- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πελατειακή διαθεσιμότητα

09/12/13 ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» ότι διαχωρίστηκαν οι υπάλληλοι ίδιας ειδικότητας σε «πατρίκιους» και «πληβείους»

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Σε «κουρελόπανο» μετατρέπεται το «λάβαρο της αξιοκρατίας» που επιχειρεί να υψώσει η κυβέρνηση πάνω από τον τομέα της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Καταγγελίες υπαλλήλων που φτάνουν στην «Εφ.Συν.» αναφορικά με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας ενισχύουν την άποψη πως το μέτρο ευνοεί πελατειακού τύπου πολιτικές, καθώς και την πεποίθηση ότι η εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων περί διαθεσιμοτήτων και απολύσεων θα οδηγήσει σε έναν δημόσιο τομέα με υπαλλήλους άμεσα εξαρτημένους από την εκάστοτε κυβέρνηση.

 

Συνολικά 26 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) του κλάδου «Διοικητικού» από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) εντάχθηκαν σε διαθεσιμότητα με την υπογραφή της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) από τους αρμόδιους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Πολιτισμού & Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο. Με την εν λόγω ΚΥΑ διαχωρίστηκαν οι υπάλληλοι ίδιας ειδικότητας και ίδιου αντικειμένου σε «πατρίκιους» και «πληβείους», σύμφωνα με την καταγγελία των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως ο κλάδος διαχωρίστηκε σε «Διοικητικούς Γραμματείς» και «Διοικητικούς», ενέργεια η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του προεδρικού διατάγματος 50/2001 (Προσοντολόγιο).

 

Ο ίδιος διαχωρισμός υπάρχει και στους τελικούς πίνακες κατάταξης που ανήρτησε το υπουργείο Πολιτισμού στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, αναφορικά με το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα. Ο πρώτος πίνακας αναφέρεται στον κλάδο «ΔΕ Διοικητικού», ο δεύτερος στον κλάδο «Διοικητικών Γραμματέων». Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιείται ο ίδιος κωδικός για τον κλάδο (3014). Με την ΚΥΑ καταργήθηκαν 18 θέσεις του «κλάδου ΔΕ Διοικητικού» σε σύνολο 110 υπαλλήλων και 8 θέσεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου «ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων», σε σύνολο προσωπικού 130 υπαλλήλων.

 

Οι καταγγελίες επεκτείνονται και στον τρόπο της μοριοδότησης. Υπάλληλοι που τοποθετήθηκαν σε θέσεις ΔΕ Διοικητικών σε εφαρμογή του νόμου 2947/2001 [αορίστου χρόνου με την υπ’ αριθμ.18641/2003 (ΦΕΚ ΑΣΕΠ 150) και έλεγχο του ΑΣΕΠ σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2190/2004] καταγγέλλουν πως αδικήθηκαν, καθώς δεν έλαβαν τα 20 μόρια που ορίζει η σχετική απόφαση του υπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

 

Διακρίσεις

 

Αντιθέτως, αναφέρουν πως υπάλληλοι που τοποθετήθηκαν σε υπηρεσίες της ΓΓΑ βάσει του νόμου 3254/2004, ο οποίος τους έδινε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τον χρόνο που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας από την περίοδο που έληξαν παλαιότερες συμβάσεις τους, έλαβαν την προβλεπόμενη μοριοδότηση, καθώς η υπηρεσία τούς αναγνώρισε τον πλασματικό χρόνο, ο οποίος εκτιμάται περίπου σε 12 με 14 χρόνια, τόσο μισθολογικά όσο και βαθμολογικά. Τα παραπάνω δημιουργούν στους υπαλλήλους την αίσθηση πως οι παραλείψεις έγιναν προκειμένου είτε να διατηρηθούν στις θέσεις τους «κομματικά παιδιά» είτε να αποχωρήσουν όσοι βρίσκονταν «εκτός συντεχνιών».

 

Αναμένονται προσφυγές στη Δικαιοσύνη. «Δεν στρεφόμαστε εναντίον συναδέλφων. Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε αποχωρήσεις συναδέλφων που “στοχοποιούνται” καθώς βρίσκονται εκτός κομματικών μηχανισμών», λένε στην «Εφ.Συν.» υπάλληλοι που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ. «Η όλη διαδικασία της διαθεσιμότητας και της μοριοδότησης έχει σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας. Πέρα από αυτό το θέμα αρχής, υφίστανται και πολλά προβλήματα έλλειψης νομιμότητας στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι σχετικές αποφάσεις, με πόσα μόρια δηλαδή μοριοδοτούνται κάποιες κατηγορίες προσωπικού ανάλογα με τον τρόπο διορισμού. Και εδώ επιβιώνουν πολιτικές πελατειακής πρακτικής, όπου αδικούνται ορισμένες ομάδες εργαζομένων, παρά τον νόμο και το Σύνταγμα», σχολιάζει στην εφημερίδα μας ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δικηγόρος των υπαλλήλων, Γιώργος Κατρούγκαλος.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=157766