- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Φουλ επίθεση» από ΔΗΜΑΡ

17/12/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Φώτης Κουβέλης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει επιθετικά την «καθαρή» εντολή που έλαβε από το συνέδριο του κόμματος, η οποία, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, «τον ισχυροποιεί» στην υπόθεση της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

kouvelis0211 [1]Επιθετική τακτική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα του τρίτου πόλου έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ, αξιοποιώντας την «καθαρή» εντολή που έλαβε ο Φώτης Κουβέλης από το συνέδριο του κόμματος και η οποία σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες «τον ισχυροποιεί» στην υπόθεση της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

 

Την ίδια ώρα, η πλευρά της μειοψηφίας που τάσσεται υπέρ του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ και την «κίνηση των 58» διαμηνύει ότι θα σεβαστεί τις συλλογικές αποφάσεις και δεν θα ναρκοθετήσει την ενότητα, καλεί ωστόσο την ηγεσία να λάβει σοβαρά υπόψη την αναγκαιότητα για την ενιαία έκφραση της Κεντροαριστεράς χωρίς περιχαρακώσεις.

 

Δύο είναι τα δεδομένα που χρησιμοποιούν ως ενισχυτικά των επιλογών τους στην Αγίου Κωνσταντίνου: αφενός την εκ των έσω αμφισβήτηση στη Χαριλάου Τρικούπη, που εκφράστηκε με την επιστολή 11 μελών της Κεντρικής Επιτροπής προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και αφετέρου την παρουσία στο συνέδριο στελεχών, πρώην υπουργών και ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκλαμβάνεται ως «ευρύτερη αποδοχή» του πολιτικού σχεδίου του Φώτη Κουβέλη και απαντά στην κριτική της αντιπολίτευσης για λογική «κλειστών οριζόντων».

 

Την επόμενη ημέρα του συνεδρίου, δύο νεοεκλεγέντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (από την πλειοψηφία) και η Ντόρα Τσικαρδάνη (από τη μειοψηφία) παρουσιάζουν μέσω της «Εφ. Συν.» τις απόψεις τους για την προοπτική που ανοίγεται για τη ΔΗΜΑΡ.

 

……………………………………..

 

 

Συμπαράταξη με προοδευτικές πολιτικές πλατφόρμες

 

 

Του Θανάση Θεοχαρόπουλου

 

Μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ

 

 

Στο 2ο Συνέδριο ο πλούτος των ιδεών και των απόψεων επιβεβαίωσε το γεγονός ότι στον χώρο της ΔΗΜΑΡ υπάρχει πλουραλισμός θέσεων και σεβασμός σε όλες τις διαφορετικές απόψεις.

 

Στο συνέδριο, ο Φώτης Κουβέλης επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό που ξεπέρασε το 80% και με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι θέσεις του κόμματος, γεγονός που δείχνει ότι τα μέλη του θέλουν την ενότητα μέσω της υποστήριξης των συλλογικών αποφάσεων που λήφθηκαν.

 

Ενα από τα πλέον επίκαιρα θέματα σήμερα είναι οι συνεργασίες των κομμάτων. Πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο θέμα με ποιους συνεργάζεσαι και άλλο με ποιους θα κάνεις την προοδευτική συμπαράταξη. Η ΔΗΜΑΡ είναι το πλέον συνεργατικό κόμμα αλλά κάτω από συγκεκριμένες προοδευτικές πλατφόρμες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι κυβερνώσα Αριστερά, δεν είναι απαραίτητα κυβερνητική Αριστερά. Τα απέδειξε και τα δύο με τη στάση της έως σήμερα.

 

Η τελική απόφαση του συνεδρίου δίνει ένα σαφές μήνυμα: Ο στόχος είναι ισχυρή ΔΗΜΑΡ για ισχυρό προοδευτικό πόλο. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα πορευτεί μόνη τα επόμενα χρόνια, θα δημιουργήσει τις προοδευτικές συμμαχίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη ρευστοποιείται. Αυτό θα πράξει και στις επόμενες ευρωεκλογές. Σήμερα εξάλλου έχουμε από τη μια πλευρά την κυβέρνηση που προωθεί απορρυθμίσεις και από την άλλη την αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει κανένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.

 

Η ΔΗΜΑΡ την επόμενη περίοδο θα συνεχίσει να επιδιώκει να είναι το κόμμα των πραγματικών μεταρρυθμίσεων που δεν λέει ούτε «ναι σε όλα» ούτε «όχι σε όλα». Τη στάση αυτή ορισμένοι (και δεν αναφέρομαι μέσα στη ΔΗΜΑΡ) τη χαρακτήρισαν αμφίσημη και αντιφατική. Αυτή όμως είναι η υπεύθυνη πολιτική στάση που προωθεί τις εξυγιαντικές παρεμβάσεις και τις μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο. Στη ΔΗΜΑΡ δεν θεωρούμε ότι όλα ήταν καλά προ κρίσης. Χρειάζονται άμεσα βαθιές αλλαγές και η ισχυρή ΔΗΜΑΡ είναι ικανή να αποτελέσει τον πυρήνα του προοδευτικού πόλου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

………………………………………

 

 

 

Σχέδιο περιχαράκωσης και πολιτικής μοναξιάς

 

 

Της Ντόρας Τσικαρδάνη

 

Μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ

 

 

Στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που μόλις τελείωσε, προτάθηκε και ψηφίστηκε μία απόφαση που εμφανίζει ως πολιτικό σχέδιο την περιχαράκωση του κόμματος σε μέρος του κομματικού εαυτού συν κάποιους προνομιακούς συνομιλητές. Εναντι του απροϋπόθετου διαλόγου σε ανοιχτά πεδία, επιλέχθηκαν οι διμερείς σχέσεις και συμφωνίες σε κλειστά γραφεία. Η μοναξιά του κόμματος.

 

Παράλληλα, με την επιλογή της πλειοψηφικής λίστας των εκλογών για την Κ.Ε., που απέκλεισε το σύστημα σκέψης που τάσσεται με τον διάλογο με τους «58», επιχειρήθηκε η περιχαράκωση και των μελών του κόμματος σε αποδεκτούς και μη. Αντιλαμβάνομαι την πρωτιά σε ψήφους του απερχόμενου γραμματέα Σπύρου Λυκούδη ως κραυγαλέα αρνητική απάντηση στην επιχείρηση αυτή από το σώμα των συνέδρων.

 

Η επόμενη ημέρα, θέλοντας και μη, εμπεριέχει την προηγούμενη και οφείλει να απαντήσει και στις μεθεπόμενες. Η ΔΗΜΑΡ οφείλει να περπατήσει στους γνώριμους και να εφεύρει κι άλλους τόπους συνάντησης και διαλόγου για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

 

Οφείλει να είναι παρούσα και ενεργή, καθότι η παρουσία και συμμετοχή της ενισχύει και εγγυάται, ενώ η απουσία της υπονομεύει την προσπάθεια. Ο διάλογος στο πλαίσιο των «58» και οι επικείμενες ευρωεκλογές, όπως και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, δημιουργούν πεδία συνάντησης και παρέμβασης στην κοινωνία, όπου θα κριθούν πρόσωπα, απόψεις και πολιτικές προτάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία είναι αυτή που και τελικά θα κρίνει.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=159954