- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Οι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ δίνουν μαθήματα αγώνα»

05/12/13 ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα συσπείρωσης από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέρριψε η Σύγκλητος την πειθαρχική δίωξη. Ναυάγησε ο διάλογος υπουργείου – διοικητικών

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

[1]«Δεν ξέρω αν θα είμαι εδώ αύριο, αλλά είμαι υπερήφανος για τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου μας που δίνουν ένα μάθημα στην κοινωνία για το πώς πρέπει να αγωνίζεται». Μία από τις φράσεις με τις οποίες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, στην ομιλία του χθες το πρωί, σε μια σπανίως ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τελετών στα Προπύλαια, σηματοδότησε τη συσπείρωση του απεργιακού μετώπου στα ΑΕΙ που εξακολουθεί να διαψεύδει τις προσδοκίες του υπουργού Παιδείας, ο οποίος επέλεξε να αποπέμψει πρύτανη, ακαδημαϊκά ιδεώδη, δημοκρατικά ήθη και μαζί τις πραγματικές δυνατότητες άρσης του αδιεξόδου στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Προς επίρρωσιν, η άκαρπη πολύωρη συζήτηση με την πολυμελή αντιπροσωπεία των διοικητικών υπαλλήλων από τα οκτώ Πανεπιστήμια της διαθεσιμότητας, χθες το βράδυ. Ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις, στα βράχια ο διάλογος, κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τα ανώτατα Ιδρύματα, το εξάμηνο αλλά και τον ίδιο τον υπουργό που ακόμα θα στέκεται μπροστά σε ανοιχτή κρίση.

 

Μοίρασε πάλι υποσχέσεις

 

Ναι στις υποσχέσεις, όχι στις εγγυήσεις. Αυτό ήταν και πάλι το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο υπουργός Παιδείας, αποκαλύπτοντας, ωστόσο, αυτή τη φορά την υποκρισία και τον πανικό για την κατασκευή της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επίμονες ερωτήσεις για τις εγγυήσεις της παροχολογίας του παραδέχτηκε ότι:

 

α) ακόμα ψάχνει τη νομική βάση πάνω στην οποία θα στηρίξει την… ολική επαναφορά των εργαζομένων στις θέσεις τους καίτοι υπό διαθεσιμότητα

 

β) δεν έχει βρει φόρμουλα και αναθέτει στους ίδιους τους εργαζομένους να συνεννοηθούν με τους πρυτάνεις για το οικονομικό (75% από τη διαθεσιμότητα + 25% από αλλού) στο οποίο… συμφωνεί

 

γ) δεν μπορεί να δεσμευτεί δημοσίως παρά μόνον εν στενώ, εν κρυπτώ και κυρίως χωρίς να ακούει η τρόικα. Γι’ αυτό επέμεινε στη μόνη εγγύηση, που είναι ο λόγος του.

 

«Αν φύγω εγώ, θα είναι σκούρα τα πράγματα» φέρεται να εξερράγη ο κ. Αρβανιτόπουλος όταν διαφαινόταν το οριστικό αδιέξοδο, ζητώντας από τους εργαζομένους ανοιχτά: «Επιτέλους, βάλτε πλάτη», υπεραμυνόμενος, μάλιστα, της προς όφελός τους διαχείρισης των μνημονιακών πολιτικών με τις οποίες ουδέποτε συμφώνησε. Σήμερα αποφασίζει το ΕΚΠΑ, χθες αποφάσισε νέα 48ωρη το ΕΜΠ.

 

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός είχε παρακάμψει την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία είπε ομόφωνα «όχι» στην παραπομπή Πελεγρίνη, αρνήθηκε την παύση των καθηκόντων του και δήλωσε αναρμόδια να διαβιβάσει την παραπομπή στο Πειθαρχικό. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Αρβανιτόπουλος παρέπεμψε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.

 

Κρίσιμη η σημερινή συνέλευση των εργαζομένων, με δεδομένες και τις διασπαστικές τάσεις και πρωτοβουλίες μεταξύ των μελών του συλλόγου. Χθες, η επιχείρηση «κάλπη» (για συνέχιση διαλόγου με ανοιχτό Ιδρυμα) από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ. του συλλόγου και κόντρα στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του κλάδου εξελίχθηκε σε αποτυχημένο κυνήγι θησαυρού. Ουδέν εύρημα εντοπίστηκε και έτσι σήμερα συνέρχεται κανονικά η προγραμματισμένη γενική συνέλευση.

 

Πάντως, χθες, στο ΕΚΠΑ, αρχικά με την απόφαση της Συγκλήτου νωρίς το πρωί και ακολούθως με την ομιλία Πελεγρίνη, διαμορφώθηκε μακράν το πιο ενωτικό κλίμα του τελευταίου διαστήματος. Πιο συγκρατημένα η Σύγκλητος, πιο πολιτικά ο πρύτανης, χωρίς προσχήματα και με ευθείες βολές προς όλους τους πόλους των εξελίξεων, φανερούς και υπόγειους, από τον υπουργό έως το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Οι αντιδράσεις δε που προκάλεσε, προέρχονται από ένα μεγάλο φάσμα παραληπτών των σχολίων του. Από την πρώην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου, που υπερασπίστηκε το δημιούργημά της, τα Συμβούλια στα ΑΕΙ («προσβάλλει 500 προσωπικότητες»), έως τη Χρυσή Αυγή που κάτι ψέλλισε στη Βουλή μέσω του ευφραδούς Παναγιώταρου. «Αισθάνομαι δέος απέναντι στους απεργούς που δίνουν το αίμα τους για να σώσουν τη σάρκα τους» είπε ο πρύτανης, για να συνεχίσει με τη σαφή του τοποθέτηση όχι μόνο ως προς τις κινητοποιήσεις αλλά και ως προς όλα τα μείζονα θέματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου (από το εξάμηνο έως τις καταλήψεις). Είπε χαρακτηριστικά:

