- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το αντέγραψε και το… διέγραψε

16/01/13 Άρθρα

Ο Ι. Διώτης ισχυρίζεται στο υπόμνημα του προς τους εισαγγελείς ότι η μεταγραφή του USB με τη λίστα Λαγκάρντ έγινε από συνεργάτιδά του, η οποία στη συνέχεια τον βοήθησε και να το καταστρέψει

 

Της Μαρίας Δήμα

 

[1]Με την παραδοχή του αδειάσματος και της διενέργειας πραγματογνωμοσύνης στο memory stick, για την αλλοίωση του οποίου απειλείται να καταστεί κατηγορούμενος, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης «θεμελίωσε» την άρνησή του ότι διέπραξε το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, για το οποίο κλήθηκε εκ νέου ως ύποπτος.

 

Τη δική του αλήθεια, την οποία διά του υπομνήματός του περιγράφει ως «απλή» και «πολύ πεζή», ο παρέχων εξηγήσεις Ιωάννης Διώτης διατύπωσε χθες εγγράφως χωρίς να κάνει αυτοπρόσωπη εμφάνιση στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη. Στο 11σέλιδο υπόμνημά του, που υπέβαλε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Νίκος Λίβος, ο πρώην εισαγγελέας παραδέχεται για πρώτη φορά ότι αντέγραψε και πώς το περιεχόμενο του memory stick, χωρίς να κρατήσει το αντίγραφο, ενώ «καρφώνει» τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και… χτυπά με βελάκια τον διάδοχο του τελευταίου, Ευάγγελο Βενιζέλο, που ως πολιτικοί του προϊστάμενοι δεν του ζήτησαν να πράξει τα δέοντα.

 

Ζητά τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ως «αναγκαία δικαστική πράξη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία 8 Ιουλίου 2011 αφορά μόνο «το πότε ενεγράφησαν οι επίμαχες καταχωρίσεις και όχι εάν το περιεχόμενο του USB έχει υποστεί αλλοιώσεις–μεταβολές, κατόπιν ιδίας μου συμπεριφοράς».

 

Ελλειψη κινήτρου για νόθευση

 

Ειδικότερα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ τονίζει ότι ουδεμία συμμετοχή, γνώση αλλά και κίνητρο είχε για να προβεί στην πιθανολογούμενη «νόθευση». Ως λόγο αντιγραφής επικαλέστηκε τις μη «καλές γνώσεις του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές», λόγο για τον οποίο δεν ήθελε να διακινδυνεύσει κάποια ζημία από τυχόν κακό χειρισμό του στο περιεχόμενο του USB, παρότι, όπως υποστηρίζει ο τότε υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, ουδέποτε τον ενημέρωσε ότι πρόκειται για τη λίστα Λαγκάρντ.

 

«Προκειμένου να λάβω εντολές από τον νέο υπουργό για το πώς έπρεπε να χειριστώ το ζήτημα, θεώρησα ότι καλό θα ήταν να του δώσω μιαν εικόνα για το περιεχόμενο του USB. Έπρεπε ως εκ τούτου να αποκτήσω και ο ίδιος μιαν ακριβέστερη ιδέα περί του περιεχομένου του… Εν όψει τούτου, κάλεσα την δικηγόρο (αναφέρει το όνομα), η οποία μόλις τότε είχε διορισθεί ως ειδική συνεργάτις μου, να με βοηθήσει στη μετεγγραφή του περιεχομένου του USB σε ένα άλλο, ώστε να επισκοπήσω το περιεχόμενό του σε στικάκι- αντίγραφο. Για τον λόγο αυτό την παρακάλεσα να πάει η ίδια να αγοράσει ένα, στην συνέχεια δε να αντιγράψει το πρώτο στικάκι στο καινούριο που είχε αγοράσει, όπως και έπραξε».

 

Διευκρινίζει ότι, αφού κράτησε σημειώσεις για πρόσωπα που κατείχαν ενεργούς λογαριασμούς ή το ύψος των ποσών προκειμένου να δώσει… πλήρη εικόνα στον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ζήτησε πάλι από τη συνεργάτιδα του να τον ενημερώσει πως γίνεται η παντελής διαγραφή του περιεχομένου του άλλου USB, στην οποία προέβη, διότι δεν επιθυμούσε προτού ο υπουργός πάρει κάποια απόφαση για τον χειρισμό της υπόθεσης να υπάρχει αντίγραφο στα χέρια οποιουδήποτε.

 

Αγνοούσε την ύπαρξη CD

 

Χωρίς να αναφέρει ξεκάθαρα ότι διέγραψε το USB–Παπακωνσταντίνου, πράγμα που συνάγεται όμως από τα συμφραζόμενα, ισχυρίζεται ότι : «Χωρίς ειδικές γνώσεις σχετικά με Η/Υ, εγώ δεν έδινα ιδιαίτερο βάρος στα ίδια τα στικάκια (εννοώ ως υλικούς φορείς πληροφορίας), δεν εξέταζα δηλαδή ποιο από αυτά ήταν «του υπουργού» και ποιο αντίγραφό του. Αλλωστε εκείνη την εποχή δεν γνώριζα ότι το USB περιείχε κατά περιεχόμενο καταχωρίσεις από άλλο αποθηκευτικό μέσον, δηλαδή από CD».

 

Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι του παρέδωσε το USB κατά τρόπο ανεπίσημο και εξωυπηρεσιακό και τονίζει: «Δεν μου ανέφερε ποτέ ότι υπήρχε CD, ότι αυτό είχε παραληφθεί με συνοδευτικά έγγραφα και ότι είχε αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Εάν αυτό είχε συμβεί, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα το χειριζόμουν ως «έγγραφο» και δεν θα είχα κανένα λόγο να το αντιμετωπίσω ως παράνομο αποδεικτικό μέσο».

 

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, επαναλαμβάνει ότι συμφώνησε με την άποψή του ότι το υλικό δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και κράτησε το USB. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι εκείνος, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία τον Σεπτέμβριο του 2012, τον προέτρεψε να δώσει το στικάκι στον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας: «Είναι βέβαιον ότι η συμπεριφορά μου αυτή δεν στοιχειοθετεί ένδειξη ενοχής μου!»

 

Οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να καλέσουν ως μάρτυρα τη δικηγόρο και συνεργάτιδα του Ιωάννη Διώτη, για την οποία επικαλείται στο υπόμνημά του ότι προέβη στην αντιγραφή τού memory stick.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=15625