- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Παραίτηση της κυβέρνησης ζητούν οι διαδηλωτές
04/12/13 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δεν πέρασε η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης για την εγκατάλειψη της προσέγγισης με την Ε.Ε. – Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στους δρόμους
→Σε μια επίδειξη ισχύος, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναχώρησε εν μέσω πολιτικής κρίσης για το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Κίνα, μια κίνηση που επικρίθηκε από την αντιπολίτευση ως περιφρόνηση της λαϊκής διαμαρτυρίας, αλλά αποτελεί και απτή απόδειξη ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ανησυχεί σφοδρά για την τύχη του και ελέγχει την κατάσταση στη χώρα
ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
[1]Το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία μεταφέρθηκε για αρκετές ώρες χθες στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τη Βερχόβνα Ράντα, όπου συζητήθηκε η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης, που συγκέντρωσε όμως μόνον 186 ψήφους, έναντι των απαιτούμενων 226. Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν τελικά το κυβερνών «Κόμμα των Περιφερειών», το Κομμουνιστικό Κόμμα και περισσότεροι από τους μισούς ανεξάρτητους βουλευτές.
Παρών στη θορυβώδη και επεισοδιακή ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Νικολάι Αζάροφ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει με την απαίτηση της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να καλύψει την οικονομική ζημιά από την απώλεια της ρωσικής αγοράς για τα ουκρανικά προϊόντα όταν θα υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης και δημιουργηθεί η ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Ενωση.
«Εσχάτη προδοσία»
Ως «εσχάτη προδοσία» χαρακτήρισε την εγκατάλειψη της προσέγγισης με την Ε.Ε. ο ξακουστός πυγμάχος Βιτάλι Κλιτσκό, ο οποίος προαλείφεται και ως προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ενώ το κυβερνών κόμμα επέμεινε ότι στηρίζεται στην πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιτρέπει στον Αζάροφ να επιστρέψει στα καθήκοντά του, αφού ζήτησε συγγνώμη για την υπερβολική βία της αστυνομίας και υποσχέθηκε διερεύνηση όλων των καταγγελιών. Υποχρεώνει, δε, την αντιπολίτευση να αναζητήσει πλέον διεξόδους μόνο μέσω της πίεσης του δρόμου, όπου συνέχισαν υπό δριμύ ψύχος να παραμένουν συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές. Οι αναλυτές διχάζονται ως προς τις προοπτικές των εκδηλώσεων της αντιπολίτευσης, τα κόμματα της οποίας συσπειρώνονται γύρω από το αίτημα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, η κανονική διοργάνωση των οποίων απέχει ακόμη αρκετά: οι βουλευτικές αναμένεται να διεξαχθούν το 2017 και οι προεδρικές το 2015.
Σε μια επίδειξη ισχύος ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναχώρησε εν μέσω πολιτικής κρίσης για το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Κίνα, μια κίνηση που επικρίθηκε από την αντιπολίτευση ως περιφρόνηση της λαϊκής διαμαρτυρίας, αλλά αποτελεί και απτή απόδειξη ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ανησυχεί σφοδρά για την τύχη του και ελέγχει την κατάσταση στη χώρα.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους Ουκρανούς πολίτες να μην υποχωρήσουν και να μείνουν στους δρόμους έως ότου πετύχουν παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να χαμηλώσουν τους τόνους προτείνοντας διάλογο με την αντιπολίτευση και τιμωρία όσων υπερέβησαν τις εξουσίες τους κατά τη νυχτερινή καταστολή των διαδηλώσεων. Ως και χθες αργά, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν αποκλείσει την Πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, επίκεντρο όλων των πολιτικών διαμαρτυριών, και είχαν γεμίσει τους εξωτερικούς τοίχους του μεγάρου της κυβέρνησης με συνθήματα και αφίσες.
Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τους 10.000, ενώ για την προστασία των δημόσιων κτιρίων στην ουκρανική πρωτεύουσα έχουν αναπτυχθεί περί τους 2.000 άνδρες. Η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας διέψευσε ότι στελέχη της βρίσκονταν στον χώρο της Βουλής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενώ και ο στρατός αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη ή πρόθεση να κινητοποιήσει δυνάμεις του εναντίον του πλήθους, όπως έντονα φημολογείται τα τελευταία 24ωρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής της ρωσικής Κρατικής Δούμας, που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με τη μετασοβιετική Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, τον Λεονίντ Σλούτσκι, «ο βαθμός της έντασης θα μειωθεί» και η απόφαση των ουκρανικών αρχών είναι μια «θαρραλέα επιλογή». Αντίθετη γνώμη φαίνεται, πάντως, να έχουν οι έξωθεν υποστηρικτές της ουκρανικής αντιπολίτευσης, καθώς πληθαίνουν οι επικριτικές δηλώσεις προς τη διακυβέρνηση Γιανουκόβιτς.
«Ακούστε τον λαό»
Ο πρόεδρος της σουηδικής Βουλής, Περ Βέστερμπεργκ, κάλεσε να αφεθεί ελεύθερος ο ουκρανικός λαός να αποφασίσει την τύχη του, ενώ ο γ.γ. Ράσμουσεν και οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καταδίκασαν με κοινή δήλωσή τους τη βίαιη διάλυση των διαδηλώσεων στην Ουκρανία. «Να εισακούσουν τη φωνή του λαού» κάλεσε τις ουκρανικές αρχές και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ενώ όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει κανονικά αύριο η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, με οικοδεσπότη την ουκρανική κυβέρνηση.
Διαδηλώσεις στην ουκρανική κυβέρνηση προετοιμάζεται να διοργανώσει και το «Κόμμα των Περιφερειών», που συνηθίζει να πραγματοποιεί επιδείξεις δύναμης με μεταφερόμενους οπαδούς από τα ανατολικά της χώρας σε περιόδους κρίσης. Αμεση έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης στην Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζαχστάν, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αρμενίας, ζήτησε με απόφασή του το Ανώτατο Σοβιέτ, όπως ονομάζεται ακόμη, της Κριμαίας, μιας από τις περιοχές με τις πλέον «φιλορωσικές» διαθέσεις στην Ουκρανία.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=156354
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε