική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ των ατόμων με αναπηρία, καθώς η αντίθεση των ερωτώμενων σε οποιαδήποτε πολιτική που επιβαρύνει τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι σχεδόν καθολική. Ταυτόχρονα, όμως, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους δείχνουν ανυπέρβλητα. Τόσο στα προβλήματα όσο και στις ποικίλες δραστηριότητες των ατόμων με αναπηρία αναφέρθηκε εκτενώς η «Εφ.Συν.» στο ένθετο «Νησίδες» του φύλλου του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Οι σκόπελοι της καθημερινότητας
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό της ΕΣΑμεΑ, το 93,2% εκτιμά ότι οι πολιτικές κοινωνικής ένταξης για τα άτομα με αναπηρία είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως τέτοιο θα πρέπει να προωθούνται, το 96,4% συμφωνεί ότι για μια οικογένεια με άτομο με αναπηρία το κόστος διαβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερο και περιμένει από το κράτος να καλύψει αυτό το κόστος. Το 92,4% διαφωνεί με τις μειώσεις μισθών και αναπηρικών συντάξεων, ενώ το 88,8% διαφωνεί με τη διακοπή του ΕΚΑΣ σε ΕΣΑμεΑ κάτω των 65 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν τους σκοπέλους που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας σε τομείς της καθημερινότητας, όπου δεν εξασφαλίζεται ούτε καν η διευκόλυνση στην πρόσβαση. Από τους χώρους ψυχαγωγίας μέχρι τους δρόμους, με άριστα το 10, όλοι οι τομείς ανεξαιρέτως βαθμολογούνται κάτω από τη βάση, με τα νοσοκομεία και τους χώρους Υγείας να βρίσκονται οριακά πάνω από αυτήν (5,35).
Η ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία αφορά κυρίως το εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων (74,1% των ερωτώμενων), την πρόσβαση στην απασχόληση (59,1%), την υποστήριξη που προσέφερε η Πρόνοια στις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία (53,7%) καθώς και την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας (50,8%). Οποιαδήποτε πρόοδος τυχόν σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, υπάρχει κίνδυνος σήμερα να ανασταλεί.
Η προβληματική κοινωνική ένταξη οδηγεί σε διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, οι οποίες, σύμφωνα με το 79,4% των ερωτηθέντων, είναι πολύ διαδεδομένες στην Ελλάδα.
Μόλις το 9,9% θεωρεί ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται ισότιμα, έναντι του 58,3% που πιστεύει ότι αντιμετωπίζονται με οίκτο και το 51,7% με προκατάληψη.
Ωστόσο, το 90,1% τάσσεται υπέρ του αιτήματος να συμπεριληφθεί διάταξη στο νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού που να απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρία. Η απαξίωση των θεσμών της Πολιτείας, αλλά και των υπερεθνικών οργάνων, είναι προφανής, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.
Πλέον, τη θέση τους έχουν πάρει οι φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία (7,26/10) για το έργο τους στην προσπάθεια κοινωνικής ένταξης, συγκριτικά με το 3,21 και 3,16 στα 10 που δίνουν στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα, αντίστοιχα.
Πανελλήνια κινητοποίηση
«Θα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο ηγεσίας το ζήτημα του ΕΚΑΣ που από την 1η Γενάρη θα οδηγήσει πολλά άτομα στην εξαθλίωση, ενώ θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός εθνικού προγράμματος δημόσιας πολιτικής για την αναπηρία. Η υπόθεση του ΕΚΑΣ για εμάς είναι ζήτημα τιμής. Η απόφαση που θα λάβουν, είτε είναι θετική είτε αρνητική, θα τους συνοδεύει στις συνειδήσεις μας» τόνισε ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ. Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασαν εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων που ήταν παρόντες στην παρουσίαση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σήμερα 3 Δεκεμβρίου, η ΕΣΑμεΑ, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής καλούν τα μέλη τους στην πανελλήνια κινητοποίηση με δράσεις ενημέρωσης και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση-εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 13.00, ενώ η Ομοσπονδία Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00. προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των μελών της στις κατά τόπους εκδηλώσεις.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=156127
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε