- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αντίδραση εργαζομένων στην Κύπρο για τις ιδιωτικοποιήσεις
04/12/13 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Λευκωσία-Ανταπόκριση Άκης Φάντης
Οι εργαζόμενοι της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) κατήλθαν σε μονόωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί, ως πρώτο μέτρο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αποκρατικοποίηση του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι απηύθυναν έκκληση προς την κυβέρνηση να μη συμπεριλάβει την Αρχή Ηλεκτρισμού στο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών που καταρτίζει, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «καταστροφική» τόσο για τον ίδιο τον Οργανισμό, όσο και για τον τόπο και θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων από πλευράς τους.
«Οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού έχουν συγκεντρωθεί σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά και για να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να διαφυλάξουν τον οργανισμό τους, πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού μόνο δεινά θα επιφέρει στον τόπο, στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στην οικονομία του τόπου», ανέφερε σε δηλώσεις του, εκ μέρους όλων των που διοργάνωσαν την απεργία, ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ, Ανδρέας Πανόρκος.
Ο κ. Πανόρκος έκανε λόγο για «εκβιαστικά διλήμματα», αλλά και «τετελεσμένα γεγονότα», ενώπιον των οποίων βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού και έστειλε το μήνυμα ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με τα αντίστοιχα μέτρα, τα οποία πρέπει ως εργαζόμενοι να πάρουμε». «Εάν παρ’ ελπίδα εγκριθεί οποιοδήποτε πλάνο που να περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ.
«Μονόδρομος οι ιδιωτικοποιήσεις»
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή εντός του μνημονίου εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά το πέρας της συνάντησης με τις συντεχνίες των εργαζομένων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «το μνημόνιο, η δανειακή σύμβαση που η χώρα μας έχει υπογράψει και έχει επικυρώσει η βουλή των αντιπροσώπων, προβλέπει ότι η κυπριακή πολιτεία έχει υποχρέωση μέσα από τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων να έχει έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν είμαστε σοβαροί έναντι της κοινωνίας, δεν είμαστε ειλικρινείς έναντι της κοινωνίας, δεν είμαστε, θα πω τη λέξη κι ας ακούεται βαριά, έντιμοι έναντι των εργαζομένων, με το να μη λέμε τις πραγματικότητες, έστω και αν διαφωνούμε με τη δανειακή σύμβαση. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει εντός του μνημονίου. Θα το ξαναπώ, άλλη επιλογή εντός του μνημονίου δεν υπάρχει. Πρέπει μέσα από ιδιωτικοποιήσεις να εισπράξουμε 1,4 δισ. και η διαδικασία να ξεκινήσει το 2015», τόνισε.
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και αυτός είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, ο απεγκλωβισμός μας από το μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Δηλαδή τη χρεοκοπία της χώρας μας».
Αύξηση επιτοκίων
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αύξηση παρουσίασαν τον Οκτώβριο του 2013 τα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν τον Οκτώβριο στο 5,10% από 5,07% το Σεπτέμβριο και 5,47% τον Οκτώβριο του 2012, παραμένοντας τα πιο ψηλά στην ΕΕ. Στην ευρωζώνη το επιτόκιο στεγαστικών δανείων δεν παρουσίασε μεταβολή στο 3,35%. Τα πιο ψηλά επιτόκια μετά την Κύπρο έχει η Σλοβακία (4,28%) και η Πορτογαλία (4,24%). Πέραν των στεγαστικών επιτοκίων, αύξηση σημειώθηκε και στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο ανήλθαν στο 6,32% από 6,26% τον προηγούμενο μήνα. Τον περσινό Οκτώβριο ανέρχονταν στο 6,50%. Πέραν των στεγαστικών, η Κύπρος έχει τα ψηλότερα επιχειρηματικά επιτόκια στην ΕΕ. Στην ευρωζώνη το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκε στο 3,26% από 3,27%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, αύξηση σημειώθηκε και στα καταθετικά επιτόκια. Τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο αυξήθηκαν στο 2,36% από 2,20% το Σεπτέμβριο και 4,45% τον περσινό Οκτώβριο.
Στην Ελλάδα το κόστος άντλησης καταθέσεων μειώθηκε στο 2,96% έναντι 3,09% τον προηγούμενο μήνα και είναι το ψηλότερο στην ευρωζώνη. Στην ευρωζώνη το κόστος άντλησης καταθέσεων ανήλθε στο 1,72% από 1,71% το Σεπτέμβριο. Τα χαμηλότερα καταθετικά επιτόκια στην ΕΕ έχουν το Λουξεμβούργο (0,19%), Εσθονία (0,41%), Βέλγιο (0,51%), Γερμανία (0,72%) και Αυστρία (0,73%).
efsyn.gr
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=156511
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε