- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πολυεθνικές που… βράζουν

17/12/13 ΚΟΣΜΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ – Η Αmazon… πιέζει, σύμφωνα με το BBC, και οι εργαζόμενοί της θα απεργήσουν μέσα στην εορταστική περίοδο, ενώ η IKEA… παρακολουθεί τους υπαλλήλους της, όπως αποκαλύπτουν οι «New York Times»

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις με μισθολογικά αιτήματα στην καρδιά της εορταστικής περιόδου προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα λογιστικά κέντρα της Amazon στο IKEA [1]Μπαντ Χέρσφελντ, τη Λειψία και το Γκράμπεν, ενώ την Πέμπτη απεργούν οι εργαζόμενοι στην πόλη της Βέρνε. Την ίδια ώρα ξεχειλίζει η οργή στους εργαζόμενους του ΙΚΕΑ Γαλλίας από τις νέες αποκαλύψεις ότι η σουηδική εταιρεία εξακολουθεί να πληρώνει αδρά ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να παρακολουθούν την ιδιωτική ζωή των υπαλλήλων της σουηδικής επιχείρησης!

 

Στη Γερμανία, το συνδικάτο Verdi, το οποίο αντιπροσωπεύει τους 9.000 εργαζομένους στον γίγαντα των Διαδικτυακών Πωλήσεων, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς εδώ και πολλούς μήνες σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στους μισθούς. Επισημαίνει, δε, ότι η εταιρεία καταβάλλει μικρότερους μισθούς, κάνοντας ένα τρικ: θεωρεί ότι οι εργαζόμενοί της δουλεύουν σε λογιστικές υπηρεσίες και όχι ως εργάτες σε αποθήκη, όπου οι αποδοχές είναι υψηλότερες.

 

Επιπροσθέτως κατηγορεί τις πρακτικές συνεχούς παρακολούθησης των εργαζομένων από τους προϊσταμένους της εταιρείας, αλλά και το γεγονός ότι οι συμβάσεις που υπογράφουν είναι εξαιρετικά μικρής χρονικής διάρκειας, προκειμένου να απολύονται χωρίς ή με πολύ μικρή αποζημίωση. Οσο για τις συνθήκες εργασίας πριν από λίγες εβδομάδες μυστικός ρεπόρτερ της εκπομπής Panorama του BBC αποκάλυψε ότι είναι τόσο εξοντωτικές που μπορεί να προκαλέσουν βιολογικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ετσι, η Amazon πρέπει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις καθώς μια απεργία διαρκείας μεσούσης της εορταστικής περιόδου θα πλήξει τις πωλήσεις της, οι οποίες μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί στη Γερμανία κατά 21%.

 

Συστηματικές παρακολουθήσεις

 

Πραγματικός Big Brother, εδώ και τουλάχιστον 11 χρόνια, είναι η IKEA Γαλλίας, όπως αποκαλύπτουν δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα «New York Times». Συνολικά, από το 2002 έως το 2012, το οικονομικό τμήμα της επιχείρησης κατέβαλε σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ για παρακολουθήσεις της ιδιωτικής ζωής των υπαλλήλων της. Η «ταρίφα» των ντετέκτιβ κυμαινόταν μεταξύ 80 και 180 ευρώ «το κεφάλι» και γινόταν για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Μεταξύ αυτών προκειμένου να ελεγχθούν οι νεοπροσλαμβανόμενοι, να τεκμηριωθούν «μη αποδοτικές» συμπεριφορές υπαλλήλων και να καταρριφθούν δικαστικά επιχειρήματα καταναλωτών, οι οποίοι εξέφραζαν παράπονα σε βάρος της εταιρείας.

 

Η πλέον πρόσφατη υπόθεση την οποία αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα βρίσκεται σε εξέλιξη από δικαστήριο των Βερσαλιών, το οποίο εξετάζει κατά πόσον η εταιρεία παραβίασε την εθνική νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικότητας, προχωρώντας σε έρευνες, όχι μόνο για την 53χρονη σήμερα Βιρζινί Πολίν, αλλά και για πολλούς ακόμη εργαζομένους της, με την παραχώρηση σε ντετέκτιβ αυστηρά προσωπικών δεδομένα των υπαλλήλων της. Προς το παρόν παραμένει μυστήριο γιατί η εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε ακόμη 42 χώρες, προχώρησε σε τέτοιο βαθμό το ζήτημα των παρακολουθήσεων ειδικά στη Γαλλία. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε μια δημοκρατική κοινωνία, όπως αυτή του Εξαγώνου» δήλωσε ο Σοφιάν Χακίκ, δικηγόρος της Βιρζινί Πολίν, πρώην υποδιευθύντριας επικοινωνίας και εμπορίου στα γαλλικά ΙΚΕΑ.

 

Η Πολίν, η οποία προσεβλήθη το 2008 από ηπατίτιδα C και υποχρεώθηκε από τους γιατρούς να πάρει αναρρωτική άδεια ενός έτους, μόλις το χρονικό διάστημα παρήλθε, έμαθε έκπληκτη την απόλυσή της, επειδή τα αφεντικά της εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για τη σοβαρότητα της ασθένειάς της για την οποία παίρνει φάρμακα ακόμη και σήμερα. Οπως έμαθε αργότερα, το ΙΚΕΑ Γαλλίας είχε αναθέσει σε ντετέκτιβ να διαπιστώσει τη σοβαρότητα της αρρώστιας της, παρέχοντάς του όλες τις προσωπικές της πληροφορίες, όπως αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, κινητού τηλεφώνου, τραπεζικού λογαριασμό κ.ά.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=159968