- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η πρώτη εμφάνιση έφερε ελπίδες αλλά και τριβές

11/12/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μέλη της κίνησης των «58» εκτιμούν ως απόλυτα πετυχημένη την εκδήλωση στο «Ακροπόλ» και επιδιώκουν πλέον την αξιοποίηση της δυναμικής που αυτή δημιούργησε. Δεν λείπουν όμως οι αντιδράσεις για πρόσωπα που έδωσαν το «παρών», όπως αυτό του Κ. Σημίτη και συνεργατών του από την εποχή της πρωθυπουργίας του

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

[1]

 

 

 

 

Να αξιοποιήσουν τη δυναμική της εκδήλωσης της Δευτέρας και την επικοινωνιακή ώθηση που τη συνόδευσε επιθυμούν τα μέλη της κίνησης των «58», καθώς και η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, που αποτιμά με έκδηλη ικανοποίηση το προχθεσινό ανοιχτό κάλεσμα στο «Ακροπόλ». Πάντως, δεν λείπουν οι αντιδράσεις, οι έριδες και τα αιχμηρά σχόλια για πρόσωπα που παραβρέθηκαν, όπως ο Κώστας Σημίτης και συνοδοιπόροι του από την περίοδο της πρωθυπουργικής του θητείας.

 

Η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη συγκέντρωση και η συνέντευξη που ακολούθησε στο Mega κατέστησαν σαφή το στόχο αλλά και την αγωνία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην καταρρεύσει εκλογικά στις προσεχείς κάλπες, για τη δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος της Κεντροαριστεράς που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

Συνδιάσκεψη

 

Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε μάλιστα το χρονοδιάγραμμα των σχεδιασμών από τη δική του πλευρά, ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση συνδιάσκεψης της Κεντροαριστεράς «με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες» στα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί το κοινό ευρωψηφοδέλτιο.

 

Με δεδομένη τη σταθερά αρνητική θέση της ΔΗΜΑΡ να συμπράξει στην πρωτοβουλία, παρά τη στήριξη που παρέχουν επιμέρους στελέχη της και την πίεση που ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί η μειοψηφία του κόμματος, η διαδικασία ανασυγκρότησης του ήδη συρρικνωμένου χώρου μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα μετατραπεί σε πεδίο κεντροαριστερών διαγκωνισμών για το ποιo από τα δύο σχέδια (ανταγωνιστικά εκ των πραγμάτων) θα επικρατήσει. Του ΠΑΣΟΚ, του κ. Βενιζέλου, των εκσυγχρονιστών του Κώστα Σημίτη και των «58» από τη μια και από την άλλη της ΔΗΜΑΡ, του Ανδρέα Λοβέρδου και άλλων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει, διαχωρίζοντας τη θέση τους από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

 

«Η πρόσκληση ισχύει για όλους», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η λεπτομέρεια όμως βρίσκεται στη διευκρίνιση ότι όλοι είναι «καλοδεχούμενοι», αλλά το εγχείρημα «δεν εξαρτάται από κανέναν», που σημαίνει ότι με ή χωρίς (το πιθανότερο) την Αγίου Κωνσταντίνου θα προχωρήσει.

 

«Πόρτα» για ΠΑΣΟΚ

 

Αντίστοιχες επισημάνσεις κάνουν και στη ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας αδύνατη τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», αμέσως μετά το συνέδριο, η Αγίου Κωνσταντίνου θα προβεί σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τον τρίτο πόλο, παρουσιάζοντας την έναρξη της συνεργασίας της με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους διατηρεί διαύλους επικοινωνίας , όπως οι Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης κ.ά. Με ειρωνεία έλαβε μέρος στις συζητήσεις για την «Ελιά» η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση αναρτώντας στο twitter: «Ελιά, ελιά με Μπένι βασιλιά!», ενώ ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ, έγραψε στο Facebook:» «Αν είχα υπογράψει το κείμενο των 58 μετά τις εμφανίσεις Βενιζέλου θα είχα σοβαρό πρόβλημα. Κυρίως από τη συνέντευξη στον Γ. Πρετεντέρη. Παρουσίασε την κίνηση των 58 ως “ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις”. Κατά τη γνώμη μου καπέλωσε ανοιχτά και καθαρά τη πρωτοβουλία. Οποιος δεν το βλέπει… απλά δεν θέλει να το δει».

