- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τον… εμφύτευσαν στη φυλακή

11/12/13 ΚΟΣΜΟΣ

→ΓΑΛΛΙΑ Πρόστιμο 103.000 ευρώ και 4ετής φυλάκιση επιβλήθηκαν στον Z.K. Mας για τα δεκάδες χιλιάδες εμφυτεύματα χείριστης ποιότητας που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στα στήθη πολλών γυναικών

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

[1]Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 103.000 ευρώ καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μασσαλίας ο 74χρονος Γάλλος επιχειρηματίας Ζαν-Κλοντ Μας, ο οποίος το 2011 προκάλεσε πανικό σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον πλανήτη όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία του, η PIP (Poly Implant Prothese) είχε τοποθετήσει δεκάδες χιλιάδες εμφυτεύματα στήθους, με βιομηχανική σιλικόνη χείριστης ποιότητας, μεγάλο ποσοστό των οποίων έσπασαν προκαλώντας τους προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα στα χρόνια που ακολούθησαν να κατατεθούν συνολικά 7.400 μηνύσεις από 300 δικηγόρους.

 

Πριν από δύο χρόνια, οπότε και ξέσπασε το σκάνδαλο, χιλιάδες γυναίκες, κυρίως Ευρωπαίες, κατέθεσαν μηνύσεις ζητώντας παράλληλα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πραγματοποιήσουν αυστηρότερους ελέγχους σε ό,τι αφορά τα ιατρικά εμφυτεύματα.

 

Η PIP μέχρι το κλείσιμό της ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο προμηθευτής εμφυτευμάτων στήθους με έδρα την πόλη Λα Σεν Σιρ Μερ και έκλεισε όταν επιθεωρητές Υγείας εντόπισαν δοχεία με βιομηχανική σιλικόνη στον αύλειο χώρο του εργοστασίου. Τέσσερα ακόμη στελέχη της εταιρείας, μεταξύ των οποίων ο οικονομικός διευθυντής, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από ενάμισι μέχρι τρία χρόνια αν και σε ορισμένους οι ποινές είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ ο Μας δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. Επιπροσθέτως αστυνομική έρευνα κατέδειξε ότι η εταιρεία είχε κάνει σωρεία οικονομικών ατασθαλιών και συστηματική χρήση πλαστών ιατρικών παραστατικών που έπαιρνε από την ιδιωτική εταιρεία πιστοποίησης TUV Rheinland και διένεμε τα προϊόντα της σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Ο Μας παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση βιομηχανικής σιλικόνης με μοναδικό σκοπό το κέρδος, καθώς ήταν επτά φορές φθηνότερη από την καθαρή φαρμακευτική σιλικόνη που χρησιμοποιείται κανονικά για τέτοιου είδους εμφυτεύματα. Επέμεινε ωστόσο ότι η σιλικόνη που χρησιμοποιούσε η εταιρεία του από το 1991 ήταν μη τοξική και υποστήριξε ότι οι γυναίκες οι οποίες διαμαρτύρονταν για τα εμφυτεύματα της PIP είτε ήταν «ευαίσθητα άτομα» είτε είχαν στόχο να αποκομίσουν χρηματικό όφελος.

 

Πάντως αν και οι επιστήμονες επιμένουν ότι τα εμφυτεύματα, ακόμη κι αν σπάσουν, όπως έγινε σχεδόν με το 1/4 απ’ αυτά, δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού, από την ημέρα που το γαλλικό υπουργείο Υγείας συνέστησε την αφαίρεσή τους, μόνο στη Γαλλία 14.279 γυναίκες προχώρησαν στη συγκεκριμένη επέμβαση.

 

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις αποζημιώσεις τα Εθνικά Συστήματα Υγείας κάθε χώρας τήρησαν διαφορετική στάση.

 

Η Γαλλία και η Βενεζουέλα, για παράδειγμα, προσφέρθηκαν να αποζημιώσουν τις γυναίκες που έκαναν χρήση της βιομηχανικής σιλικόνης της PIP, ενώ η Βρετανία δεν έκανε τίποτε υποστηρίζοντας ότι πολλές γυναίκες δεν είχαν ελέγξει τι είδους εμφύτευμα τοποθέτησαν στα στήθη τους.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=158464