- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Κοκκίνισαν» από την… πολιτική τους
05/12/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο 30% του συνόλου των χορηγήσεων, από 18% το 2011, έφτασαν τα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 70 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το 2011 ήταν 18%. Τα «κόκκινα» δάνεια, που αυξήθηκαν ραγδαία την τελευταία τριετία λόγω της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής (υπερφορολόγηση, δραματική μείωση εισοδημάτων), προκαλούν πονοκέφαλο στις τράπεζες που θέλουν να ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους ό,τι ζημιογόνο και ιδιαίτερα τα δάνεια εκείνα που έχουν «κοκκινίσει» για τα καλά, δηλαδή παρουσιάζουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση (για παράδειγμα από την αρχή της κρίσης, το 2009) και ουσιαστικά οι τράπεζες γνωρίζουν ότι ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
Η πώληση αυτών των προβληματικών δανείων στους «γύπες» της αγοράς (distress ή vulture funds), ακόμα και στο 10% της αξίας τους, περιορίζει τη ζημιά για την τράπεζα, ενώ ο αγοραστής-νέος κάτοχος του δανείου έχει τον… τρόπο του να εισπράξει και με το παραπάνω (εκβιασμοί για πλειστηριασμούς και αφόρητος ψυχολογικός πόλεμος στους δανειολήπτες, στρατοί δικηγόρων, κ.λπ.).
Για τον λόγο αυτό, η υπερχρεωμένη, χωρίς ρευστότητα πραγματική οικονομία της Ελλάδας, που διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, είναι ιδιαίτερα ελκυστική αγορά για τα «κοράκια», κυρίως από τις ΗΠΑ, που ήδη από το καλοκαίρι έχουν προσεγγίσει τις ελληνικές τράπεζες για να «ψωνίσουν» σε τιμή ευκαιρίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «πολύ καλό επίπεδο» κυρίως στο κομμάτι επιχειρηματικών δανείων που είναι… ξεγραμμένα από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συν τοις άλλοις βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Black Rock. Ωστόσο, ακόμα και αυτά τα «πολύ κόκκινα δάνεια» δεν μπορούν να πωληθούν σε εξευτελιστικές τιμές, όπως εκτιμάται. Κι αυτό γιατί στην παρούσα φάση το πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ υψηλό, μια και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες «σώθηκαν» από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή τους Ελληνες φορολογούμενους.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πριν από την κρίση τα συγκεκριμένα funds προσέφεραν 30-35 σεντ ανά ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια και σήμερα μόλις 10 σεντ ανά ευρώ.
Το «χαλί» πάντως έχει «στρωθεί» υπέρ των… κορακιών. Η συζήτηση περί «ορθής διαχείρισης προβληματικών δανείων» έχει ξεκινήσει και η PWC, σε πρόσφατη μελέτη της, επισήμανε πως, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, η διαχείριση αυτών των δανείων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβάνει και σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες εντός του πρώτου οκταμήνου του 2013 έφτασαν ήδη τα 46 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες, ποσό ίσο με τις συνολικές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη για όλο το 2012.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=156627
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε