- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ηχηρό «ναι» για συνέχιση της απεργίας

03/12/13 ΕΛΛΑΔΑ

Σε μια ζωηρή αλλά χωρίς διχαστικές τάσεις γενική συνέλευση, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ αποφάσισαν ομόφωνα για νέα 48ωρη απεργία. Σε ποια θέματα «δεσμεύτηκε» ο υπουργός και τι φοβούνται οι διοικητικοί

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Τη συνέχιση της απεργίας τους για το επόμενο 48ωρο και την πραγματοποίηση νέας γενικής συνέλευσης την Πέμπτη αποφάσισαν ομόφωνα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ μετά τη χθεσινή πεντάωρη γενική συνέλευσή τους, στην οποία συζητήθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις του υπουργού προς τη δωδεκαμελή επιτροπή που τον συνάντησε το απόγευμα της Κυριακής.

 

Η κατάμεστη αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου ήταν μικρή για να χωρέσει το σύνολο των υπαλλήλων που συμμετείχαν στην πιο κρίσιμη συνέλευση της μακροβιότερης απεργίας στο Δημόσιο στα χρόνια του Μνημονίου.

 

Το κλίμα ήταν φορτισμένο, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις και στρατηγικές, χωρίς όμως να επικρατήσουν οι διχαστικές τάσεις. Η μοναδική διαφορά ανάμεσα στις δύο τάσεις (της απεργιακής επιτροπής και του διοικητικού συμβουλίου) εκφράστηκε στο αν θα αναγράφεται στο ψήφισμα ο όρος «ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και των διαπιστωτικών πράξεων» ή «διόρθωση των αδικιών». Επικράτησε η πρώτη άποψη (της απεργιακής επιτροπής), ενώ ήταν σαφές πως το διοικητικό συμβούλιο επιθυμούσε το άμεσο άνοιγμα των σχολών.

 

Συμπαράσταση από φοιτητές

 

Από τη μια πλευρά διαφαινόταν η φυσιολογική κόπωση από τις 13 εβδομάδες απεργίας, η αγωνία για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο και από την άλλη πλευρά η συνειδητοποίηση πως ο υπουργός βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Εκατοντάδες ήταν και οι φοιτητές που παρακολούθησαν τη συνέλευση εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις των διοικητικών. Πολλοί από αυτούς είχαν μόλις φτάσει στον χώρο μετά την πρωινή περιφρούρηση.

 

«Η χθεσινή πρώτη συνάντηση υπουργού-απεργών, που συνιστά μια ξεκάθαρη νίκη του αγώνα μας, ήρθε ως αποτέλεσμα της άρνησής μας να δεχθούμε την κατάπτυστη λύση που μας πρότεινε ο ίδιος μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Τόσον καιρό όχι μόνο δεν μας συναντούσε, αλλά απειλούσε με επιστράτευση και ΜΑΤ» επισήμανε εκπρόσωπος της απεργιακής επιτροπής.

 

Τις τοποθετήσεις διέκοψαν τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα από την είδηση της συνέχισης της απεργίας σε ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο Πατρών. Από τη συνάντηση με τον υπουργό έγινε σαφές πως η ΚΥΑ δεν αποσύρεται και πως ο αριθμός των διαθεσίμων για το ΕΚΠΑ είναι 399.

 

Ο κ. Αρβανιτόπουλος προτείνει (άτυπα) το πάγωμα των πειθαρχικών διώξεων, καταργεί την απογραφή μέσω πλατφόρμας και δημιουργεί νέες θέσεις μοριοδότησης. Ολα αυτά, αρκεί -όπως είπε- «οι διαθέσιμοι να βάλουν πλάτη», ανοίγοντας το ίδρυμα για να μη χρεωθεί σε κανέναν πιθανή απώλεια εξαμήνου. Το ακριβές προσχέδιο του νέου οργανογράμματος αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς μέρες.

 

Στις επίμονες ερωτήσεις και ενστάσεις εκπροσώπων των διοικητικών για το πώς (και πότε) θα γίνουν οι επαναπροσλήψεις των εργαζομένων και πώς θα παρακαμφθούν νομικά ζητήματα, ο εκπρόσωπος του υπουργού απάντησε: «Ολα μπορούμε να τα κάνουμε». «Δεσμεύεστε δημοσίως, κύριε υπουργέ;» «Δεσμεύομαι με τον λόγο της τιμής μου» απάντησε ο κ. Αρβανιτόπουλος. «Θα δεσμευτεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο κύριος Μητσοτάκης;» ρώτησαν οι συνομιλητές του υπουργού. «Ποιος Μητσοτάκης τώρα;» φέρεται να ήταν η απάντηση Αρβανιτόπουλου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των διοικητικών, ο υπουργός αναγνώρισε πως η πλατφόρμα αυτοκαταγραφής τους ήταν διάτρητη και ότι οι λίστες βρίθουν ανακριβειών και λαθών.

 

Στο θέμα των σχολικών φυλάκων, ο υπουργός δεν έκρυψε την ιδεολογία του λέγοντας κατά λέξη: «Εχουμε μια φιλοσοφία. Εκεί όπου δραστηριοποιείται ο ιδιωτικός τομέας (security) το Δημόσιο κόβεται». Στην ερώτηση αν μπορεί το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει χωρίς 400 υπαλλήλους, η απάντηση του υπουργού ήταν: «Οχι, μάλλον δεν μπορεί. Δεν έπρεπε το Μνημόνιο να ακουμπήσει την Παιδεία. Ηταν όμως διεθνής υποχρέωση της χώρας. Δεν μπορώ να σηκώσω το πολιτικό κόστος της απώλειας εξαμήνου».

 

«Φωτογραφικά μαγειρέματα» φοβούνται οι διοικητικοί, ενώ η μόνη κυβερνητική υποχώρηση που διέκρινε η πλειονότητα των ομιλητών στη συνέλευση ήταν η απαλλαγή από τις πειθαρχικές διώξεις των μη απογραφέντων.

 

«Να έχουμε σαφή νομική στήριξη στη διαπραγμάτευση, στην οποία θα πρέπει να παρευρίσκεται απαραιτήτως εκπρόσωπος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να μη μας αφαιρεθούν τα δικαιώματα για προσφυγές και να μας απαντήσει το υπουργείο σε όλες μας τις ενστάσεις» σημείωσε από το βήμα ο διοικητικός Η. Αντωνίου.

 

Η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων κατήγγειλε υπονόμευση του αγώνα από το προεδρείο του Δ.Σ. και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του πρώην γεν. γραμματέα του Συλλόγου Δ. Σακκάτου στα ΜΜΕ την Παρασκευή 29/11, «ότι το 40-50% των εργαζόμενων προσήλθε στην εργασία του». «Αυτή τη στιγμή παίζεται η τύχη του Πανεπιστημίου. Μόνο το κοινό μέτωπο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Εχω γίνει αποδέκτης ισχυρών πιέσεων από συναδέλφους που πιέζουν να μη χαθεί το εξάμηνο» τόνισε η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Ελένη Καραμαλέγκου, που ανέλαβε εκ μέρους της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών να ενημερώσει τη συνέλευση για την πρόταση που έκανε η ηγεσία του υπουργείου.

 

Στο τέλος της συνέλευσης δεν υπήρχε καμία αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα. Ο εκπρόσωπος των διοικητικών Ζαχαρίας Τριγάζης έκανε δηλώσεις στον προαύλιο χώρο στα τηλεοπτικά κανάλια λέγοντας: «Ναι στον διάλογο με όρους και προϋποθέσεις πολιτικής δέσμευσης από το υπουργείο Παιδείας». Γύρω του, δεκάδες φοιτητές χειροκροτούσαν. Στις ειδήσεις των 8 ο τίτλος ήταν: «Ομηροι οι φοιτητές».

 

• Περίπου 1.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν για το απεργιακό ταμείο του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ από εκδήλωση (ρεμπέτικο γλέντι) των καταλήψεων της Αρχιτεκτονικής και της Νομικής Σχολής.

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=156128