 

Την ίδια ώρα, πέρα από τις εγγενείς αδυναμίες και αντιπαλότητες, θα πρέπει να ξεπεραστεί η έντονη απροθυμία… ώς και καχυποψία του κοινού στο οποίο απευθύνονται οι «58» και οι όμορες πολιτικές κινήσεις, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν -και ορισμένοι ακροθιγώς το ανέφεραν στην προχθεσινή συγκέντρωση- ότι κάτι καινούργιο δεν μπορεί να «χτιστεί» με υλικά από το παρελθόν, όπως αποδεικνύεται από τις παρουσίες αλλά και τον ηλικιακό μέσο όρο που ξεπερνούσε σίγουρα τα 50 χρόνια. «Δεν σας κρύβω ότι ήταν πολλά τα άσπρα μαλλιά…», παρατήρησε χθες με ειλικρίνεια ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, χαρακτηρίζοντας την καλύτερη λύση για αρχηγό του κυοφορούμενου σχήματος ένα πρόσωπο στο πρότυπο του Αλέξη Τσίπρα. Τη θέση για νέο και ενιαίο φορέα «που θα υπερβαίνει τα παλιά και φθαρμένα κομματικά σχήματα» επανέλαβε ο Γιώργος Φλωρίδης, που απείχε συνειδητά από την προχθεσινή εκδήλωση.

 

Πολλές επιφυλάξεις εκφράζονται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. «Δεν ξέρω αν αυτή η προσπάθεια καταφέρει να πείσει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ηταν η ελίτ της Κεντροαριστεράς παρούσα, θα δούμε αν θα πάει και ο κόσμος», τόνισε ο βουλευτής Εβρου Γιώργος Ντόλιος. «Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν μπορεί να στοχεύει σε ικανοποίηση εγωκεντρικών σχεδιασμών επιβίωσης ή προσωπικής ανέλιξης μεμονωμένων στελεχών. Θα προκύψει, κυρίως, με συγκλίσεις μέσα στην κοινωνία», τονίζει η κίνηση των «75» που εκφράζει την παπανδρεϊκή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

 

Στηρίζει μεν, απεχθάνεται δε το ότι «έχει συρρεύσει όλο το “σημιταριό” και προσπαθεί να κάνει την κίνηση των “58” σαν να είναι δική του» ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκφράζοντας με τον χειμαρρώδη λόγο του τη δυσφορία του για την παρουσία του Κώστα Σημίτη («Βήμα Fm»), δήλωσε ότι «ο κ. Σημίτης μάς οδήγησε στην ήττα και κάλυψε αυτά που συνέβησαν από το 2002 μέχρι την ήττα». «Χρειάζεται καινούργια αφήγηση που δεν μπορεί να γίνει από τους νοσταλγούς της σημιτικής περιόδου, που ήταν αντιφατική», είπε («Αlpha 989») ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

 

Συμμετοχή νέων ανθρώπων, δημοκρατικές διαδικασίες, ενότητα και στήριξη των ανθρώπων της μεσαίας τάξης είναι το πλαίσιο όπου οφείλει να κινηθεί ο κεντροαριστερός φορέας, σύμφωνα με τον γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη.

 

Σε καλό δρόμο

 

«Η πρωτοβουλία είναι σε καλό δρόμο και οι αντιφατικές κριτικές επιβεβαιώνουν ότι προχωράμε καλά», σχολίασε η Αθηνά Δρέττα («Real FM»), μέλος των «58», καλώντας τον Φώτη Κουβέλη να μη «σκοντάψει» σε εκείνον το εγχείρημα.

 

Στη γραμμή της σύνθεσης και του απροσχημάτιστου διαλόγου παρέμεινε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρης Ψαριανός, τονίζοντας ότι «όλοι είναι ευπρόσδεκτοι», ενώ παρόμοιες απόψεις εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος (ΔΤ).

 

Διεύρυνση κεντροαριστερών δυνάμεων και τερματισμό της «συγκατοίκησης» Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ… κάποια στιγμή, προέβλεψε ο Νίκος Μπίστης.

 

Πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά να ανοίξει διάλογο και με τον ΣΥΡΙΖΑ ή προσωπικότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν με παρεμβάσεις τους ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=158438