 

Για τον υπουργό: «Κατηγορώ το υπουργείο Παιδείας για αυταρχισμό και σειρά λαθών, τα οποία προσπαθεί να διορθώσει διαπράττοντας νέα λάθη. Αντί να κοιτάξει να διορθώσει το λάθος με τη διαθεσιμότητα, έκανε και άλλο λάθος φέρνοντας τροπολογία στη Βουλή με την οποία τιμωρούσε όσους διοικητικούς υπαλλήλους δεν απογράφηκαν».

 

Για το Συμβούλιο: «Ενήργησε σαν 5η φάλαγγα του Φράνκο. Η επιστολή με την οποία με κατηγορούσαν για αμέλεια από τα καθήκοντά μου εστάλη από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας».

 

Για το εξάμηνο: «Με ενδιαφέρει τα παιδιά να μη χάσουν το εξάμηνο, αλλά θέλω να βρουν ανοιχτό το πανεπιστήμιο και το επόμενο εξάμηνο».

 

Για τις καταλήψεις: «Προτιμώ ένα πανεπιστήμιο με ζωντανούς φοιτητές, που προσπαθώ να τους πείσω με επιχειρήματα, ακόμη κι αν με προπηλακίζουν, παρά ένα πανεπιστήμιο όπου θα έχει παρεισφρήσει η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός. Είμαστε το μοναδικό κομμάτι της χώρας που δεν έχει μπει η Χρυσή Αυγή όπως σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία».

 

Νωρίτερα, στη Σύγκλητο είχε τονίσει πως όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν σε συνεννόηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα κι επανέλαβε ότι βούλησή του είναι «να σωθεί το εξάμηνο των φοιτητών, αλλά πρώτα να σωθεί το Ιδρυμα.» Απευθυνόμενος, δε, στα μέλη του οργάνου είπε: «Αφήνω να με κρίνετε εσείς» ζητώντας, ωστόσο, να τον κρίνουν αμερόληπτα.

 

Σύγκρουση με το Συμβούλιο

 

Η Σύγκλητος απεφάνθη. Μεταξύ άλλων, διαπιστώνει ότι δεν προκύπτουν συγκεκριμένες παραβάσεις ως προς την τήρηση των καθηκόντων του πρύτανη ούτε καταγράφονται συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις αυτού που να συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία επιβάλλεται ή ενδείκνυται η αποχή από τα καθήκοντά του. Ζητεί από τον υπουργό Παιδείας να μην προβεί σε καμία ενέργεια πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη και να συμβάλει θετικά στον διάλογο για την εξομάλυνση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαπιστώνει ότι δεν είναι αρμόδια να υποβάλει το διαβιβαζόμενο παραπεμπτήριο κατά του πρύτανη του ΕΚΠΑ στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

 

Η επίθεση Πελεγρίνη στο Συμβούλιο προκάλεσε την αντεπίθεση του οργάνου, που εξέδωσε το δικό του κατηγορητήριο. Μεταξύ άλλων, κατηγορεί τον πρύτανη ότι «έχασε 70 εκατ. ευρώ επειδή δεν ασχολήθηκε με τη σωστή οικονομική διαχείριση, δεν προχώρησε στην αξιολόγηση του προσωπικού, δεν απαίτησε προσωπικό ασφαλείας και δεν έκανε ό,τι όφειλε για ν’ ανοίξει το Ιδρυμα, όπως έκαναν οι υπόλοιποι πρυτάνεις για το δημόσιο συμφέρον».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Στον πρόεδρο του ΣτΕ η πειθαρχική δίωξη

 

Χθες, ο υπουργός Παιδείας παρέπεμψε στον πρόεδρο του ΣτΕ και πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ, Σωτήρη Ρίζο, την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Θεοδόση Πελεγρίνη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Ο κ. Ρίζος θα ορίσει άμεσα τον εισηγητή ο οποίος θα είναι δικαστής από τον Αρειο Πάγο ή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από τον Αρειο Πάγο θα είναι ένας από τους αρεοπαγίτες Χριστόφορο Ευαγγέλου, Εμμανουήλ Κλαδογένη και Μαρία Λεοναδοπούλου, ενώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο ένας από τους συμβούλους Δημήτρη Πέππα, Δέσποινα Καβαδία, Αργυρό Λεβέντη. Σε περίπτωση που εισηγητής οριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε από τον Αρειο Πάγο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης και εάν εισηγητής οριστεί από τον Αρειο Πάγο, τότε από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος από τους συμβούλους.

 

Τέλος, θα συμμετέχουν δύο πρυτάνεις Πανεπιστημίων (εκτός του ΕΚΠΑ) που θα οριστούν από τον υπουργό Παιδείας. Αν το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίσει ότι πρέπει να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Θ. Πελεγρίνη, τότε ο υπουργός Παιδείας έχει τη δυνατότητα να τον θέσει σε προσωρινή αργία.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=156718