- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο κ. διοικητής και οι τράπεζες

18/12/13 Άρθρα,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Τάσου Τσακί­ρογλου

 

Πριν από έναν χρόνο η «Handelsblatt», η εφημερίδα του παραδοσιακού γερμανικού επιχειρηματικού κατεστημένου, έπλεκε το εγκώμιο του Γιώργου Προβόπουλου, αναφέροντας ότι είναι ένας άνθρωπος ήπιων τόνων, που δεν επιθυμεί τη δημοσιότητα, αλλά ωστόσο διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην πορεία της ελληνικής κρίσης. Προσδιόριζε μάλιστα το κύριο καθήκον του στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στο ότι «πρέπει να βάλει σε τροχιά την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών». Η πάγια θέση των δανειστών για τον ρόλο του κράτους στον τραπεζικό τομέα ήταν ότι πρέπει να διατηρηθεί ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας, όπερ και εγένετο, παρά τα τεράστια ποσά που διέθεσε το Δημόσιο σε ρευστό και εγγυήσεις.

 

Ανθρωπος από τα σπλάχνα των τραπεζών, ταγμένος ιδεολογικά στα νεοφιλελεύθερα δόγματα, διορίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και στη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε και υπηρετεί τη μνημονιακή πολιτική ως «τεχνοκράτης», προσωπείο πίσω από το οποίο βρίσκονται συνήθως οι πλέον μεροληπτικοί έως και ιδεοληπτικοί θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς». Τέτοια πρόσωπα-κλειδιά υπήρξαν τα τελευταία πολλά χρόνια, μαζί με τον κ. Προβόπουλο, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Λουκάς Παπαδήμος, μοιραία πρόσωπα για τις οικονομικές επιλογές, τις οποίες στήριξαν από πολλές διαφορετικές και συνήθως κρατικές θέσεις, παρά την εμμονική τους αντίθεση σε κάθε τι κρατικό.

 

Χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, με τη λεγόμενη Ενδιάμεση Εκθεσή του, ζήτησε να τηρηθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα προσαρμογής, η οικονομική πολιτική να παραμείνει προσηλωμένη στην πραγματοποίηση των δήθεν διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να επιταχυνθεί η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων. Α, ξέχασα. Και, φυσικά, να τονωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, ώστε να υπάρξει προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αυτή είναι η σύνοψη των προγραμμάτων του ΔΝΤ και η φαντασίωση των απανταχού νεοφιλελεύθερων, πολιτική που οδήγησε στη συσσώρευση κοινωνικών ερειπίων σε δεκάδες χώρες, αλλά και στον Νότο της Ευρώπης. Ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε, επίσης, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, προφανώς με τη μέθοδο για την οποία πολλοί διεθνείς οικονομολόγοι έχουν πει ότι προσομοιάζει σε βουντού. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να καθησυχάσει τους τραπεζίτες ότι, μετά τις ασκήσεις προσομοίωσης, στις οποίες θα υποβληθούν οι τράπεζες σε συνδυασμό με το πόρισμα της Black Rock (το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα), εάν χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει απόθεμα μεγαλύτερο των οκτώ δισ. ευρώ! Ο διοικητής, πάντως, μένει να εξηγήσει στη Δικαιοσύνη το deal που έγινε στο παρελθόν με την Proton Bank, αφού εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταχράστηκε το αξίωμά του.

 

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος ζήτησε εθνική συνεννόηση χωρίς «άγονες αντιπαραθέσεις», χαρακτηρίζοντας κίνδυνο την πόλωση που παρουσιάζει το πολιτικό κλίμα ενόψει των διπλών (ή και τριπλών) εκλογών. Ετσι απλά. Στην τεχνοκρατική γραμμή ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες (έστω και σε οξεία φάση) αποτελούν κίνδυνο.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=160219