- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ελληνική διγλωσσία
05/12/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαλλακτικός για τις συζητήσεις με την τρόικα εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες ο Αντ. Σαμαράς, που φοβάται νέα ψυχρολουσία από τους εταίρους στη σύνοδο κορυφής, σε αντίθεση με τον Ευάγγ. Βενιζέλο που δηλώνει ανυποχώρητος στο ζήτημα των πλειστηριασμών
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
[1]Με δύο διαφορετικές γραμμές εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση στο μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Μ. Μπαρόζο, θέλησε να φανεί διαλλακτικός ενόψει του νέου κύκλου συνομιλιών με την τρόικα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγ. Βενιζέλος, αντιθέτως, είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, το θέμα θα τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Το δημοσιονομικό κενό
Στην κυβέρνηση, αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι συζητήσεις με την τρόικα για τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού του 2014 και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών δεν θα κλείσουν χωρίς πολιτικό κόστος. Το χειρότερο όμως θα είναι αυτό το κόστος να το χρεωθεί ολόκληρο ο κ. Σαμαράς, όπως είχε γίνει και προ διμήνου με την ατυχή έμπνευση της πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Στις 19-20 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η τελευταία σύνοδος κορυφής του 2013 και ο πρωθυπουργός δεν θέλει να δεχτεί την ψυχρολουσία που είχε υποστεί στη σύνοδο του Οκτωβρίου. Ιδίως μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία και οι εταίροι θέλουν να μην υπάρχουν εκκρεμότητες με την τρόικα. Το χειρότερο σενάριο θα είναι να διακοπούν οι συνομιλίες, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι του 2011 επί κυβέρνησης Παπαδήμου με υπουργό Οικονομικών τον Ευ. Βενιζέλο, για να επαναληφθούν κατόπιν παρακλήσεων από την Αθήνα.
Η κυβέρνηση έδειχνε μέχρι πρότινος ότι θα επιδιώξει έναν συμβιβασμό με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών, με εγγυήσεις για την προστασία των «δανειοληπτών που αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στις οφειλές τους». Οι τελευταίες δηλώσεις όμως του Ευ. Βενιζέλου αλλά και οι δημόσιες δεσμεύσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν θα ψηφίσουν μια ρύθμιση που ανοίγει τον χορό των πλειστηριασμών» μειώνουν τα περιθώρια ελιγμών του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Σήμερα ο υπουργός θα καταθέσει στη Βουλή το φορολογικό για τα ακίνητα, όπου, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει επί του αρχικού σχεδίου, οι διαφοροποιήσεις από βουλευτές της κυβέρνησης συνεχίζονται. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχει εκνευρισμός, ωστόσο, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, «είναι δύσκολο να ζητηθεί από τους βουλευτές να κόψουν την γκρίνια την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέμφεται ανοιχτά τον υπουργό».
Στον εκνευρισμό ήρθε να προστεθεί και ο προβληματισμός για τις πρωτοβουλίες του υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη (ρεπορτάζ σελ. 7) και του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου (ρεπορτάζ σελ. 6). Ο κ. Χρυσοχοΐδης με τις ρυθμίσεις για την παραχώρηση των εθνικών οδών προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις της Ν.Δ., ενώ από την πλευρά του ο κ. Γρηγοράκος άδειασε τον υπουργό Γ. Μιχελάκη στο θέμα του εκλογικού νόμου που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για τις δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα τον ψηφίσει.
Φοβούνται «εκπλήξεις»
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στην τελευταία τους συνάντηση τη Δευτέρα, είχαν συμφωνήσει να τα ξαναπούν σήμερα. Πλην όμως, συνεργάτες του κ. Σαμαρά δηλώνουν ότι «δεν γνωρίζουν αν είναι εφικτή η συνάντηση» και παραπέμπουν στο πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου, ο οποίος συγκαλεί το μεσημέρι την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το βράδυ παραθέτει δείπνο στους βουλευτές. Η στάση αναμονής στο μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις του κυβερνητικού εταίρου. Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και άλλων εκπλήξεων στις κρίσιμες ψηφοφορίες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αν και στην τελευταία επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τον προϋπολογισμό και το φορολογικό.
Αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί στη Βουλή, στις 18 Δεκεμβρίου, η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση των υποβρυχίων. Ο κ. Σαμαράς θέλει να πάει στις Βρυξέλλες την επομένη χωρίς προβλήματα κυβερνητικής ευστάθειας. Πάντως, στον κύκλο των στενών του συνεργατών είναι εμφανής η ανησυχία για τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους εταίρους για τους πλειστηριασμούς. Οι μεγαλύτερες δε ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον οικονομικό Τύπο της Γερμανίας και εκφράζονται φόβοι ότι αυτές οι πιέσεις θα κλιμακωθούν ενόψει του νέου κύκλου συζητήσεων με την τρόικα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=156632
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε